Przepisy dla początkujących wegetarian

O tym, jak przejść na dietę wegetariańską rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z Darią Ładochą. Jak rzucić mięso, zostać wegetarianinem i zdrowo się odżywiać? Czy dzieci mogą nie jeść mięsa? Skorzystajcie z przepisów Darii na: kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami, krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii oraz gulasz wege z boczniakami i soczewicą. Smacznego!

Kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

1 szklanka tapioki

2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka cukru trzcinowego

szczypta soli

500 g śliwek świeżych

2 łyżki cukru

2 łyżki oleju kokosowego

szczypta cynamonu

kilka liści świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Tapiokę namocz w mleku kokosowym na godzinę. Następnie zacznij gotować z dodatkiem soli i cukru, ciągle mieszając. Tapioka powoli zacznie zwiększać swoją objętość, a jej ziarenka stawać się przezroczyste. Gdy już będzie miękka i wchłonie całe mleko, wyłącz źródło ciepła i zostaw chwilę pod przykryciem. Wówczas przygotuj śliwki. Podgrzej olej kokosowy i dodaj śliwki wraz z cukrem. Mieszaj aż się rozpadną. Dodaj cynamon i podawaj z tapioką. Udekoruj miętą.

Krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii

Składniki:

1 cebula drobno posiekana

1 szklanka ugotowanej cieciorki

2 ząbki czosnku drobno posiekane

4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę

pół brokułu podzielonego na różyczki

1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach

kilka listków rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek lub truflowej

1-2 łyżek musztardy francuskiej

50 g orzechów pinii

szczypta soli

szczypta pieprzu

1,5 litra wywaru z jarzyn

50 g śmietanki kokosowej

1 łyżka pietruszki zielonej

1 łyżka tartego parmezanu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, rozmaryn i cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i brokuły. Wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Zalej wywarem i gotuj 12 minut. Następnie dodaj musztardę i śmietankę kokosową. Doprowadź do wrzenia. Zmiksuj na krem, dodaj cieciorkę i udekoruj orzechami oraz zielona pietruszką.

Gulasz wege z boczniakami i soczewicą

Składniki:

300 g boczniaków pokrojonych w grubą kostkę

2 cebule pokrojone w gruba kostkę

4 ząbki czosnku pokrojone

1 mała cukinia pokrojona w plasterki

2 żółte papryki pokrojone w ósemki

4 dojrzałe pomidory bez skórki pokrojone w kostkę

1 szklanka soczewicy czerwonej

300 ml bulionu z warzyw

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

pół łyżeczki cząbru

szczypta ostrej papryki

szczypta oregano

2 łyżki podprażonych płatków migdałowych

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Garnek o głębokim dnie wysmaruj oliwą i podsmaż warzywa począwszy od cebuli, czosnku i boczniaków. Dodaj paprykę, pomidory i cukinię, posyp wszystkimi przyprawami i podsmażaj około 5 minut. Dodaj soczewicę. Całość podlej bulionem, dokładnie wymieszaj i gotuj aż soczewica będzie miękka. Udekoruj płatkami migdałowymi oraz świeżą pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości