Kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:
1 szklanka tapioki
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
500 g śliwek świeżych
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta cynamonu
kilka liści świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Tapiokę namocz w mleku kokosowym na godzinę. Następnie zacznij gotować z dodatkiem soli i cukru, ciągle mieszając. Tapioka powoli zacznie zwiększać swoją objętość, a jej ziarenka stawać się przezroczyste. Gdy już będzie miękka i wchłonie całe mleko, wyłącz źródło ciepła i zostaw chwilę pod przykryciem. Wówczas przygotuj śliwki. Podgrzej olej kokosowy i dodaj śliwki wraz z cukrem. Mieszaj aż się rozpadną. Dodaj cynamon i podawaj z tapioką. Udekoruj miętą.
Krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii
Składniki:
1 cebula drobno posiekana
1 szklanka ugotowanej cieciorki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
pół brokułu podzielonego na różyczki
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
kilka listków rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek lub truflowej
1-2 łyżek musztardy francuskiej
50 g orzechów pinii
szczypta soli
szczypta pieprzu
1,5 litra wywaru z jarzyn
50 g śmietanki kokosowej
1 łyżka pietruszki zielonej
1 łyżka tartego parmezanu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, rozmaryn i cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i brokuły. Wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Zalej wywarem i gotuj 12 minut. Następnie dodaj musztardę i śmietankę kokosową. Doprowadź do wrzenia. Zmiksuj na krem, dodaj cieciorkę i udekoruj orzechami oraz zielona pietruszką.
Gulasz wege z boczniakami i soczewicą
Składniki:
300 g boczniaków pokrojonych w grubą kostkę
2 cebule pokrojone w gruba kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone
1 mała cukinia pokrojona w plasterki
2 żółte papryki pokrojone w ósemki
4 dojrzałe pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
1 szklanka soczewicy czerwonej
300 ml bulionu z warzyw
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
pół łyżeczki cząbru
szczypta ostrej papryki
szczypta oregano
2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Garnek o głębokim dnie wysmaruj oliwą i podsmaż warzywa począwszy od cebuli, czosnku i boczniaków. Dodaj paprykę, pomidory i cukinię, posyp wszystkimi przyprawami i podsmażaj około 5 minut. Dodaj soczewicę. Całość podlej bulionem, dokładnie wymieszaj i gotuj aż soczewica będzie miękka. Udekoruj płatkami migdałowymi oraz świeżą pietruszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN