Owoce pigwy pełne są cennych witamin i minerałów, dlatego warto je spożywać nie tylko ze względu na doskonały smak. Dowiedz się więcej o pigwie – kiedy warto zbierać owoce, jakie są ich właściwości oraz jak przyrządzić z nich pyszne przetwory.
Pigwa czy pigwowiec?
Sama pigwa często mylona bywa z pigwowcem. Rośliny znacznie różnią się od siebie, chociaż ich owoce mają podobne właściwości. Różnica polega na tym, że choć owoce pigwowca są znacznie mniejsze niż pigwy, są one również zdecydowanie bardziej aromatyczne. Co więcej, zarówno w przypadku owoców pigwowca, jak i pigwy jedzenie ich na surowo nie jest wskazane, głównie ze względu na wyjątkowo kwaśny smak oraz twardość.
Dużo większe rozbieżności zachodzą natomiast w budowie obu roślin. Podczas gdy pigwa to drzewo, mierzące nawet do 8 metrów, o kwiatach białych bądź jasnoróżowych, pigwowiec jest krzewem o charakterystycznych, czerwonych kwiatach,osiągającym wysokość do 2 metrów.
Przetwory z pigwy – jak zrobić sok, dżem lub nalewkę?
W przypadku pigwy przetwory najczęściej wymagać będą dodania sporej ilości cukru, ze względu na wyjątkowo kwaśny smak jej owoców. Co można zrobić z pigwy? Najczęściej wybierane przysmaki to:
· sok z pigwy – a właściwie syrop z tego owocu. Potrzebnych będzie kilka owoców pigwy (4–5). Najpierw należy starannie je oczyścić, najlepiej szczoteczką, a potem dokładnie wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę i sprawdzić, np. za pomocą szklanki, jego objętość. Na tej podstawie odmierzyć taką samą ilość cukru i zasypać nią miąższ. Po dwóch dniach, gdy pigwa puści soki, przełożyć syrop z kawałkami owoców do słoiczków. Tak przyrządzony syrop z pigwy doskonale sprawdza się np. Jako dodatek do herbaty;
· dżem z pigwy – do przygotowania tego smakołyku potrzebny będzie 1 kg owoców, ½ kg cukru, sok z połowy cytryny oraz ok. 150 ml wody. Owoce należy przygotować podobnie, jak w przepisie dotyczącym soku, ale nie trzeba kroić ich aż tak drobno. Następnie zasypać cukrem i zalać wodą, a potem gotować od 1½ do 2 godzin, cały czas mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny i podgotować jeszcze przez chwilę;
· pigwa suszona – dowolną ilość owoców należy dokładnie umyć, po czym starannie wykroić gniazda nasienne. Owoce pokroić na plasterki i suszyć maksymalnie pół godziny w piekarniku rozgrzanym od 60 do 70oC. Jak smakuje pigwa suszona? Niestety, wciąż jest dość kwaśna, dlatego znacznie lepiej użyć jej np. do kompotu;
· nalewka z pigwy – najlepiej zrobić ją na bazie soku. Wystarczy tylko zalać go spirytusem w proporcjach 1:1, a następnie odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Potem odcedzić i odstawić jeszcze na pół roku. Można wypić ją wcześniej, jednak nie będzie ona miała wtedy pełni smaku.
Jak jeść pigwę? Wykonane na jej bazie przetwory doskonale nadają się nie tylko deserów, lecz także kanapek, a nawet mięs.
Właściwości pigwy – dlaczego warto ją jeść?
Wiemy już, co się robi z pigwy. Jednak owoc ten ma nie tylko doskonały smak. Zastosowanie pigwy to także dostarczanie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej bowiem mnóstwo witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Zawiera ona również spore ilości wapnia, siarki, potasu i żelaza. Jest też niezwykle bogata w błonnik, dzięki czemu usprawnia procesy trawienia. Z tych względów pigwa jest doskonałym, naturalnym środkiem na przeziębienie, a także dodatkiem wspomagającym odchudzanie. Co więcej, spożywanie pigwy w ciąży jest całkowicie bezpieczne.
Często słyszy się, że pestki pigwy są trujące, co nie do końca jest prawdą, ponieważ wiele osób używa ich do przetworów. Jeśli jednak nie mamy doświadczenia, lepiej pozostać przy miąższu owocu.
Kiedy zbierać, a kiedy sadzić pigwę?
Pigwę najlepiej sadzić wiosną, wybierając ciepłe i nasłonecznione miejsca. Jest ona wrażliwa na zimno, dlatego najlepszym miejscem będą przydomowe ogrody. Odpowiednia gleba to ta lekko kwaśna. Zasadowa może przyczyniać się do występowania chorób pigwy. Drzewo to ma dość płytki, za to bardzo rozległy system korzeniowy, dlatego nawóz fosforowo-potasowy powinno się rozsypywać również w pewnej odległości od korony. Najlepiej robić to jesienią.
Sadzenie powinno odbywać się wiosną poprzez włożenie sadzonki do dołka o głębokości ok. 30 cm, a następnie obsypanie go ziemią. Gdzie kupić sadzonki pigwy? Bez trudu powinniśmy je znaleźć w profesjonalnych sklepach ogrodniczych.
Warto zwrócić też uwagę na odmiany pigwy . Jeśli zależy nam na słodszym smaku owoców, powinny zainteresować nas zwłaszcza Gamboa lub Iranian Quince, a jeśli na obfitym owocowaniu – Morava albo Champion.
Zbiory pigwy najczęściej przeprowadza się w okolicach listopada, podczas pierwszych przymrozków. Choć momentem, kiedy pigwa owocuje, jest październik, dzięki takiemu wychłodzeniu owoce zyskują mniej cierpki smak.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF