Tykwa pospolita jest warzywem rzadko hodowanym w Polsce, głównie ze względu na wymagające warunki uprawy, przede wszystkim na konieczność zachowania ciepłej i słonecznej pogody przez cały sezon. Optymalna temperatura powietrza, w której w naturalnych warunkach rośnie tykwa, waha się między 25 a 30 ° C, a rozwój rośliny zostaje zahamowany już przy 15 ° . Nie sprzyja to uprawie warzywa w polskich warunkach. Nawet jeśli nie zdecydujesz się na tak wymagającą roślinę w swoim ogrodzie, możesz wykorzystać przepisy na tykwę pospolitą. Warzywo można kupić w większości supermarketów i przygotować je w domu.
Tykwa pospolita – zastosowanie
Tykwa pospolita jest gatunkiem jadalnym (spożywa się miąższ rośliny). Jednak w Polsce warzywo zyskało większą popularność nie dzięki swoim walorom smakowym, a ze względu na możliwość wykorzystania go jako surowca do produkcji ozdób i dekoracji. Do ich przygotowania używa się wyłącznie suchych i bardzo dojrzałych owoców tykwy.
W kuchni stosowane są tylko świeże warzywa. Można użyć ich nie tylko do przygotowywania tradycyjnych warzywnych zup, ale również jako dodatek do sosów czy mięsa . Bywa składnikiem sałatek, a nawet słodkich ciast. Ze względu na swoją konsystencję i delikatny, kremowy smak, w większości przepisów może zastępować dynię.
Tykwa pospolita – uprawa i wymagania warzywa
Tykwa pospolita lubi miejsca dobrze nasłonecznione i ciepłe . Nie znosi wiatru i chłodnego powietrza. Jest pnączem jednorocznym, które wymaga stosowania odpowiednich podpór. Warzywa pochodzące z wiszących upraw dojrzewają znacznie szybciej i są o wiele smaczniejsze niż tykwy rosnące bezpośrednio na ziemi. Nasiona tykwy można kupić zarówno w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach ogrodniczych.
Gatunek ten potrzebuje podłoża bardzo wilgotnego i dobrze nawiezionego . Przy uprawie tykwy pospolitej konieczne jest jej codzienne podlewanie. W Polsce może być uprawiana wyłącznie w szklarniach i pod odpowiednim przykryciem, które zagwarantuje wysoką temperaturę.
Przepisy z tykwą pospolitą
Purée z tykwy pospolitej
To najprostszy przepis na wykorzystanie dojrzałej, świeżej tykwy. Purée może być podawane jako przystawka lub element dania głównego. Pasuje do mięs i ryb. Może być również bazą do zupy-krem. Do przygotowania przepisu potrzebna jest tylko jedno dojrzałe warzywo oraz sól i pieprz, dodawane według uznania.
1. Tykwę należy pokroić w drobną kostkę lub plasterki.
2. Każdy kawałek obiera się ze skórki i usuwa się z niego pestki.
3. Pokrojone kawałki poddaje się obróbce termicznej. Tykwę można podgrzać w piekarniku lub gotować w wodzie, aż do uzyskania miękkości.
4. Po ostudzeniu warzywa, całość należy zmiksować na gładką masę.
Sałatka z tykwą pospolitą, rukolą i orzechami piniowymi
Składniki na 4 porcje:
· 500 g tykwy,
· garść rukoli,
· 100 g sera sałatkowego,
· 3 łyżki orzechów piniowych,
· 3 łyżki oliwy z oliwek,
· 2 łyżki masła,
· 2 łyżeczki oregano,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Z tykwy należy usunąć skórkę, a następnie pokroić warzywo w drobną kostkę.
2. Tykwę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp przyprawami i wysmaruj masłem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.
3. Ostudzoną tykwę przełóż do miski.
4. Dodaj umytą rukolę, orzechy piniowe oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.
Przepis na marynowaną tykwę pospolitą
Tak przygotowane warzywo nada się do spożywania w formie zdrowej przekąski lub jako gotowy dodatek do sałatek czy dań mięsnych.
Składniki na 10 porcji:
· 500 g tykwy,
· 500 g wody,
· 200 ml octu jabłkowego,
· 150 g cukru,
· 4 łyżki cynamonu,
· 1 łyżeczka suszonych goździków,
· 10 ziaren czarnego pieprzu,
· 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
1. Z tykwy należy usunąć skórkę, a następnie pokroić warzywo w kostkę.
2. Wymieszać ocet jabłkowy i wodę, przełożyć tykwę do dużej miski i zalać przygotowaną mieszanką. Zostawić na 12 godzin.
3. Po upływie 12 godzin wymieszaną wodę z octem należy przelać do dużego garnka i dodać przyprawy.
4. Całość zagotować, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
5. Do gotującej się wody dodać pokrojoną w kostkę tykwę.
6. Po 5–7 minutach ściągnąć garnek z gazu i przełożyć tykwę do słoików.
7. Każdy słoik zalać gorącym płynem i dokładnie zamknąć. Marynowaną tykwę można przechowywać przez kilka miesięcy w miejscu suchym i chłodnym.
Zapiekanka z tykwą
Składniki do przygotowania przepisu na zapiekankę z tykwą (ok. 4–6 porcji):
· 1 tykwa,
· 1 cebula,
· 2 marchewki,
· 300 g mięsa wieprzowego,
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
· 50 g sera żółtego,
· garść pietruszki,
· 3 łyżki oleju słonecznikowego,
· 1 łyżeczka soli,
· 1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
1. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plasterki, a pietruszkę i cebulę drobno posiekać.
2. Tykwę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
3. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i mięso, podsmażyć.
4. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą i pieprzem. Z góry posypać startym serem.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 20 minut.
Zobacz film: Roślinna kuchnia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision