Właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne cynamonu cejlońskiego. Czy każdy może go stosować?

 SMarina/Getty Images
SMarina/Getty Images
Cynamon cejloński jest jedną z najstarszych przypraw. Przed wiekami jego głównym zadaniem nie było dodanie aromatu potrawom, wykorzystywano jego wszechstronne działanie prozdrowotne. Stosowano go między innymi jako lek na przeziębienia, bolesne miesiączki oraz problemy trawienne.

Cynamon cejloński pochodzi z kory cynamonowca cejlońskiego. Warto poznać jego cechy charakterystyczne, ponieważ ze względu na swoją wysoką cenę i właściwości, bardzo często się go podrabia i pod tą nazwą sprzedawany jest cynamon Cassia, który jest powszechnie dostępny.

Cynamonowiec cejloński – kilka faktów o powstawaniu cynamonu

Cynamon cejloński pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego. Jest to gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych. Uprawiany jest on na obszarach o klimacie tropikalnym – głównie w Indiach, na Sri Lance, w Birmie. Jego kora ścinana jest 2–3 razy w ciągu roku (w porze deszczowej). Do pozyskiwana cynamonu wykorzystuje się pędy drzew oraz korę ze świeżo ściętych gałęzi. Na początku poddawana jest ona krótkiej fermentacji. Pozbywa się także zewnętrznej korowiny oraz pozostałości po łyku. Kolejnym etapem jest nacięcie kory w cienkie paski i suszenie jej na słońcu. Dzięki temu możliwe jest zwinięcie się jej w charakterystyczne rurki. Ostatnim opcjonalnym krokiem jest zmielenie ich. Cynamon cejloński można kupić zarówno w formie lasek, jak i proszku.

Właściwości prozdrowotne cynamonu z Cejlonu

Cynamon jest przyprawą bardzo bogatą w składniki odżywcze, takie jak: błonnik, fosfor, mangan, wapń i żelazo. Ponadto bardzo ważnym związkiem zawartym w nim jest aldehyd cynamonowy, który cechuje się właściwościami antynowotworowymi poprzez wpływ na redukcję wolnych rodników. Wraz z epikatechiną wykazuje działanie zapobiegające rozwojowi chorób o podłożu neurodegeneracyjnym. Ma także działanie rozgrzewające, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i dezynfekujące; udowodniono jego bardzo silne działanie bakteriobójcze w przypadku bakterii E. coli oraz salmonella. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Na uwagę zasługują jego właściwości rozkurczowe i pobudzające trawienie. Uważa się także, że cynamon cejloński jest afrodyzjakiem.

Cejloński cynamon – zastosowanie

Cynamon ma bardzo szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie oraz w kosmetyce. Najczęściej wykorzystuje się zmieloną korę lub olejek. Ze względu na swoje właściwości może być użyty jako środek wspomagający leczenie przeziębienia i grypy. Ponadto bardzo dobrze sprawdza się jako preparat normalizujący pracę układu pokarmowego – szczególnie podczas zatruć pokarmowych oraz biegunek. Pozwala także na zniwelowanie ryzyka rozwoju wrzodów żołądka. Cynamon cejloński powinien być spożywany przez osoby z cukrzycą typu II, ponieważ obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza insulinooporność w organizmie. Wykorzystuje się także cynamon cejloński na odchudzanie. Zaliczany jest on do grupy termogeników, czyli produktów zwiększających metabolizm organizmu. Dobrze sprawdza się jako naturalny środek na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Może mieć także zastosowanie w profilaktyce nowotworów, ze względu na zawartość enzymów zwalczających raka oraz zwiększenie aktywności enzymu przeciwutleniającego. Cynamon cejloński ma zastosowanie jako środek obniżający ciśnienie krwi. Warto wiedzieć, że ma on także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykazuje działanie łagodzące stany zapalne, ujędrniające i ściągające skórę. Kremy z jego dodatkiem świetnie sprawdzą się do pielęgnacji skóry tłustej oraz ze skłonnością do trądziku. Można go również stosować w formie maseczki. Ponadto jest wykorzystywany jako środek o działaniu antycellulitowym.

Przeciwwskazania do spożywania cynamonu

Cynamon cejloński, mimo świetnych właściwości i wielu możliwości zastosowania, nie może być wykorzystywany przez każdego. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są:

  • wrzody układu pokarmowego,
  • choroby wątroby,
  • choroby pęcherzyka żółciowego,
  • skłonności do krwotoków,
  • alergia na cynamon,
  • farmakoterapia lekami przy cukrzycy i nadciśnieniu tętniczym.

Niezalecane jest stosowanie cynamonu cejlońskiego przez kobiety w ciąży oraz podawanie go dzieciom poniżej lat 12, ze względu na silne właściwości uczulające.

Gdzie kupić cynamon cejloński mielony lub w laskach?

Prawdziwy cynamon cejloński można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich i z przyprawami. Bardzo łatwo można go także zamówić przez internet. Jego cechą charakterystyczną jest stosunkowo wysoka cena, jest dużo droższy niż cynamon dostępny sklepach spożywczych. Od chińskiego cynamonu Cassia odróżnia go także wygląd lasek – cejloński przypomina cygaro i ma wiele warstw, a chiński jest gruby, nierówny i posiada jedynie kilka warstw. Odróżnia je także twardość – cynamon cejloński jest miękki, łatwo się kruszy i mieli, Cassia jest twardy.

Zobacz też: Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości