Odpowiedzialne nawyki żywieniowe
Od dawna wiadomo, że każdy z nas ma wpływ na to, co dzieje się z planetą. Można o nią zadbać poprzez troskę o środowisko oraz odpowiedzialne nawyki żywieniowe. Liczy się każdy mały krok. Doskonałą świadomość tego ma Daria Ładocha, która sama wielu ważnych rzeczy nauczyła się od swojej babci. Teraz całą wiedzą przekazuje córkom. Jedną z zasad jest chociażby niemarnowanie jedzenia.
Kupujemy dokładnie tyle, ile chcemy zjeść. Jeżeli nam coś zostanie, uczymy się, co jeszcze dalej zrobić z tym jedzeniem, które nam zostało
- podkreśliła.
Kucharka i edukatorka żywieniowa przygotowuje też potrawy z produktów sezonowych i wspiera lokalnych rolników. Ponadto razem z rodziną mocno ogranicza spożycie mięsa.
Do wyprodukowania jednego kilograma musimy zużyć trzy i pół raz więcej wody niż wyprodukowania jednego kilograma strączków. Myślę, że to są duże liczby, więc warto o nich mówić
- wyjaśniła.
Córki Darii Ładochy w kuchni
Córki Darii Ładochy nie tylko chłoną całą przekazywaną przez nią wiedzę, lecz także aktywnie pomagają swojej mamie w kuchni. Kucharce nie przeszkadza to, że podczas takiej pracy pojawia się nieporządek.
Ja wiem o tym, że jak się dzieci zaprasza do kuchni, to jednym pewnikiem jest bałagan, ale to jest najpiękniejszy bałagan na świecie. Dzięki temu ja mam okazję do tego, żeby się z nimi zbliżyć
- powiedziała.
To właśnie m.in. podczas gotowania Matylda i Laura mogą uczyć się wielu ważnych zasad żywieniowych. Mają też doskonały przykład w swoich rodzicach, dzięki którym pokochały wiele warzyw. W domu nie są jednak przez cały czas. Gdy więc wychodzą do szkoły, to placówka przejmuje odpowiedzialność za nawyki.
Jeżeli są programy edukacyjne, które mogą opowiadać, dlaczego taki talerz jest zdrowy, a ten trochę mniej, to ja zdecydowanie jako matka mam trochę mniej roboty do zrobienia w domu
- stwierdziła Daria Ładocha.
Przepisy na dania dla dzieci
Kalafiorowa z jabłkami
Składniki:
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 1/2 główki kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 kwaśne jabłko pokrojone w talarki
- 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 100 ml śmietanki sojowej
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- szczypta soli
- ½ łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę. Wymieszaj i dodaj soli i pieprzu. Następnie zalej wywarem. Dodaj ziemniaki, kalafiora i gotuj 15 minut. Następnie dodaj jabłko i ogórka i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj śmietanę, paprykę wędzoną i gałkę muszkatołową, cynamon oraz koperek.
Naleśniki z pastą z fasoli, orzechami, rukola i pieczonym batatem
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 3 szklanki mąki
- 60 ml oleju
- Składniki na pastę z fasoli
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub odsączonej na sitku z puszki
- ½ szklanki orzechów laskowych bez łupin i prażonych
- sól, pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w przyprawie
- 1 łyżeczka przyprawy orientalnej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Pozostałe składniki:
- opakowanie rukoli
- 2 bataty
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawa orientalna
- ogórki małosolne
- 10 suszonych pomidorów
- parmezan do starcia
- ser mozzarella
- 2 miękkie awokado
Przygotowanie:
Bataty pokrój na długie i cienki paski. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bataty skrop oliwą i dodaj przyprawę orientalną. Piecz, aż bataty będą miękkie. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut, aż gluten zwiąże. Gdy ciasto delikatnie zgęstnieje - możesz dolać trochę mleka. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron. Do misy blendera wrzuć fasolę, dodaj resztę składników na pastę, przyprawy i dokładnie zmiksuj. Pastą smaruj przygotowane naleśniki. Dodaj bataty, rukolę, suszone pomidory pocięte w paski, ogórki małosolne i awokado. Możesz dodać plasterki mozzarelli i posypać parmezanem.
Kotleciki z groszku w sosie pomidorowym z niepalona kaszą gryczaną
Składniki na kotlety z groszku:
- 1 paczka mrożonego groszku lub odsączonego z puszki
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- sól do smażenia
- pieprz czarny
- przyprawa włoska knorr
- Sos pomidorowy:
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 pomidory bez skórki
- 1 passata pomidorowa
- pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę drobno posiekaną i dodaj do ziemniaków. Do misy blendera dodaj ziemniaki, zieloną pietruszkę, cebulę oraz groszek i przyprawy i całość zmiksuj. Następnie dodaj jajka i bułkę tartą. Na koniec zostaw jeszcze trochę bułki, by obtoczyć przygotowane kotlety. Smaż z obu stron na patelni na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.
W osobnym rondlu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, sól, pieprz i odparuj wodę z pomidorów. Następnie dodaj passatę, doprowadź do wrzenia i na koniec dodaj świeże liście bazylii. Kotlety podawaj z kaszą i z sosem.
Zobacz, jak Daria Ładocha przygotowuje zdrowe i oryginalne dania dla dzieci:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
"Sama to ogarniesz". Domowy organizer - jak zrobić go ze starych rzeczy?
Medytacja, joga i rytuały. Jak wygląda poranek u Edyty Herbuś?
Haluksy – jak skutecznie leczyć uciążliwą przypadłość?
Autor: Wioleta Pyśkiewicz
Reporter: Małgorzata Fall
Źródło: Daria Ładocha