Orzech włoski – coś więcej niż owoc

orzech włoski
Fot. Scott D. Haddow / Getty Images
Lecznicze właściwości orzechów włoskich są naprawdę zdumiewające. W trzech orzechach znajduje się taka ilość kwasów omega-3, która wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Orzechy włoskie to jednak nie tylko przekąska. Znalazły bowiem zastosowanie w różnych branżach. Poznaj lepiej ich właściwości lecznicze.

Orzechy włoskie składają się głównie z tłuszczów, a w 100 gramach znajduje się aż 645 kcal. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa na pracę mózgu, a osobom chcącym przytyć orzechy pomagają zyskać potrzebne kilogramy.

Więcej:

Co warto wiedzieć o orzechach włoskich i ich leczniczych właściwościach?

Orzechy włoskie są owocami drzewa liściastego, które rośnie na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej i środkowej Azji oraz w Chinach. Właściwości lecznicze orzecha włoskiego znane są od setek lat. Już w starożytności używano go do leczenia chorób, a w szczególności nacierano nim bydło, aby nie gryzły go owady. Orzechy mają jednak o wiele szersze zastosowanie. Są skuteczne w leczeniu krwotoków, cukrzycy czy krwawicy. Potrafią usunąć pasożyty z układu pokarmowego, a także wyleczyć biegunki. Te właściwości lecznicze orzechów włoskich wynikają z ich budowy – suszone liście zawierają witaminy B1, B2 oraz kwas askorbinowy. Oprócz tych substancji orzechy są pełne soli mineralnych czy flawonoidów.

Poznaj właściwości lecznicze orzechów włoskich

Orzechy korzystnie wpływają na układ krążenia. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych obniżają lepkość krwi oraz poziom złego cholesterolu. Oprócz tego zmniejszają ciśnienie krwi, chroniąc tym samym przed zawałem serca . Jednak na tym nie kończą się właściwości lecznicze orzechów włoskich. Według ekspertów zmniejszają one również ryzyko zachorowania na raka, gdyż zawierają kwas fenolowy i elagowy – obydwa mają działanie przeciwnowotworowe.

Lecznicze właściwości orzechów włoskich doceniają także osoby cierpiące na nadpotliwość. Orzechy zawierają bowiem garbniki, dzięki którym można zapobiec nadmiernej potliwości, np. stóp. W wywarze z liści orzecha można moczyć stopy lub dodawać go do kąpieli. Orzechy włoskie są również skuteczne w leczeniu hemoroidów, gdyż hamują krwawienie z uszkodzonych naczyń. Niektórzy przygotowują ekstrakty z orzechów samodzielnie, lecz zazwyczaj można je znaleźć w wielu preparatach dostępnych w aptece.

Zobacz także: Bananowe przepisy Piotra Kucharskiego

Właściwości lecznicze nalewki z orzechów włoskich

Orzechówka znana jest z korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Dzięki niej można szybciej wyleczyć nieżyt oraz krwawienie przewodu pokarmowego. Zalecana jest również osobom cierpiącym na biegunkę bakteryjną, owrzodzenia i zatrucia. To również dobre lekarstwo na zapalenia ropne oraz pomoc w profilaktyce cukrzycy. Właściwości lecznicze nalewki z orzechów włoskich są też pomocne w leczeniu zapaleń ropnych. Dzięki niej krew się oczyszcza i umierają znajdujące się w niej pasożyty. Właściwości orzechów włoskich są na tyle pożądane, że w ramach profilaktyki zaleca się spożywanie około 10 kropli nalewki dziennie . Dawkę należy zwiększyć w przypadku problemów żołądkowych – do 40 kropli trzy razy dziennie. Orzechówka to także smaczny napój, który jednak należy spożywać z umiarem. W przeciwnym wypadku może zaszkodzić zdrowiu.

Zobacz film: Ciasteczka owsiane z orzechami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak właściwości orzecha włoskiego wpływają na wygląd cery?

Wyciąg z orzechów włoskich znajduje się w wielu kremach i maseczkach. Przede wszystkim używa się go do produkowania kosmetyków do tłustej cery oraz do zwalczania trądziku. Jednak na tym nie kończy się kosmetyczne zastosowanie orzechów włoskich. Pochodzący z orzechów koenzym Q10 oraz witaminy A i E wykorzystuje się do produkcji kosmetyków dla cery dojrzałej.

Nie tylko liście orzecha włoskiego mają lecznicze zastosowanie, sam owoc również jest cenny źródłem witamin. Te wykorzystywane przy produkcji wspomnianych kosmetyków zwalczają wolne rodniki oraz pobudzają komórki skóry do odnowy. Orzechy włoskie używane są także do produkcji juglonu, naturalnego barwnika znajdującego się w balsamach brązujących. Dzięki juglonowi skóra przybiera złotobrązową barwę i wygląda jak lekko opalona.

Czy zielone orzechy również mają właściwości lecznicze?

Wbrew pozorom niedojrzałe owoce wcale nie są mniej pomocne w kwestiach zdrowotnych niż te w pełni rozwinięte. Zielone orzechy włoskie też mają właściwości lecznicze, gdyż zawierają witaminy C, PP, E, witaminy z grupy B, fosfor, miedź i jod, a także olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy. Z zielonych orzechów włoskich również przygotowuje się nalewkę.

Aby zielony orzech nadawał się do dalszego przetwarzania, musi być miękki – można to sprawdzić, przekłuwając go wykałaczką. Jeżeli wycieknie sok, to znaczy, że orzech już się nadaje do sporządzenia nalewki. Przeważnie zbiory zaczynają się w maju i kończą w sierpniu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości