Co łączy jedzenie mięsa z astmą? Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku dowodzą, że obecne w mięsie substancje mogą prowadzić do zaostrzenia przebiegu astmy, zwłaszcza u dzieci.
Jak mięso zaostrza astmę?
Badacze zauważyli, że obecne w mięsie prozapalne związki nazywane zaawansowanymi (końcowymi) produktami glikacji białek (AGE) mogą przyczynić się do rozwoju chorób układu oddechowego, szczególnie astmy.
Po przebadaniu 4,5 tysiąca dzieci w wieku od 2 do 17 naukowcy zaobserwowali, że między spożyciem mięsa a astmą istnieje związek. Analiza pokazała, że wysokie stężenie AGE podnosiło prawdopodobieństwo wystąpienia świszczącego oddechu, który uniemożliwia aktywność fizyczną, zakłóca sen i wymaga przyjęcia odpowiednich leków.
Ponieważ AGE występują w mięsie - w ocenie naukowców - jego nadmiar w codziennej diecie może powodować problemy z układem oddechowym i ewentualne zaostrzenie przebiegu astmy. Co ciekawe, badani nie zgłaszali żadnych dolegliwości po zjedzeniu owoców morza.
Mięso szkodzi także dorosłym
Mięso szkodzi nie tylko dzieciom. Trwające przeszło siedem lat badanie wykazano, że zbyt częste jedzenie przetworzonego mięsa, zwłaszcza w postaci wędlin, zaostrzało przebieg choroby. Z 971 badanych, którzy mieli zdiagnozowaną astmę, aż 20 proc. zaobserwowało u siebie nasilenie objawów astmy.
Badacze są zdania, że problemy ze zdrowiem miały bezpośredni związek z niezdrową dietą i wzrostem masy ciała. Światowa Organizacja Zdrowia uważa żywność przetworzoną, w tym wędliny, za groźną dla zdrowia. Jej nadmiar w codziennej diecie sprzyja nowotworom oraz otyłości. W ocenie badaczy ta ostania także może wpłynąć na zaostrzeniem astmy.
Astma co to za choroba?
Astma, nazywana też dychawicą, to rodzaj przewlekłego zapalenia płuc. Osoby z tym schorzeniem mają duszności, świszczący oddech, a także dokucza im męczący kaszel. Astma najczęściej pojawia się u osób, które zmagają się z jakąś alergią, ale nie jest to reguła. Badania pokazują, że do rozwoju choroby mogą doprowadzić stres, niektóre leki, nadmierny wysiłek fizyczny, a także zanieczyszczenie powietrza.
Mimo że choroba jest nieuleczalna, to dzięki lekom można ją opanować, a chorzy mogą prowadzić normalne życie.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że na astmę może chorować nawet 235 milionów osób na całym świecie. Niestety liczba chorych rośnie.
Mięso z probówki to nasza przyszłość?
Zobacz także:
Mięsne przysmaki Piotra Kucharskiego. Poznaj wyjątkowe przepisy
Czy warto kupować żywność ekologiczną?
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: Thorax|PAP
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF