Pieczona szynka świąteczna
Składniki na pieczoną szynkę
- 1 szynka świąteczna Sokołów
- 5 mandarynek
- około 25-30 goździków
Kapusta:
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 główka czerwonej kapusty
- 500 ml soku z czarnej porzeczki
- 200 g mrożonej czarnej porzeczki
- sól i pieprz
- sos sojowy
Sposób przygotowania szynki pieczonej
Szynkę w folii umieścić w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C i piec przez 60 minut.
W tym czasie na maśle z olejem podsmażyć posiekaną cebulę. Po chwili dodać poszatkowaną kapustę i przesmażyć razem. Po chwili dodać pierwszą porcję soku i dusić około 30 minut cały czas podlewając sokiem. Pod koniec dodać czarną porzeczkę i podgrzewać przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Mandarynki pokroić na plasterki.
Szynkę wyjąć z piekarnika i rozgrzać piekarnik do 180 C. Szynkę obłożyć plasterkami mandarynek które "przybić" goździkami do szynki. Szynkę dopiec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Szynkę pokroić w plastry i podawać z kapustą.
Piotr Kucharski
Steki Tomahawk z sosem cebulowym
Składniki na steki Tomahawk
- 1 stek Tomahawk Sokołów
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
Sposób przygotowania steków Tomahawk
Mięso wyjąć z lodówki i pozostawić, aby się ogrzał do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej. Steka osuszyć i przyprawić solą. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju cały czas kontrolując stopień wysmażenia. Pod koniec zmniejszyć temperaturę. Dodać masło, zioła i rozgnieciony czosnek. Powstałym sosem polewać mięso przez 2-3 minuty.
Odstawić na 3-4 minuty, żeby odpoczęło, przyprawić pieprzem i solą. Natrzeć czosnkiem i rozmarynem i pokroić na plastry.
Na patelnię do sosu dodać posiekane szalotki i kieliszek wina. Mocno zredukować, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso.
Piotr Kucharski
Roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów
Składniki na roladki wieprzowe
- 1 polędwica wieprzowa
- sól i pieprz
- 2 opakowanie pasty z suszonymi pomidorami Sokołów
- 1 opakowanie szynki Sarmackiej Sokołów
- olej do smażenia
- 1 kg małych ziemniaczków do pieczenia
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania roladek wieprzowych
Piekarnik ustawić na tryb pieczenia na parze. Ziemniaczki umyć i osuszyć. Każdy ponakłuwać widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki pasty z pomidorami i trzy łyżki oliwy z oliwek. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Polędwicę pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety. Każdy z kotletów przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na plastrze szynki i posmarować pastą. Następnie zrolować w roladki. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez chwilę, następnie dopiec razem z ziemniaczkami w piekarniku na parze.
Roladki podawać z ziemniaczkami.
Piotr Kucharski
Zobacz też:
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!
Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot