BIO, EKO, ORGANIC - co oznaczają te nazwy
Mimo że na opakowaniach produktów ekologicznych możemy znaleźć różne ich określenia, to - jak mówi dziennikarka Katarzyna Bosacka - oznaczają one właściwie to samo.
- Organic [stosowane jest - przyp. red.] raczej w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, żywność ekologiczna w Polsce, a bio - to Niemcy, Francja - wyjaśnia.
Jak podkreśla, nazwa nie jest najważniejsza, podobnie jak piękne opakowanie.
- Najważniejszy na opakowaniu jest symbol zielonego, unijnego listka z 12 białymi gwiazdkami - wskazuje autorka programu „MądrzeJEMY”.
Symbol ten oznacza, że przyznała go niezależna jednostka certyfikująca. Pod spodem powinien być też numer certyfikatu.
- Ten produkt został sprawdzony na każdym etapie swojej produkcji. Wtedy możemy mieć pewność, że jest totalnie "czysty" - tłumaczy Katarzyna Bosacka w Dzień Dobry TVN.
Certyfikat BIO
Żywność BIO to dużo wytycznych, które musi spełnić producent. BIO mięso i mleko zawierają 50 proc. więcej kwasów omega 3, mają natomiast mało nasyconych kwasów tłuszczowych. BIO mleko ma dużo więcej żelaza i witaminy E, a BIO kasza - znacznie mniej chemii niż ta z tradycyjnej uprawy. BIO warzywa i owoce, zwłaszcza te, które jemy ze skórką, nie zawierają pestycydów, są za to bogatsze w witaminę C i minerały.
Czy żywność BIO musi być droższa?
- To są bardzo małe fermy, kurczak długo rośnie, jest karmiony certyfikowaną paszą ekologiczną, która jest dużo droższa, więc niestety ceny mamy, jakie mamy. Możemy w ogóle zrezygnować z mięsa i wybierać produkty ekologiczne, wiele z nich nie jest tak bardzo drogich, jak mięso - zauważa Katarzyna Bosacka.
"MądrzeJEMY” - program Katarzyny Bosackiej
To program, w którym czworo uczestników pod okiem prowadzącej podejmuje próbę zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych. Wszystko po to, by jeść i żyć bardziej świadomie.
W każdym z odcinków Katarzyna Bosacka doradza, po jakie produkty warto sięgać, aby jeść mądrze. Sprawdza również sklepowe półki i rozszyfrowuje etykiety produktów, wskazując na ich dobre i złe składniki.
W programie odwiedzamy także gospodarstwa i fermy lokalnych producentów. Pokazujemy, jak powstają najlepszej jakości produkty spożywcze, które trafiają na sklepowe półki, a finalnie na nasz talerz.
„MądrzeJEMY” - gdzie oglądać?
Program „MądrzeJEMY” można oglądać w sobotę o godzinie 17:25 na antenie TVN oraz na player.pl.
Zobacz też:
Jak rozpoznać podrabiane produkty? Katarzyna Bosacka: "Błagam, czytajmy etykiety"
Cukier nie… krzepi. Dlaczego lepiej z nim nie przesadzać?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot