certyfikat

    certyfikat

    Produkcja jedzenia to bardzo złożony proces. Zanim jakiś produkt trafi na stół, musi przejść szereg kontroli i testów, które ocenią jego jakość. Jakie certyfikaty są nadawane? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że to, co serwujemy sobie i najbliższym, jest naprawdę zdrowe i wartościowe?

    Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Jednak co roku do szpitali trafiają w ciężkim stanie liczne ofiary zatrucia grzybami. Takie sytuacje to dowód na to, że nasza wiedza na temat grzybów jest wciąż znikoma. Gdzie kupować grzyby, które na pewno są bezpieczne dla naszego zdrowia? Piotr Kucharski zapytał o to certyfikowanego grzybiarza, Konstantego Leszka Bojemskiego.

    Wielu z nas, decydując się na wyjazd zagraniczny, decyduje się wycieczki organizowane przez biura podróży. Na co zwrócić uwagę podpisując umowę z biurem podróży? Na czym polega odpowiedzialność biura podróży? Czy turysta może domagać się certyfikatów od firmy współpracującej z biurem podróży, która organizuje wycieczki fakultatywne? O tym gość Dzień Dobry TVN adwokat Luka Szaranowicz.

    Okazuje się, że w Polsce, w środku Podlasia, można znaleźć fantastyczne szwajcarskie sery. Wytropił je nasz kulinarny podróżnik Mikołaj Rey. Jak smakuje ser koryciński swojski? Z jakiego mleka się go wyrabia? Na czym polega sekret wyjątkowego smaku sera korycińskiego, który dostał nawet unijny certyfikat "Chronione Oznaczenie Geograficzne"?

    Kolorowe gumki do robienia bransoletek robią furorę wśród dzieci i młodzieży. Ostatnio pojawiły się informację, że podróbki tych gumek bez certyfikatu mogą szkodzić zdrowiu. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy w Polsce są przeprowadzane kontrole tego produktu? Gdzie można sprawdzić, czy dany produkt nie powinien znaleźć się w obrocie? W Dzień Dobry TVN gościliśmy Aleksandrę Frączek z Federacji konsumentów.

    Po kiełbasie należy się deser - tak uważa Marcin Prokop. Dlatego na naszym stole, w studiu Dzień Dobry TVN, znalazł się kołocz śląski. A przy stole zasiedli: Lutz Zimmermann, producent kołoczy śląskich i Maciej Nowak, nasz kulinarny podróżnik. Oba te produkty posiadają certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.