"Prawda i mit o byciu fit"
"Prawda i mit o byciu fit" to nowy cykl Dzień Dobry TVN prowadzony przez dietetyczkę Martę Jachym-Raczyńską i trenera Pawła Raczyńskiego. Para zamierza przetestować na sobie popularne, dietetyczne wskazówki. Sprawdzą, które są prawdziwe, a które z tą prawdą nie mają nic wspólnego. W nowym odcinku małżeństwo skupiło się na nieświadomym podjadaniu.
Paweł założył sobie, że dziennie zje 2100 kalorii. Problem zaczął się już podczas śniadania. Mimo że trener wyliczył sobie, ile kalorii będzie miał omlet z masłem orzechowym, to nie zwrócił uwagi na to, że oblizanie łyżki po maśle nie zostało ujęte w spisie.
Podobnie było po południu. Paweł poczęstował się orzeszkami na spotkaniu biznesowym. - Orzeszki to produkt domino, sięgniemy po troszeczkę, a nagle zaczynamy jeść, nie czujemy sytości, a kalorie liczą się w setkach i to w kilkadziesiąt sekund - zaznaczyła dietetyczka.
Ostatecznie dokładając do planu łyżkę masła orzechowego, orzeszki, herbatę z syropem malinowym i praliną czy kawę z dodatkami ilość spożytych kalorii zwiększyła się o 1100 kcal. - Tycie z powietrza to jest mit, zawsze tyjemy z dodatkowych kalorii - podkreśliła Marta Jachym-Raczyńska.
Nieświadome podjadanie
W studiu Dzień Dobry TVN Marta i Paweł opowiedzieli widzom, jak wytrwać w postanowieniu zmiany stylu odżywania. Zdaniem trenera bardzo ważne jest, by wyznaczyć sobie cel, do którego chcemy dążyć. - Dajmy sobie ramy, np. chce schudnąć X kilogramów - powiedział.
Dietetyczka poleciła, by założyć dzienniczek monitorowania kalorii przede wszystkim po to, by uświadomić sobie, co jemy. Ciekawą metodą jest również robienie zdjęć swoim posiłkom. - Na koniec dnia zmierz się z tym, co rzeczywiście do twojego żołądka tego dnia trafiło - wyjaśniła Marta.
Zobacz całą rozmowę z ekspertami w naszym materiale wideo.
Dlaczego waga nie spada - czat z ekspertami
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?
- Rukiew wodna najzdrowszym warzywem świata. Jak ją jeść?
- Kozia broda, czyli siedzuń sosnowy – grzyb jadalny i niezwykle smaczny. Jak go wykorzystać w kuchni?
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News