Co zatem jeść?
Dwadzieścia produktow Longevity Smartfood nie tylko dostarcza bogactwa potrzebnych substancji, lecz rownież zawiera cząsteczki, które – jak potwierdzają badania in vitro oraz na modelach zwierzęcych – oddziałują na geny kontrolujące długość i jakość życia. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i, co może zaskoczyć, jest wśród nich nawet czekolada:
Czerwone pomarańcze
Szparagi
Kaki
Kapary
Czerwona kapusta
Wiśnie
Gorzka czekolada (co najmniej 70%)
Cebula
Kurkuma
Truskawki
Owoce leśne (maliny, jagody, jeżyny i porzeczki)
Sałata
Bakłażany
Jabłka
Chili i pikantna papryka
Fioletowe ziemniaki
Ciemne śliwki
Radicchio
Czarna i zielona herbata
Winogrona
Grupa Protective Smartfood to 10 produktów i kategorii produktów, które stanowią źródło witamin, minerałów, takich jak wapń i żelazo, polifenoli, oraz dobrych tłuszczów niezbędnych naszemu organizmowi. Badania wykazały, że produkty te chronią przed otyłością i wieloma chorobami przewlekłymi. Odłóżmy na bok obsesję liczenia kalorii, włączmy do menu pełne ziarna zbóż i w spokoju delektujmy się smakiem orzechów włoskich, laskowych albo orzeszków ziemnych.
Oto talizmany Smartfood:
Czosnek
Pełne ziarna zbóż
Zioła
Świeże owoce
Orzechy
Rośliny strączkowe
Oliwa
Oleje z nasion
Nasiona oleiste
Warzywa
Czego nie jeść?
Oto lista produktów, które należy ograniczyć, bądź całkowicie wyeliminować
Wędliny. Przetworzone i zakonserwowane mięso zawiera potencjalnie rakotwórcze konserwanty, pełno w nim tłuszczów nasyconych i soli. Eksperci Światowej Fundacji Badań nad Rakiem nie popierają nawet umiarkowanego spożycia wędlin. A eksperci Światowej Organizacji Zdrowia, w październiku 2015 roku, stwierdzili, że szkodzą na równi z paleniem i azbestem.
Czerwone mięso. Odrobina wołowiny, cielęciny, jagnięciny, wieprzowiny nie powinna zagrażać zdrowiu, lecz ich nadmiar bez wątpienia tak, badania nie pozostawiają wątpliwości.
Pokarmy bogate w sól. Ograniczenie spożycia soli wiąże się przede wszystkim z ograniczeniem mnóstwa potraw, które ją zawierają, począwszy od gotowych produktów (nawet słodyczy).
Wysokokaloryczne produkty przemysłowe. Żywność o tak zwanej wysokiej gęstości energetycznej zawiera mnóstwo kalorii w niewielkiej ilości: to przede wszystkim tłuszcze i/lub cukry. Zastępy technologów żywienia i specjalistów od marketingu starają się, by te produkty coraz skuteczniej nęciły zewnętrznym opakowaniem i smakiem: mają się przecież sprzedać, zawojować klientów supermarketów. Lecz nadmiar ciastek, herbatników i tym podobnych produktów tuczy i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Słodzone napoje. Napoje gazowane, takie jak oranżada czy cola, są nafaszerowane cukrem i nie dostarczają żadnych składników odżywczych. Nadmierne spożycie to prosta droga do nadwagi i otyłości, z całym wachlarzem związanych z nimi patologii. To samo dotyczy napojów o minimalnej zawartości owoców albo herbaty, za to z mnóstwem kalorii.
Alkohol. Alkohol z wina, koktajli, digestifów czy szampana jest metabolizowany jako substancja toksyczna. By uniknąć ryzyka, ustalono standardową ilość, którą organizm jest w stanie tolerować. Na przykład, jeśli chodzi o wino, jest to jeden kieliszek dziennie dla kobiet, maksymalnie dwa dla mężczyzn.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN