Biała kiełbasa. Z pyzą ziemniaczaną i w cieście

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował białą kiełbasę, ale w niestandardowy sposób. Co powiecie na pieczoną kiełbasę w zalewie maślano-miodowo-musztardowej lub na białą kiełbasę w cieście? Smacznego!

Chrupiąca biała kiełbasa

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej z szynki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki miodu
  • 8 cebul
  • kminek mielony
  • majeranek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • olej
  • 500 g puree z buraczków mrożonych
  • 150 g mrożonej porzeczki
  • sok z czarnej porzeczki
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Kiełbasę gotujemy, aby stała się jeszcze bardziej soczysta z dodatkiem ziela, liści laurowych. Pachnącą kiełbasę nacinamy w poprzek dosyć gęsto. Masło rozpuszczamy i łączymy z miodem, musztardami, kminkiem, majerankiem. Cebulę kroimy w plastry, oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Jabłka kroimy w ćwiartki. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy cebulę w cukrze z dodatkiem jabłek, kiełbasę z nacinaniem do góry. Wszystko zalewamy marynatą maślano-miodowo-musztardową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. C przez 30-40 minut do momentu aż kiełbasa stanie się rumiana. Podajemy z buraczkami wymieszanymi z owocami czarnej porzeczki, posypujemy tymiankiem świeżym.

Więcej:

Pyza ziemniaczana z białą kiełbasą w żurku

Składniki:

Część 1:

1 kg kiełbasy białej z szynki

3 cebule

kminek

majeranek

cząber

sól

pieprz

olej do smażenia

1 kg gotowanych ziemniaków

3-4 ziemniaki surowe

1 jajko

mąka ziemniaczana

suszona natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, surowe parzymy w gorącym mleku i dodajemy do gotowanych, jeszcze jajko, troszkę mąki ziemniaczanej, sól, natkę pietruszki suszonej. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoty kolor. W trakcie dodajemy cebulę, smażymy aż cebula stanie się miękka. Wysmażoną kiełbasę mielimy z cebulą, kminkiem, majerankiem i cząbrem oraz pieprzem i solą w razie potrzeby. Farsz musi być ostrzejszy. Z farszu robimy porcje, każdą otulamy ciastem ziemniaczanym i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.

Zobacz także: W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości

Część 2:

1/2 l żurku w butelce

włoszczyzna

100 g grzybów suszonych

100 g małych pieczarek

200 g boczku wędzonego surowego

2 cebule

200 ml śmietanki 36 proc.

sól

pieprz

majeranek

koperek

Przygotowanie:

Boczek przesmażamy w rondlu z dodatkiem cebuli. Włoszczyznę gotujemy i odlewamy bulion do przesmażonego boczku. Dodajemy namoczone grzyby, żurek, przyprawy, śmietankę. Pieczarki smażymy na złoty kolor. Pyzy podajemy zalane żurkiem, posypane pieczarkami, koperkiem.

Wielkanocna kiełbasa biała w cieście

Składniki:

1 kg kiełbasy białej z szynki

200 g mąki

5 jajek

450 ml mleka

musztarda francuska

szałwia świeża

rozmaryn

tymianek

10 plasterków boczku wędzonego surowego w plastrach

3 cebule czerwone

ocet balsamiczny

cukier do smaku

mąka pszenna

Zobacz także: Wielkanocne baby, babki i babeczki

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem, musztardą oraz ziołami posiekanymi i solą. Odstawiamy na dłuższą chwilę. Zabieramy się za kiełbaski. Każdą owijamy plastrami boczku. Tak przygotowane układamy w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, naprzemiennie z częścią pokrojonej w ćwiartki cebulą. Pieczemy do momentu aż kiełbasa stanie się rumiana i boczek również. Na oleju przesmażamy pozostałą pokrojoną w kostkę cebulę, do momentu aż stanie się lekko bursztynowa. Dodajemy ocet, cukier, odrobinę mąki. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy wodę lub bulion do odpowiedniej konsystencji. Kiedy mamy sos gotowy, ciastem zalewamy podrumienioną kiełbasę i wstawiamy od razu do zapiekania, w trakcie nie wolno nam otwierać piekarnika. Możemy to uczynić w momencie, kiedy ciasto nam podrośnie i podrumieni się. A kiedy tak się stanie, wyjmujemy i polewamy sosem, posypujemy ziołami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości