Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Andrzeja Polana oraz Szymona Czerwińskiego, byłego uczestnika programu MasterChef. Szymon właśnie wrócił z warsztatów w prestiżowej, paryskiej szkole Le Cordon Bleu. Czego się tam nauczył? W naszej kuchni Andrzej i Szymon przygotowali wielkanocne słodkości, ale nie tylko. Co powiecie na babę z 96 jaj, francuskie ciasto opera lub sernik nowojorski?

Babka wielkanocna z 96 jaj!

Składniki:
1kg mąka
1kg cukier drobny
200g cukier wanilinowy
96 żółtek
500ml mleko
400g masło
Łyżka soli
200g rodzynki
500g cukier puder
2 cytryny
Śliwka suszona, bukszpan

Przygotowanie:
Ilość składników jest bardzo duża, zatem zanim się zabierzemy do pracy proponuję wg uznania zmniejszyć ilości do połowy lub ¼. Ta ostatnia wersja będzie najlepsza. Dla polskiej Rodziny. Z drożdży niedużej ilości mąki, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn, który zostawiamy do podrośnięcia. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy  z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, najlepiej mikserem. Do ubitych , puszystych żółtek dodajemy podrośnięty rozczyn, mieszamy i powoli dodajemy mąkę, masło i sól. Na koniec rodzynki. Wyrobione, rzadkie na oko ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy do form do babek wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą a jeszcze lepiej zmiksowanymi herbatnikami. I znowu powtórka. Ciasto musi wyrosnąć, podwoić swoją objętość. A kiedy tak się stanie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 170 stopni. Czas? Około 40-50 minut. Najlepiej smakuje oblana lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i skórki.

Babka gotowana - historia mało znana

Składniki:
6 jaj
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
250 g masła
1szkl. cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szt. cukru wanilinowego
Skórka z cytryny
100ml czystego alkoholu
200g czekolady gorzkiej
150g masła klarowanego

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, do białek dodajemy cukier i ubijamy nadal. Do ubitych, sztywnych białek dodajemy żółtka, i ubijamy. Do ubitej masy powoli dodajemy masło rozpuszczone, mieszamy już ręcznie, jeszcze mąki wymieszane z proszkiem, alkohol, skórka z cytryny. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy specjalnej, zamykamy i wstawiamy do wody. Gotujemy około 1.30 min. Po ugotowaniu, przestudzeniu babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem. 

Ciasto Opera

Składniki:
Biszkopt:
90 g pasty z migdałów
50g pasty z pistacji
3 żółtka
1 jajo
20g mąki
20 g rozpuszczonego masła
4 jaja - białka ubite
35g cukru

Masa czekoladowa:
200 ml śmietany kremówki
200g gorzkiej czekolady
20 g masła

Syrop do nasączenia:
150 ml wody
150g cukru
30 mln alkoholu

Krem Pistacjowy:
150 ml ubitej śmietany kremówki
15g cukru
20 g pasty pistacjowej
6g żelatyny

Sernik Wielkanocny

Składniki:
1 opakowanie ciasteczek owsianych
700g serka śmietankowego
400g białej czekolady
100g cukru
5 jaj
50g masła
50g orzechów włoskich
100 ml śmietany 30%
Ziarna wanilii
1 cytryna
Świeże owoce do dekoracji
1 galaretka malinowa


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0