W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Andrzeja Polana oraz Szymona Czerwińskiego, byłego uczestnika programu MasterChef. Szymon właśnie wrócił z warsztatów w prestiżowej, paryskiej szkole Le Cordon Bleu. Czego się tam nauczył? W naszej kuchni Andrzej i Szymon przygotowali wielkanocne słodkości, ale nie tylko. Co powiecie na babę z 96 jaj, francuskie ciasto opera lub sernik nowojorski?

Więcej:

Babka wielkanocna z 96 jaj!

Składniki:

  • 1kg mąka
  • 1kg cukier drobny
  • 200g cukier wanilinowy
  • 96 żółtek
  • 500ml mleko
  • 400g masło
  • Łyżka soli
  • 200g rodzynki
  • 500g cukier puder
  • 2 cytryny
  • Śliwka suszona, bukszpan

Przygotowanie:

Ilość składników jest bardzo duża, zatem zanim się zabierzemy do pracy proponuję wg uznania zmniejszyć ilości do połowy lub ¼. Ta ostatnia wersja będzie najlepsza. Dla polskiej Rodziny. Z drożdży niedużej ilości mąki, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn, który zostawiamy do podrośnięcia. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, najlepiej mikserem. Do ubitych , puszystych żółtek dodajemy podrośnięty rozczyn, mieszamy i powoli dodajemy mąkę, masło i sól. Na koniec rodzynki. Wyrobione, rzadkie na oko ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy do form do babek wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą a jeszcze lepiej zmiksowanymi herbatnikami. I znowu powtórka. Ciasto musi wyrosnąć, podwoić swoją objętość. A kiedy tak się stanie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 170 stopni. Czas? Około 40-50 minut. Najlepiej smakuje oblana lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i skórki.

Zobacz także: Wielkanocne baby, babki i babeczki ;-)

Babka gotowana - historia mało znana

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1szkl. cukru drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szt. cukru wanilinowego
  • Skórka z cytryny
  • 100ml czystego alkoholu
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 150g masła klarowanego

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, do białek dodajemy cukier i ubijamy nadal. Do ubitych, sztywnych białek dodajemy żółtka, i ubijamy. Do ubitej masy powoli dodajemy masło rozpuszczone, mieszamy już ręcznie, jeszcze mąki wymieszane z proszkiem, alkohol, skórka z cytryny. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy specjalnej, zamykamy i wstawiamy do wody. Gotujemy około 1.30 min. Po ugotowaniu, przestudzeniu babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem.

Zobacz także: Wielkanoc u wegetarian

Ciasto Opera

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 90 g pasty z migdałów
  • 50g pasty z pistacji
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 20g mąki
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 4 jaja - białka ubite
  • 35g cukru

Masa czekoladowa:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Syrop do nasączenia:

  • 150 ml wody
  • 150g cukru
  • 30 mln alkoholu

Krem Pistacjowy:

  • 150 ml ubitej śmietany kremówki
  • 15g cukru
  • 20 g pasty pistacjowej
  • 6g żelatyny

Zobacz także: Tradycyjna kuchnia polska

Sernik Wielkanocny

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych
  • 700g serka śmietankowego
  • 400g białej czekolady
  • 100g cukru
  • 5 jaj
  • 50g masła
  • 50g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany 30%
  • Ziarna wanilii
  • 1 cytryna
  • Świeże owoce do dekoracji
  • 1 galaretka malinowa

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości