Więcej:
Babka wielkanocna z 96 jaj!
Składniki:
- 1kg mąka
- 1kg cukier drobny
- 200g cukier wanilinowy
- 96 żółtek
- 500ml mleko
- 400g masło
- Łyżka soli
- 200g rodzynki
- 500g cukier puder
- 2 cytryny
- Śliwka suszona, bukszpan
Przygotowanie:
Ilość składników jest bardzo duża, zatem zanim się zabierzemy do pracy proponuję wg uznania zmniejszyć ilości do połowy lub ¼. Ta ostatnia wersja będzie najlepsza. Dla polskiej Rodziny. Z drożdży niedużej ilości mąki, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn, który zostawiamy do podrośnięcia. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, najlepiej mikserem. Do ubitych , puszystych żółtek dodajemy podrośnięty rozczyn, mieszamy i powoli dodajemy mąkę, masło i sól. Na koniec rodzynki. Wyrobione, rzadkie na oko ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy do form do babek wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą a jeszcze lepiej zmiksowanymi herbatnikami. I znowu powtórka. Ciasto musi wyrosnąć, podwoić swoją objętość. A kiedy tak się stanie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 170 stopni. Czas? Około 40-50 minut. Najlepiej smakuje oblana lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i skórki.
Zobacz także: Wielkanocne baby, babki i babeczki ;-)
Babka gotowana - historia mało znana
Składniki:
- 6 jaj
- 1szkl. mąki pszennej tortowej
- 1szkl. mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1szkl. cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szt. cukru wanilinowego
- Skórka z cytryny
- 100ml czystego alkoholu
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła klarowanego
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, do białek dodajemy cukier i ubijamy nadal. Do ubitych, sztywnych białek dodajemy żółtka, i ubijamy. Do ubitej masy powoli dodajemy masło rozpuszczone, mieszamy już ręcznie, jeszcze mąki wymieszane z proszkiem, alkohol, skórka z cytryny. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy specjalnej, zamykamy i wstawiamy do wody. Gotujemy około 1.30 min. Po ugotowaniu, przestudzeniu babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem.
Zobacz także: Wielkanoc u wegetarian
Ciasto Opera
Składniki:
- Biszkopt:
- 90 g pasty z migdałów
- 50g pasty z pistacji
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 20g mąki
- 20 g rozpuszczonego masła
- 4 jaja - białka ubite
- 35g cukru
Masa czekoladowa:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
Syrop do nasączenia:
- 150 ml wody
- 150g cukru
- 30 mln alkoholu
Krem Pistacjowy:
- 150 ml ubitej śmietany kremówki
- 15g cukru
- 20 g pasty pistacjowej
- 6g żelatyny
Zobacz także: Tradycyjna kuchnia polska
Sernik Wielkanocny
Składniki:
- 1 opakowanie ciasteczek owsianych
- 700g serka śmietankowego
- 400g białej czekolady
- 100g cukru
- 5 jaj
- 50g masła
- 50g orzechów włoskich
- 100 ml śmietany 30%
- Ziarna wanilii
- 1 cytryna
- Świeże owoce do dekoracji
- 1 galaretka malinowa
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN