Dieta kobiety w ciąży – jaka powinna być?
Kobiety, które spodziewają się dziecka, nie muszą wprowadzać żadnego specjalnego menu. Mimo że zaleca się im jedynie stosowanej zdrowej diety, to są produkty, których powinny się wystrzegać lub mocno ograniczyć. – Przyszłe mamy nie mogą jeść surowego mięsa oraz ryb. W pierwszym przypadku grozi im toksoplazmoza, w drugim - zakażenie pasożytami. Podobnie z surowymi jajkami. Ich zjedzenie może się skończyć się zakażeniem bakterią salmonnelli – tłumaczyła w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl Ewa Gajko, dietetyczka z Centrum Leczenia Otyłości Grupa Medyczna.
Ciążowe tematy dla młodej mamy
Ostrożność trzeba zachować także przy przetworach mlecznych. Niektóre z nich mogą być wytwarzane z mleka niepasteryzowanego. Choć większość serów, które są dostępne w sklepach, powinny być bezpieczne, to np. te kupowane na targowiskach już niekonieczne. Dlatego przed zakupem warto się upewnić, z jakiego rodzaju mleka powstały.
Zagrożenie mogą stanowić niektóre ryby. – Te duże, jak rekin, tuńczyk czy marlin kumulują rtęć, która może uszkodzić płód – ostrzegła specjalistka. Według niej należy zrezygnować także z picia kawy. Dlaczego? – Kiedyś uważano, że jest bezpieczna i niewielka ilość nie powinna zaszkodzić. Jednak obecnie badacze są zdania, że nie można określić bezpiecznej dawki kofeiny i lepiej całkowicie z niej zrezygnować – podkreśliła nasza rozmówczyni.
Z diety przyszłej mamy powinna zniknąć również wątróbka. Zawiera ona bardzo dużo witaminy A, a ta w nadmiarze staje się toksyczna. Jej nadmiar może zaburzyć prawidłowy rozwój układu nerwowego i sprzyja występowaniu wad wrodzonych.
Co powinna jeść kobieta w ciąży?
Bardzo ważne jest, aby w diecie kobiety w ciąży znalazły się produkty bogate w żelazo oraz kwas foliowy. Źródłem tego pierwszego są m.in. mięsa, ryby i strączki. Ten drugi występuje przed wszystkim w zielonych warzywach. O wysycenie organizmu w żelazo warto zadbać jeszcze przed zajściem w ciążę, dlatego przed rozpoczęciem starań o dziecko dobrze jest sprawdzić stężenie ferrytyny (wskaźnik ten określa, jaki "zapas" żelaza ma organizm) i czy kobieta nie ma niedoborów. Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji hemoglobiny, która rozprowadza tlen po całym organizmie. Jeśli żelaza jest za mało, płód będzie rozwijał się nieprawidłowo. Niedobór pierwiastka prowadzi do przedwczesnego porodu. Co więcej, już po przyjściu maleństwa na świat mogą wystąpić zaburzenia pamięci, gorsza orientacja, zaburzenia snu oraz słuchu (żelazo wpływa na rozwój mózgu). Warto dodać, że podczas ciąży dziecko "kumuluje" sobie żelazo na pierwsze 6 miesięcy życia.
Z wyprzedzeniem zaleca się również przyjmowanie kwasu foliowego. Jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej. To z niej rozwija się później mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. – Choć kobietom zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego, to suplementacja powinna być jedynie dodatkiem do diety bogatej w foliany – zaznaczyła dietetyczka.
Dodatkowo przyszła mama powinna zadbać o to, aby w jej diecie nie zabrakło produktów bogatych w magnez (orzechy, nasiona roślin strączkowych, produkty z pełnego ziarna), jod (ryby) oraz kwasy EPA i DHA (ich źródłem są tłuste morskie ryby). To pochodne kwasów omega 3 mają ważny wpływ na tzw. programowanie żywieniowe, czyli to, jak dieta matki wpływa na rozwój dziecka oraz jego funkcjonowanie w przyszłości.
Warto także zadbać (nie tylko w ciąży) o witaminę D. Standardowa dawka dla kobiet w to 2000 jednostek. – O tym, czy należy ją zwiększyć, może zdecydować jednie lekarz na podstawie wyników badań – dodała.
Dlaczego niektóre kobiety objadają się w ciąży?
– W pierwszym trymestrze kaloryczność diety powinna zwiększyć się jedynie o ok. 85 kcal. To mniej więcej tyle, co trzy orzechy włoskie. W drugim trymestrze – o 285 kcal, a w trzecim – o 475 kcal – wskazywała Ewa Gajko.
Spora grupa pań nie przestrzega jednak tych zaleceń. Według nich w czasie ciąży można "jeść za dwoje" i pozwolić sobie na znacznie więcej. W konsekwencji przybierają na wadze więcej niż dozwolone 9-14 kilogramów. – W ciąży jemy dla dwojga, nie za dwoje. Żyjemy w kulturze diet. U części kobiet w czasie ciąży pojawia się przeświadczenie, że w końcu mogą odpuścić, nie muszą się już przejmować i mogą w końcu jeść to, co lubią. Obiecują sobie, że dbaniem o formę i sylwetkę zajmą się później, a z tym bywa różnie. Rzadko która kobieta po urodzeniu dziecka ma czas, żeby się z tym zająć i wrócić do wagi sprzed ciąży – przyznała ekspertka.
Stres i trudne emocje, które pojawiają się w pierwszych miesiącach po narodzinach dziecka, mogą jeszcze bardziej utrudnić powrót do wagi sprzed ciąży. Dotyczy to głównie tej grupy pań, które zajadały stres i właśnie jedzeniem rekompensowały sobie trudne emocje. – To, jak kobieta będzie traciła wagę po ciąży, dużo zależy od tego, jaki styl życia prowadziła wcześniej. Pamiętajmy też, żeby nie narzucać sobie niczego, odchudzaniem warto się zająć, kiedy będzie na to czas, dać sobie ok. pół roku, kiedy dziecko nie będzie jadło tylko mleka matki. Wtedy można je już z kimś zostawić i troszkę skupić się na sobie – stwierdziła.
Warto dodać, że karmienie piersią działa w tej kwestii na korzyść kobiety i pomaga szybciej wrócić do formy. U pań, które z różnych powodów nie przystawiają dziecka do piersi, ten proces może być dłuższy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Po 8. porodzie jej uda nabrały niesymetrycznego kształtu. "Nawet jak napinam, to tłuszcz się przemieszcza"
- Ta dieta wpływa na upodobania dziecka do słonych smaków. Może być przyczyną rozwoju otyłości
- Po porodzie założono jej 200 szwów, dziecko ważyło 5 kilogramów. "Myśleli, że waga się zepsuła"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: dolgachov/Getty Images