Tymi daniami zachwycisz swoich gości! Oto najlepsze przepisy z 9. edycji MasterChefa

fondat
TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.

Tegoroczna edycja MasterChefa jest naprawdę wyjątkowa. W jednym z odcinków znajdziemy się w miejscu kulinarnych odkryć Magdy Gessler, a będzie w nim gościem Modest Amaro. W innym uczestnicy będą mieli do dyspozycji tylko skromne i wydzielone surowce, znajdujące się w niemal każdej polskiej kuchni. Mimo trudności, kucharze wykażą się wielką kreatywnością. Teraz i my możemy to zrobić, kierując się słowami Julii Child:

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

A zatem do dzieła! Oto najlepsze dotychczas przepisy z obecnej edycji MasterChefa.

Fondant z sosem malinowym z malinami i miętą (autorstwa Joanny Mrozek)

Składniki na fondant z sosem malinowym z malinami i miętą:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g masła
  • 30 g kakao
  • maliny
  • mięta

Jak przygotować fondant z sosem malinowym z malinami i miętą:

Foremki smarujemy masłem i oprószamy kakao. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i dodajemy do czekoladowej masy. Następnie przekładamy do puszystej masy jajecznej. Napełniamy kokilki i pieczemy 12 min. w 180 st. C.

Maliny myjemy i osuszamy. Następnie blendujemy i przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Gotowe fondanty wyjmujemy na talerz, obok nakładamy sos malinowy łyżką, układamy całe maliny na sosie i dekorujemy listkami mięty.

TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA

Kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym (autorstwa Kacpra Lacha)

Składniki na kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym:

  • 3 bataty
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 masła
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • świeża mięta (8 listków)
  • sól

Jak przygotować kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym:

Obieramy bataty i gotujemy w osolonej wodzie. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Z resztki wyciskamy sok i wrzucamy je do garnuszka na roztopione masło. Dorzucamy listki mięty.

Gdy bataty dojdą, odsączamy je i dodajemy do nich gałkę i cynamon. Wszystko ubijamy. Na bieżąco dodajemy mąkę ziemniaczaną, by konsystencja miała "spójne ciasto". Z tego formujemy kluski, wrzucamy je na gotującą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Kładziemy kluski na talerz, dodajemy sos pomarańczowy i dekorujemy miętą.

TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA

Pankejki z karmelizowanymi owocami leśnymi i sosem angielskim (autorstwa Karoliny Źródłowskiej)

Składniki na pankejki z karmelizowanymi owocami leśnymi i sosem angielskim:

Ciasto:

  • 3 białka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szklanka przesianej mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Sos angielski:

  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 2 laski wanilii

Karmelizowane owoce:

  • 100 g malin
  • 100 g borówek
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżka masła

Jak przygotować pankejki z karmelizowanymi owocami leśnymi i sosem angielskim?

Żółtka ubijamy z cukrem na tzw. kogel-mogel. Dodajemy do tego mleko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy roztopione, klarowane masło. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki.

Mleko, śmietanę, laskę wanilii i ziarenka z laski wanilii podgotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel i stopniowo, lekkim strumieniem dodajemy 1/3 mlecznego płynu cały czas mieszając. Całość przelewamy do garnka i cały czas mieszając nie doprowadzamy do wrzenia. Całą masę przelewamy do schłodzonego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Borówki i maliny myjemy, i wrzucamy na patelnię. Zasypujemy je cukrem i na delikatnym ogniu podgrzewamy, do momentu aż owoce się rozpadną. Dolewamy łyżkę soku z cytryny i nadal podgrzewamy. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy.

Łyżkę klarowanego masła wykładamy na patelnię i na średnim ogniu rozgrzewamy. Smażymy pankejki półtorej minuty z każdej strony do złotego koloru. Gotowe pankejki podajemy na talerzu z sosami i ozdabiamy miętą i świeżymi borówkami.

TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA

Mazurskie farszynki z kozim serem (autorstwa Aleksandry Juszkiewicz)

Składniki na mazurskie farszynki z kozim serem:

  • 3 duże ziemniaki
  • jajko
  • żółtko
  • 50 g koziego sera
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • mięta ananasowa
  • natka pietruszki
  • młody szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 35 g masła
  • do dekoracji - rzodkiewki

Jak przygotować mazurskie farszynki z kozim serem:

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki ubijamy z 15 g masła i odstawiamy do wystudzenia.

Pokrojony w kostkę ser kozi i posiekaną natkę pietruszki z miętą mieszamy i dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy pieprzem.

Do wystudzonej masy ziemniaczanej dodajemy żółtko i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i szczypiorku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy sakiewki, w których zamykamy łyżkę farszu. Przygotowane kotlety (w razie potrzeby obtaczamy w bułce tartej) smażymy na roztopionym na patelni maśle na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony. Usmażone farszynki odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu. Do małej miseczki wbijamy jajko. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i mieszamy wodę do stworzenia wiru. Następnie w środek wiru energicznie wlewamy jajko, cały czas mieszając po brzegach garnka, aby wir nie ustał. Gotujemy ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Rzodkiewki myjemy i kroimy na bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plastry i maczamy ok. 20 min. w zimnej wodzie.

Na talerz wykładamy gotowe farszynki, na które kładziemy jajko w koszulce. Całość posypujemy drobno posiekanym młodym szczypiorkiem i układamy rzodkiewki do dekoracji. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA

Ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami (autorstwa Tomka Szewczyka)

Składniki na ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami:

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 80g cukru
  • 75g masła

Ptyś:

  • 90ml wody
  • 90ml mleka
  • 75g masła
  • 95g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka

Krem:

  • 300 ml śmietany,
  • cukier,
  • 0,5 jabłka
  • Kilka truskawek

Jak przygotować ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami:

Zaczynamy od kruszonki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem na blacie. Robimy otwór na środku na masło i delikatnie razem łączymy (najlepiej na początku nożem). Wkładamy ciasto na folię spożywczą i rozwałkowujemy. Przykrywamy folią z drugiej strony i wkładamy do zamrażarki na czas robienia ciasta parzonego.

Ciasto na ptysie zaczynamy od zagotowania w rondelku masła z mlekiem, wodą, solą oraz cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Odstawiamy rondelek i mieszamy. Potem z powrotem na gaz i smażymy minimum 2 minuty (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek). Wkładamy do miski do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy po kolei 3 jajka, aż do uzyskania odpowiedniej masy.

Wyciągamy ciasto z zamrażarki.

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Na blaszkę kładziemy ciasto od ptysia, a na to zamrożone, ciasto kruche o tej samej średnicy co ptyś. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zostawiamy ptysie do wystygnięcia bez otwierania w piekarniku przez 5 minut. Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier. Rozkrawamy czubek ptysia. Układamy pokrojone jabłka na spód. Na to dodajemy ubitą śmietaną i truskawki do dekoracji. Kładziemy czapkę od ptysia na górę.

TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA

Leniwe choczewskie (autorstwa Sylwii Garskiej–Chmarycz)

Składniki na leniwe choczewskie:

Leniwe:

  • 2 duże ziemniaki
  • pół kostki sera twarogowego tłustego
  • jajko
  • 2 Łyżki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Mus:

  • 2 morele
  • pół pomarańczy
  • pół kostki masła
  • szczypta cynamonu
  • pół limonki
  • 100mlwina białego wytrawnego
  • szałwia do dekoracji

Jak przygotować leniwe choczewskie:

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu tłuczemy i łączymy razem z białym serem. Dodajemy łyżkę cukru, jajko i obie mąki – wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon i pod kątem kroimy na małe kluseczki. Obtaczamy mąką i wrzucamy do gotującej się wody. Czekamy do wypłynięcia i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie zasmażamy na maśle pokrojone w kostkę morele. Następnie dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wino oraz szczyptę cynamonu. Doprawiamy cukrem do smaku, przecieramy przez sito i wylewamy na talerz. Na musie układamy leniwe i dekorujemy kwiatem szałwii.

TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA

Jak doradzał Gordon Ramsey - nie warto gotować w stresie, bo traci się wtedy perfekcję. W takim razie - spokojnego gotowania!

9. edycja programu "MasterChef". "Czas, żeby mieć prawdziwy, polski program". Zobacz wideo:

Zobacz też:

Autor: Sabina Zięba

podziel się:

Pozostałe wiadomości