W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Tegoroczna edycja MasterChefa jest naprawdę wyjątkowa. W jednym z odcinków znajdziemy się w miejscu kulinarnych odkryć Magdy Gessler, a będzie w nim gościem Modest Amaro. W innym uczestnicy będą mieli do dyspozycji tylko skromne i wydzielone surowce, znajdujące się w niemal każdej polskiej kuchni. Mimo trudności, kucharze wykażą się wielką kreatywnością. Teraz i my możemy to zrobić, kierując się słowami Julii Child:
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
A zatem do dzieła! Oto najlepsze dotychczas przepisy z obecnej edycji MasterChefa.
Fondant z sosem malinowym z malinami i miętą (autorstwa Joanny Mrozek)
Składniki na fondant z sosem malinowym z malinami i miętą:
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady
50 g mąki
100 g cukru
110 g masła
30 g kakao
maliny
mięta
Jak przygotować fondant z sosem malinowym z malinami i miętą:
Foremki smarujemy masłem i oprószamy kakao. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i dodajemy do czekoladowej masy. Następnie przekładamy do puszystej masy jajecznej. Napełniamy kokilki i pieczemy 12 min. w 180 st. C.
Maliny myjemy i osuszamy. Następnie blendujemy i przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Gotowe fondanty wyjmujemy na talerz, obok nakładamy sos malinowy łyżką, układamy całe maliny na sosie i dekorujemy listkami mięty.
Kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym (autorstwa Kacpra Lacha)
Składniki na kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym:
3 bataty
szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
2 pomarańcze
1/4 masła
200 g skrobi ziemniaczanej
świeża mięta (8 listków)
sól
Jak przygotować kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym:
Obieramy bataty i gotujemy w osolonej wodzie. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Z resztki wyciskamy sok i wrzucamy je do garnuszka na roztopione masło. Dorzucamy listki mięty.
Gdy bataty dojdą, odsączamy je i dodajemy do nich gałkę i cynamon. Wszystko ubijamy. Na bieżąco dodajemy mąkę ziemniaczaną, by konsystencja miała "spójne ciasto". Z tego formujemy kluski, wrzucamy je na gotującą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Kładziemy kluski na talerz, dodajemy sos pomarańczowy i dekorujemy miętą.
TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA
Pankejki z karmelizowanymi owocami leśnymi i sosem angielskim (autorstwa Karoliny Źródłowskiej)
Składniki na pankejki z karmelizowanymi owocami leśnymi i sosem angielskim:
Ciasto:
3 białka
1/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki klarowanego masła
szklanka przesianej mąki
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Sos angielski:
250 ml śmietanki 36 proc.
250 ml mleka
6 żółtek
2 laski wanilii
Karmelizowane owoce:
100 g malin
100 g borówek
łyżka brązowego cukru
łyżka soku z cytryny
płaska łyżka masła
Jak przygotować pankejki z karmelizowanymi owocami leśnymi i sosem angielskim?
Żółtka ubijamy z cukrem na tzw. kogel-mogel. Dodajemy do tego mleko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy roztopione, klarowane masło. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki.
Mleko, śmietanę, laskę wanilii i ziarenka z laski wanilii podgotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel i stopniowo, lekkim strumieniem dodajemy 1/3 mlecznego płynu cały czas mieszając. Całość przelewamy do garnka i cały czas mieszając nie doprowadzamy do wrzenia. Całą masę przelewamy do schłodzonego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Borówki i maliny myjemy, i wrzucamy na patelnię. Zasypujemy je cukrem i na delikatnym ogniu podgrzewamy, do momentu aż owoce się rozpadną. Dolewamy łyżkę soku z cytryny i nadal podgrzewamy. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy.
Łyżkę klarowanego masła wykładamy na patelnię i na średnim ogniu rozgrzewamy. Smażymy pankejki półtorej minuty z każdej strony do złotego koloru. Gotowe pankejki podajemy na talerzu z sosami i ozdabiamy miętą i świeżymi borówkami.
TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA
Mazurskie farszynki z kozim serem (autorstwa Aleksandry Juszkiewicz)
Składniki na mazurskie farszynki z kozim serem:
3 duże ziemniaki
jajko
żółtko
50 g koziego sera
łyżka śmietany 18 proc.
mięta ananasowa
natka pietruszki
młody szczypiorek
sól
pieprz
bułka tarta
35 g masła
do dekoracji - rzodkiewki
Jak przygotować mazurskie farszynki z kozim serem:
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki ubijamy z 15 g masła i odstawiamy do wystudzenia.
Pokrojony w kostkę ser kozi i posiekaną natkę pietruszki z miętą mieszamy i dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy pieprzem.
Do wystudzonej masy ziemniaczanej dodajemy żółtko i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i szczypiorku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy sakiewki, w których zamykamy łyżkę farszu. Przygotowane kotlety (w razie potrzeby obtaczamy w bułce tartej) smażymy na roztopionym na patelni maśle na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony. Usmażone farszynki odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu. Do małej miseczki wbijamy jajko. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i mieszamy wodę do stworzenia wiru. Następnie w środek wiru energicznie wlewamy jajko, cały czas mieszając po brzegach garnka, aby wir nie ustał. Gotujemy ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Rzodkiewki myjemy i kroimy na bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plastry i maczamy ok. 20 min. w zimnej wodzie.
Na talerz wykładamy gotowe farszynki, na które kładziemy jajko w koszulce. Całość posypujemy drobno posiekanym młodym szczypiorkiem i układamy rzodkiewki do dekoracji. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA
Ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami (autorstwa Tomka Szewczyka)
Składniki na ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami:
Kruszonka:
80 g mąki
80g cukru
75g masła
Ptyś:
90ml wody
90ml mleka
75g masła
95g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 jajka
Krem:
300 ml śmietany,
cukier,
0,5 jabłka
Kilka truskawek
Jak przygotować ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami:
Zaczynamy od kruszonki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem na blacie. Robimy otwór na środku na masło i delikatnie razem łączymy (najlepiej na początku nożem). Wkładamy ciasto na folię spożywczą i rozwałkowujemy. Przykrywamy folią z drugiej strony i wkładamy do zamrażarki na czas robienia ciasta parzonego.
Ciasto na ptysie zaczynamy od zagotowania w rondelku masła z mlekiem, wodą, solą oraz cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Odstawiamy rondelek i mieszamy. Potem z powrotem na gaz i smażymy minimum 2 minuty (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek). Wkładamy do miski do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy po kolei 3 jajka, aż do uzyskania odpowiedniej masy.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Na blaszkę kładziemy ciasto od ptysia, a na to zamrożone, ciasto kruche o tej samej średnicy co ptyś. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zostawiamy ptysie do wystygnięcia bez otwierania w piekarniku przez 5 minut. Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier. Rozkrawamy czubek ptysia. Układamy pokrojone jabłka na spód. Na to dodajemy ubitą śmietaną i truskawki do dekoracji. Kładziemy czapkę od ptysia na górę.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu tłuczemy i łączymy razem z białym serem. Dodajemy łyżkę cukru, jajko i obie mąki – wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon i pod kątem kroimy na małe kluseczki. Obtaczamy mąką i wrzucamy do gotującej się wody. Czekamy do wypłynięcia i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie zasmażamy na maśle pokrojone w kostkę morele. Następnie dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wino oraz szczyptę cynamonu. Doprawiamy cukrem do smaku, przecieramy przez sito i wylewamy na talerz. Na musie układamy leniwe i dekorujemy kwiatem szałwii.
TVN / MICHAL STAWOWIAK / FOKUSMEDIA
Jak doradzał Gordon Ramsey - nie warto gotować w stresie, bo traci się wtedy perfekcję. W takim razie - spokojnego gotowania!
9. edycja programu "MasterChef". "Czas, żeby mieć prawdziwy, polski program". Zobacz wideo: