Ziemniaczki pieczone w boczku. Idealne!

W kuchni Dzień Dobry TVN najczęściej po soli i pieprzu używana w Polsce przyprawa, czyli majeranek. Piotr Kucharski przygotował z jego nieodzowną pomocą: pieczonego kurczaka, ziemniaki w boczku, zupę grzybowo-żurkową i omlet.

Pieczony kurczak w maśle czosnkowo-majerankowym

Składniki:

1 kurczak o wadze około 1,5 kg

100 g masła

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku Kamis

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.

Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i majerankiem.

Następnie takim masłem natrzeć kurczaka z zewnątrz.

Odstawić na 2-3 godziny do lodówki aby się zamarynował.

Rozgrzać piekarnik do 160ºC i piec 1,5 godziny.

Co jakiś czas polewając z wierzchu rozpuszczonym masłem.

Następnie włączyć górą grzałkę na 200ºC i piec 30 minut.

Kurczaka podzielić na porcje i polać rozpuszczonym masłem.

Kurczaka podawać np. z ziemniakami z przepisu poniżej.

Pieczone w boczku majerankowe ziemniaczki

Składniki:

5 dużych ziemniaków do pieczenia

20 cienkich plasterków boczku

1 łyżeczka miodu

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka majeranku Kamis

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki.

Każdy z kawałków zawinąć w plasterek boczku.

I ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Miód wymieszać z papryką, majerankiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Sosem posmarować każdy kawałem ziemniaka. 

Wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 30-40 minut.

Zupa grzybowo-żurkowa

Składniki:

20 g suszonych podgrzybków

2 liście laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

300 g pieczarek

400 g boczniaków

3 łyżki masła

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 marchewka

3 ziemniaki

1 butelka żurku

Sól i pieprz

2 łyżeczki majeranku Kamis

3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Suszone podgrzybki przepłukać i zalać wodą, odstawić do nasiąknięcia na 30 minut.

Wodę odlać, grzyby przełożyć do garnka i zalać 3 litrami wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Gotować na wolnym ogniu.

Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce masła, dodać do zupy.

Pokrojone w plasterki pieczarki smażyć partiami na rozgrzanym maśle i dodawać do zupy.

To samo robić z boczniakami.

Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Całość razem gotować aż warzywa będą miękkie.

Na koniec zalać żurkiem.

Zagotować i gotować przez kilka minut.

Doprawić majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.

Zupę podawać z pokrojonym w kostkę omletem.

Majerankowy omlet

Składniki:

6 jajek

4 łyżki mleka

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka majeranku Kamis

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól i pieprz

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Jajka z mlekiem rozbełtać.

Następnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i przyprawami.

Rozgrzać masło na patelni i wylać masę jajeczną.

Przykryć pokrywką i podgrzewać na niskiej temperaturze przez kilka minut.

Następnie zdjąć pokrywkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut aż omlet urośnie.

Wyjąć z pieca, przełożyć na deskę, pokroić w kostkę i podawać do zupy.

Omlet jest doskonały jako samodzielne danie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości