Pieczony kurczak w maśle czosnkowo-majerankowym
Składniki:
1 kurczak o wadze około 1,5 kg
100 g masła
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku Kamis
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.
Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i majerankiem.
Następnie takim masłem natrzeć kurczaka z zewnątrz.
Odstawić na 2-3 godziny do lodówki aby się zamarynował.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC i piec 1,5 godziny.
Co jakiś czas polewając z wierzchu rozpuszczonym masłem.
Następnie włączyć górą grzałkę na 200ºC i piec 30 minut.
Kurczaka podzielić na porcje i polać rozpuszczonym masłem.
Kurczaka podawać np. z ziemniakami z przepisu poniżej.
Pieczone w boczku majerankowe ziemniaczki
Składniki:
5 dużych ziemniaków do pieczenia
20 cienkich plasterków boczku
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku Kamis
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Każdy z kawałków zawinąć w plasterek boczku.
I ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Miód wymieszać z papryką, majerankiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Sosem posmarować każdy kawałem ziemniaka.
Wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 30-40 minut.
Zupa grzybowo-żurkowa
Składniki:
20 g suszonych podgrzybków
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
300 g pieczarek
400 g boczniaków
3 łyżki masła
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 marchewka
3 ziemniaki
1 butelka żurku
Sól i pieprz
2 łyżeczki majeranku Kamis
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Suszone podgrzybki przepłukać i zalać wodą, odstawić do nasiąknięcia na 30 minut.
Wodę odlać, grzyby przełożyć do garnka i zalać 3 litrami wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować na wolnym ogniu.
Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce masła, dodać do zupy.
Pokrojone w plasterki pieczarki smażyć partiami na rozgrzanym maśle i dodawać do zupy.
To samo robić z boczniakami.
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Całość razem gotować aż warzywa będą miękkie.
Na koniec zalać żurkiem.
Zagotować i gotować przez kilka minut.
Doprawić majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.
Zupę podawać z pokrojonym w kostkę omletem.
Majerankowy omlet
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku Kamis
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jajka z mlekiem rozbełtać.
Następnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i przyprawami.
Rozgrzać masło na patelni i wylać masę jajeczną.
Przykryć pokrywką i podgrzewać na niskiej temperaturze przez kilka minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut aż omlet urośnie.
Wyjąć z pieca, przełożyć na deskę, pokroić w kostkę i podawać do zupy.
Omlet jest doskonały jako samodzielne danie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN