Krem czosnkowy z chorizo w miodzie
Składniki:
- 1 duża główka czosnku + 2 ząbki
 - 5-6 ziemniaków
 - 2-3 łyżki masła
 - 2 listki laurowe
 - kilka gałązek tymianku
 - kilka gałązek rozmarynu
 - 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
 - 1 mały korzeń pietruszki
 - 1 kiełbaska chorizo
 - miód
 - 1/2 łyżeczki chili w płatkach
 - 1/2 szklanki śmietany 22-30 proc.
 - ok. 50-70 g sera gruyere
 - świeży tymianek
 - kiełki lucerny lub inne do podania
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie:
Ziemniaki i pietruszkę obieramy, i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy drobniej (2 ząbki odkładamy na później). Na rozgrzane masło wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, czosnek, listki laurowe i przesmażamy aż ziemniaki lekko się zezłocą. Nie powinny być mocno zrumienione. Dodajemy gałązki tymianku i rozmarynu, zalewamy bulionem na wysokość wsadu w garnku, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na osobnej patelni przesmażamy chorizo. Kroimy je w plastry i wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy aż się lekko zrumieni, podlewamy miodem, posypujemy płatkami chili i ściągamy z patelni. Z zupy wyławiamy tymianek, rozmaryn, liście laurowe i miksujemy całość blenderem. Wyłączamy gaz pod garnkiem, dodajemy do zupy starty ser i mieszamy. Do śmietanki przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, hartujemy ją i przelewamy do zupy. Doprawiamy całość solą, pieprzem (może być pieprz biały jeśli ktoś lubi). Podajemy z chorizo i kiełkami.
Lemoniada imbirowo-goździkowa z miodem i cytryną
Składniki:
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
 - 1/2 cytryny
 - 2 łyżki miodu z nawłoci
 - 2 goździki
 - woda
 
Przygotowanie:
Imbir obieramy ze skórki (najlepiej łyżeczką), cytrynę sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w plastry. Do wysokiego dzbanka wkładamy plastry imbiru, cytryny i goździki. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia do ok. 40 st. C. Rozpuszczamy w lemoniadzie miód, jednocześnie rozgniatając łyżką plastry cytryny. Odstawiamy na kolejne 5-10 minut i podajemy.
Sałatka z burakiem z twarogiem i dressingiem ziołowo-miodowym
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak
 - 1 op. świeżego szpinaku
 - 2 łyżeczki sezamu
 - 1 czubata łyżka słonecznika
 - 1 czubata łyżka ziaren dyni
 - mix sałat
 - 1/2 szklanki czarnych oliwek
 - 150 g twarogu
 - świeże oregano
 - mięta
 - nać pietruszki
 
Dressing:
- 1 łyżka miodu
 - sok z cytryny
 - 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub innej)
 - 1 ząbek czosnku
 - olej
 
Przygotowanie:
Buraka myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 45-50 minut aż zmięknie. Następnie po przestudzeniu obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę. Miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia. Następnie stopniowo, cienką strużką wlewamy olej ciągle mieszając aż powstanie gesty dressing. Ziarna słonecznika i dyni prażymy krótko na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Na talerzach rozkładamy liście szpinaku, lekko skrapiamy je dressingiem i układamy na nich buraczki, obsypujemy sezamem i pokruszonym w dłoniach twarogiem. Skrapiamy dressingiem. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i obsypujemy podprażonymi ziarenkami i drobno poszatkowanymi ziołami (miętą, pietruszką i oregano). Serwujemy od razu.
>>> Zobacz także:
- Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy
 - Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej
 - Jak zrobić idealny tort? Poznaj sekrety cukierników
 
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf