Materiał promocyjny

Kochasz czekoladę? Tajniki jej powstawania poznasz w tym muzeum

Muzeum Czekolady. Jakie tajemnice kryje?
DD_20250803_Pogoda_ok
Czekolada ma wielu amatorów. Można ją jeść samą, świetnie też sprawdza się jako dodatek do różnych potraw, nie tylko deserów. Jak powstaje ten niezwykły produkt? Jaka jest jego historia i co można z niego wyczarować? O tym w Dzień Dobry Wakacje opowiedzieli dyrektor muzeum Robert Zydel oraz mistrz czekolady Wojciech Turos.

Muzeum Czekolady - kiedy powstało i gdzie się znajduje?

4 września 2024 roku - w Światowy Dzień Czekolady - w Warszawie, w pobliżu Parku Skaryszewskiego otworzono Muzeum Czekolady. W tym wyjątkowym miejscu można nie tylko poznać historię rodu Wedla, ale także zobaczyć, jak wygląda produkcja czekolady. Ziarna kakaowca, z których wytwarza się przysmak, sprowadzane są do Polski aż z Ghany, ponieważ mają one najmniej kwasowości. Osoby, które odwiedzą muzeum mogą zobaczyć maszyny, które pomagają w wytwarzaniu czekolady. Jednym z urządzeń jest to, które pozwala przeprowadzić tzw. konszowanie. Proces ten polega na mieszaniu i łączeniu ze sobą wszystkich składników niezbędnych do wytworzenia czekolady.

Warto dodać, że Muzeum Czekolady skupia się nie tylko na tym smakołyku. Jedno z pomieszczeń w muzeum zostało poświęcone "Ptasiemu Mleczku".

- Widzimy tutaj salę, która jest taka lekka, taka delikatna, zazwyczaj rozbrzmiewają tutaj dźwięki relaksacyjne muzyki, siedzimy na takich specjalnych wielkich "Ptasich Mleczach". Jest to też sala dość instagramowa, dlatego, że ludzie robią sobie tutaj zdjęcia na pamiątkę - powiedział Robert Zydel, dyrektor muzeum.

Nasz rozmówca dodał, że w przyszłym roku minie 90 lat odkąd "Ptasie Mleczko" zostało wprowadzone na rynek. Co ciekawe, produkt cały czas ma tę samą recepturę.

- Ale rozwijamy się, przychodzą nowe pokolenia, nowe smaki, nowe mody, staramy się zaspokoić różne smaki, podniebienia - wyjaśnił Robert Zydel i zdradził, że w tym sezonie będzie można skosztować też zmrożonego "Ptasiego Mleczka".

Wizyta w Muzeum Czekolady to także doskonała okazja do obejrzenia wystaw nie tylko stałych, ale i czasowych. Jedną z nich jest prezentacja prac fotografa Pawła Bownika.

- Proszę pamiętać, że historia Wedla to nie tylko historia czekolady, ale też polskiej przedsiębiorczości, Warszawy, Kamionka, Pragi, kolaboracji z artystami - tłumaczył Robert Zydel.

Co można wyczarować z czekolady?

Produktem, z którego słynie firma Wedel, jest również "Torcik Wedlowski". Mało kto wie, że każdy z nich jest robiony ręcznie. Co więcej, odwiedzający Muzeum Czekolady mogą samodzielnie ozdobić swój torcik.

- W fabryce, jak i u nas, tutaj powstają niesamowite nowe projekty, więc też się uczymy od uczestników nowych ciekawych pomysłów - powiedział Wojciech Turos, mistrz czekolady.

Dlaczego jeszcze warto wybrać się do Muzeum Czekolady? Dowiecie się tego z powyższego wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Trendy wnętrzarskie 2026. "To jest najważniejsze"
Materiał promocyjny

Trendy wnętrzarskie 2026. "To jest najważniejsze"