Mąka z owadów w produktach spożywczych. "Trzeba spróbować"

Wartości odżywcze mąki z owadów

Wartości odżywcze mąki z owadów
Czy mąki z owadów zastąpią klasyczną mąkę?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Mąka z owadów może pojawiać się w żywności coraz częściej. O jej zastosowaniu w diecie człowieka opowiedział w Dzień Dobry TVN biolog molekularny Stanisław Łoboziak. Dlaczego insekty mają być korzystne dla naszej diety?

Wartości odżywcze mąki z owadów

Owady to ceniony przysmak w niektórych częściach świata, który w Polsce wciąż budzi ogromne kontrowersje. Biolodzy są jednak zgodni - spożywanie niektórych gatunków insektów może być rozwiązaniem dla globalnego zapotrzebowania na białko.

- Owady są bardzo dobrym źródłem białka, zawierają od 60 do 70 procent białka. Trzeba spróbować, bo mąka z owadów ma wiele fajnych właściwości i nadaje potrawom odpowiedniego smaku - tłumaczył Stanisław Łoboziak. Jak podkreślił,insekty przeznaczone do spożycia w Unii Europejskiej muszą spełnić szereg warunków, zapewniających konsumentów o bezpieczeństwie.

- Owady po zmieleniu przechodzą przez maszynę, która je naświetla promieniowaniem ultrafioletowym. [...] Jest kontrola weterynaryjna, pobiera się próbki mąki, żeby sprawdzić, czy są zdrowe i czy nie ma tam bakterii albo wirusów, które mogłyby nam zaszkodzić - tłumaczył biolog.

Czy mąka z owadów zastąpi tę tradycyjną?

Ze świerszczy, z mącznika młynarka czy z pleśniakowca lśniącego. To tylko kilka przykładów insektów, z których można wytworzyć mąkę. W jakich produktach może być ona stosowana? Gość Dzień Dobry TVN wskazał m.in. pieczywo, ser, jogurty oraz sosy.

Jak smakuje mąka z owadów?

- Ja bym się nie bał tej mąki, zachęcałbym, żeby spróbować. [...] Zależy, czy chcemy zwiększyć zawartość białka w danym produkcie albo dodać mu specyficznego smaku. [...] To trochę jest jak orzechy, smak umami, przez chitynę może smakować lekko ziemiście - mówił Stanisław Łoboziak. Jego zdaniem pojawienie się mąki z insektów w naszych sklepach jest odpowiedzią na światowy trend i zainteresowanie alternatywami dla pozyskiwania białka.

- Próbujmy, może się do tego przekonamy - podsumował biolog.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości