Obecność pszczół w naszym ekosystemie jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania roślin i zwierząt. Te sprytne owady już przygotowują się do wiosennego sezonu. O zwyczajach tych niezwykłych owadów mówił w Dzień Dobry TVN pszczelarz i pasjonat tych zwierząt - Andrzej Kulma.
Sprawdź, w jaki sposób.
Wtyki amerykańskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Ameryki. Kilkanaście lat temu nie stanowiły problemu, jednak obecnie można je spotkać także w Polsce. Owady wydzielają nieprzyjemną woń, a na jesieni ukrywają się w domach, aby przezimować. Co to za owad i jak się go pozbyć?
Pluskwy to niewielkie owady, które bardzo często można spotkać w domach. Choć ich ugryzienia nie są groźne dla zdrowia, to potrafią mocno uprzykrzyć życie. Jak rozpoznać, że mamy pluskwy? Jak złagodzić obawy pogryzienia?
Turkuć podjadek to nie tylko jeden z największych owadów, ale także niebezpieczny szkodnik. Gdy pojawi się w ogrodzie, zwykle jest to zapowiedź długiej i uciążliwej walki. Dlatego tak ważne jest, by prawidłowo go rozpoznać i wiedzieć, w jaki sposób go zwalczać.
Pluskwa z wyglądu przypomina pestkę jabłka. Często mylona jest z karaluchami, nazywanymi potocznie prusakami. Owady zamieszkują gospodarstwa domowe, gnieżdżą się najczęściej w meblach tapicerowanych. Warto poznać skuteczne sposoby na pozbycie się tego szkodliwego robactwa.
Są na klatce schodowej i w mieszkaniach. W szafkach, łóżku, a nawet w lodówce. Mieszkańcy jednego z bloków na warszawskiej Woli mają problem z robactwem, które wydostaje się z jednego z pustych, komunalnych mieszkań. Od dłuższego czasu nie mogą doprosić się urzędników o uprzątnięcie lokalu.
Lato to czas, w którym często mrówki szukają pożywienia w naszych domach. Jak je powstrzymać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała blogerka "Aga Pomaga", czyli Agnieszka Kałuża.
Łukasz Długowski i Mariusz Morkowski, wraz z szóstką pierwszoklasistów, wybrali się na spacer po Kampinoskim Parku Narodowym tropem ... owadów. Jakie okazy udało im się "upolować"?
W Azji owady pełnią funkcję przekąsek. Prażone, a nawet surowe insekty można kupić niemal na każdym rogu. Dlaczego w Polsce jadalne owady wywołują aż takie obrzydzenie? Czy jesteśmy otwarci na kulinarne eksperymenty? O smakowych upodobaniach Polaków w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Natalią Nguyen, architektką, miłośniczką jedzenia i gotowania, Pawłem Lorochem, dziennikarzem radiowym, ekspertem kulinarnym oraz Izabelą Janachowską.