- 19 października ogromną rybę wyłowili Krzysztof Pyra i Adrian Gontarz. O sukcesie uczestników zawodów wędkarskich w Rybniku poinformowała Polska Akademia Wędkarstwa
- Holowanie ryby trwało blisko 2,5 godzin. Po pomiarach sum wrócił do wody
- W Dzień Dobry TVN wędkarze opowiedzieli o tym, jak udało im się przechytrzyć ogromnego suma i zdradzili, ile mógł ważyć
Największy sum w Polsce
Jak mówił Krzysztof Pyra, złowienie ogromnego suma to dopiero początek jego przygody z wędkarstwem.
- Generalnie, wędkarstwo to jest sport, a my - jak w każdym sporcie - mamy jakieś cele, które chcemy osiągnąć i stawiamy je sobie coraz wyżej, chcemy łowić coraz większe ryby i coraz ciekawsze. To, że złowiliśmy tego suma, to fantastyczna sprawa, ale najlepszą częścią było dążenie do tego, żeby go złowić - podkreślił dr hab. n. med. chirurg i radiolog zabiegowy oraz wędkarz. Dodał, że złowienie żyjącego w Rybniku suma wymagało opracowania odpowiedniej strategii.
- Ta ryba ma ponad 60 lat, ona w życiu widziała niejedną rzecz. Żyje w Rybniku i - jak dotychczas - nikt jej nigdy nie złowił - zaznaczył nasz gość.
Rekordowy sum mierzył niemal 3 metry. - Nie był ważony, ale taka szacowana waga to jest 130 do 150 kg - powiedział Adrian Gontarz, górnik i wędkarz.
W jaki sposób wędkarze złowili niemal 3-metrowego suma?
Wędkarze zaprezentowali w studiu Dzień Dobry TVN przynętę, za pomocą której udało im się złowić suma.
- To jest gumowa imitacja rybki, która ma około 25 cm. Przechytrzyła tę bestię - wyjaśnił Krzysztof Pyra. Jak zauważył, sumy są potężnymi przeciwnikami. - To są największe ryby, z takich drapieżnych, które możemy złowić w Polsce - tłumaczył. Jakie jest jego największe wędkarskie marzenie?
- Granica 3 metrów to jest coś niebywałego, to są legendy. Marzy nam się, żeby ktoś w końcu przełamał tę granicę i pokazać, że takie ryby, smoki i dinozaury istnieją. Nam zabrakło kilku centymetrów, ale to już świadczy o tym, że to jest możliwe - podsumował nasz gość.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Zakładanie akwarium – morskie czy słodkowodne? Jakie są rodzaje i jak się przygotować?
- Tło do akwarium. Jak osiągnąć naturalny efekt?
- Jak szybko pozbyć się ości z ryby? Te sposoby ułatwią ci gotowanie
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News