Sztuczna inteligencja przejmuje coraz więcej obszarów w naszej codzienności. Jakie zagrożenia i szanse dla przyszłości wynikają z wykorzystywania AI? O tym opowiedział Adam Sawicki Group Senior Vice President Digital w TVN Warner Bros. Discovery.
Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki - np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, zatem trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Jak odróżnić prawdziwka od szatana? Oto kilka niezawodnych sposobów.
Malarstwo hiperrealistyczne zrodziło się około 1965 roku i początkowo artyści z tego nurtu tworzyli głównie w Stanach Zjednoczonych, opierając się na założeniach pop-artu. W latach siedemdziesiątych hiperrealizm pojawił się także w Europie.
Polacy kochają zbierać i jeść grzyby. Co więcej, nasz kraj jest jednym z największych producentów pieczarek. Jak się je uprawia? Czy są grzyby, które można wyhodować w domu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Daria Latała, rolniczka, pasjonatka dzikich roślin i grzybów, prowadzi kanał na Instagramie @je_dynie.
Niektóre grzyby są objęte ochroną prawną, zgodnie z aktualnymi rozporządzeniami ministerialnymi. Niszczenie i pozyskiwanie gatunków znajdujących się na liście grzybów pod ochroną w Polsce, jest nie tylko nielegalne, ale też karalne. Które grzyby są pod ochroną? Co grozi za ich zerwanie? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Jednymi z najczęściej zbieranych w naszym kraju grzybów są maślaki. Są one bardzo charakterystyczne i śluzowate. Wszystkie gatunki maślaków są jadalne, zatem bez obaw można zrobić z nich pyszny sos, zupę lub potrawkę. Gdzie rosną? Jak wyglądają? Jak je przyrządzić? Dowiesz się z naszego artykułu.
Grzyby gąski dzieli się na rodzaje jadalne i trujące. Aby je rozpoznać, warto wiedzieć jak wyglądają. Częste spożywanie grzybów gąsek trujących może prowadzić do śmierci. Z naszego artykułu dowiesz się, jak odróżniać gąski jadalne od niejadalnych, a także co można przyrządzić z tych pierwszych. Sprawdź.
Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?