Grzyby blaszkowe jadalne mogą być pysznym dodatkiem do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, ponieważ często bywają one trujące. Jak więc odróżnić te, które możemy włączyć do swoich posiłków? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?
Andrzej Rysuje gościł w pierwszym wydaniu Dzień Dobry TVN po wakacjach. Artysta tworząc obrazy relacjonował przebieg programu. Zdradził też, w jaki sposób w jego głowie rodzą się pomysły na kolejne dzieła.
Leszek Naziemiec to pierwszy człowiek w historii, który przepłynął wpław rzekę Jukon na Alasce. Mężczyzna pokonał 250 km z Eagle do Circle. Jak wyglądały jego przygotowania? O tym Leszek Naziemiec i Adrian Uciński, ratownik medyczny opowiedzieli w Dzień Dobry Wakacje.
Zamek w Mosznej skrywa wiele tajemnic, nazywany jest nawet polskim Hogwartem. Znajduje się na terenie województwa opolskiego. Wokół niego rozlegają się tereny zielone, co sprzyja długim spacerom, w których trakcie możemy zachwycić się przyrodą, architekturą i sztuką.
Cezary Abramowski kiedyś pracował w korporacji. Obecnie całkowicie poświecił się nurkowaniu i fotografowaniu. Jak narodziła się jego pasja? Co daje mu schodzenie pod wodę? Tego wszystkiego dowiecie się tego z naszego materiału.
Karol Jopert ma bardzo nietypową pasję. Podróżuje po całym świecie odwiedzając miejsca opuszczone i zapomniane. Swoje wyprawy pokazuje w amatorskich filmach dokumentalnych.
Czujesz, że fotografia to Twój najlepszy sposób na wyrażenie emocji? Obecnie podejście do fotografii nieco się zmienia – kiedyś służyła przede wszystkim do wykonywania zdjęć użytkowych, dzisiaj natomiast staje się formą sztuki. Dowiedz się, czym jest fotografia artystyczna i jakie są jej rodzaje.
Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.
Szczupak to prawdziwy król drapieżników, dlatego złowienie go jest szczególnym sukcesem dla każdego wędkarza. Szczupaka można łowić w jeziorach przez większą część roku, ale najlepsze pory to wiosna i jesień, kiedy szczupak wychodzi ze swoich kryjówek w trzcinach i zaczyna żerować przy brzegu.
Hodowla pszczół może być zarówno hobby, jak i sposobem na zarabianie pieniędzy. Jednak zanim założymy własną pasiekę, musimy wybrać właściwe ule, pszczoły i znaleźć bogatą przyrodniczo przestrzeń.
Na plaży w Kołobrzegu nie brakuje atrakcji dla turystów. Reporter Dzień Dobry Wakacje Marcin Sawicki przemierza brzeg Bałtyku, by wyłapać dla naszych widzów te najlepsze. Tym razem zaczerpnął lekcji wiosłowania na wodzie.
Reporter Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki kolejny dzień przemierza Kołobrzeg, by sprawdzić, jakie atrakcje czekają na turystów. Świetną formą zabawy na świeżym powietrzu jest plażowa piłka nożna. Zobaczcie, jak wygląda to w praktyce.
"Rhythm of the dance" składa się z mistrzów tańca irlandzkiego. Zespół występował w 50 krajach na całym świecie, a już w przyszłym roku artyści przyjadą do Polski. Nasza reporterka Anna Senkara zapytała, jaki jest sekret popularności grupy.
Szachy to jedna z najstarszych i najpopularniejszych planszowych gier strategicznych. Jej zasady nie należą jednak do najłatwiejszych. Gra wymaga skupienia oraz logistycznego myślenia. Z okazji Międzynarodowego Dnia Szachów dowiedz się, jak prawidłowo grać w szachy.
Biżuteria wytwarzana jest z przeróżnych materiałów. Marzena Warczak prawdziwe cuda robi z morskiego szkła. Co sprawiło, że zajęła się tworzeniem pierścionków, wisiorków, kolczyków? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Jakie są najostrzejsze papryczki na świecie? Jak łagodzić ich ostry smak? Martyna Chomacka jest ekspertką w tym temacie. W naszym studiu nie tylko opowiedziała o walorach pikantnych smaków, ale także o ich łagodzeniu. Mikołaj Rey natomiast udał się na Śląsk, żeby poznać największych twardzieli polskiej gastronomii. Z jego reportażu dowiemy się m.in. kim są chilliheadzi. Wszystkie te ciekawostki przypominamy z okazji Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili.
Zostać częścią ekipy Bartosza Zmarzlika, mistrza świata w żużlu i jednego z najwybitniejszych kierowców w historii czarnego sportu, to marzenie każdego fana tych wyścigów.
Wiktor Pawuska jest fotografem i pilotem. Jego wielkim marzeniem było zostać astronautą. Jako dziecko uwielbiał podróżować samolotami. Przełomowy moment nastąpił, kiedy od rodziców dostał lot w symulatorze.
Lot szybowcem to pomysł na prezent wykorzystujący ideę ofiarowywania przeżyć zamiast przedmiotów. Taka przygoda przypomina lot niewielkim samolotem, ale jest uznawana za bezpieczniejszą.