Hobby

    Stanisław Witkiewicz to jeden z najwybitniejszych polskich malarzy, pisarzy oraz teoretyków sztuki. Był także ojcem innego wielkiego twórcy - Stanisława Ignacego Witkiewicza, czyli Witkacego. Jakim był człowiekiem? Jak podchodził do wychowania syna? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Natalia Budzyńska - autorka pierwszej biografii autora stylu zakopiańskiego.

    Jesień to bardzo kolorowa pora roku. Wykorzystując jej dary, można przygotować piękny wianek, którym ozdobimy nie tylko drzwi wejściowe do mieszkania, ale także jego wnętrze. Jak przygotować tę ozdobę krok po kroku? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN instagramerkę Marzenę Marideko.

    Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.

    Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki – np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, dlatego trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Podpowiadamy, jak odróżnić prawdziwka od szatana.