Sołtys z pasją do kroszonek
Patryk Blania to nie tylko sołtys liczącej niespełna pół tysięcy mieszkańców wsi Obrowiec na Opolszczyźnie, lecz także wielokrotnie nagradzany w konkursach lokalny mistrz kroszonek [inaczej: kraszanek - przyp. red.]. Ozdobienie jednego jajka zajmuje mu od 4 do 8 godzin, a stworzone dzieła są eksportowane nawet poza granice Polski.
- Nie wstydziłem się nigdy wykonywania kroszonek. Tworzę małe dzieła na małej skorupce. Może i trochę jestem takim ewenementem tutaj na Opolszczyźnie, ale raczej słyszę taki pozytywny odzew, że robię te jajka - dumnie zaznacza w materiale Dzień Dobry TVN.
Mistrz kroszonek na Opolszczyźnie
Pierwsze oznaki zainteresowania wyskrobywaniem rozmaitych kształtów na zafarbowanym jajku Patryk Blania przejawiał już jako 5-letni chłopiec. Będąc dzieckiem, obserwował, jak czynność tę wykonuje jego mama. - Pamiętam, że robiłem tylko same kreski na tym jajku i dostałem dyplom. (...) Tworzę te jajka wieczorami, a właściwie nocą, ponieważ wtedy mam najwięcej spokoju. Przy kroszonkach odpoczywam, relaksuję się - wyznaje sołtys.
Czym różnią się pisanki od kroszonek? Jaka tradycja wielkanocna obowiązuje na Opolszczyźnie? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zwyczaje wielkanocne na Podlasiu. "Sapiehowie szykowali 365 babek"
- Wielkanocne tradycje prowadzących Dzień Dobry TVN. "Tam był najlepszy dyngus na świecie"
- Anna Dymna i jej tradycyjna Wielkanoc. "Robię wszystko, czego mnie mama nauczyła"
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Marta Buchla
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN