Zdrowie

Kawy z mniszka lekarskiego, topinamburu i konopi. To dobra alternatywa dla małej czarnej?

Zdrowie

Autor:
Justyna
Piąsta
Co pic zamiast kawy? Przegląd zdrowych zamienników
Co pic zamiast kawy? Przegląd zdrowych zamiennikówDzień Dobry TVN
wideo 2/6

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnego espresso czy aromatycznej latte z puszystą, mleczną pianką. Jednak są też i tacy, którzy kawy pić nie mogą lub chcą ograniczyć liczbę filiżanek. Jakie są jej zdrowe zamienniki?

Alternatywy kawy

Czym można zastąpić tradycyjną kawę? Na rynku jest bardzo dużo zamienników. Część z nich powstaje z warzyw i określa się je mianem "veggie coffee". Więcej na ten temat opowiedziała w Dzień Dobry TVN Irmina Wałęga, baristka.

- To kawy z warzyw, z ich korzeni, kłączy, czy ziaren, np. z ziaren orkiszu. Świetna jest kawa z kłączy topinamburu, która zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych, a także inulinę, ona obniża indeks glikemiczny, dlatego nawet osoby z cukrzycą mogą ją spokojnie spożywać. Wszystkie te kawy są pełne magnezu, potasu, sodu, cynku, więc są bardzo odżywcze - podkreśliła baristka.

Jakie właściwości ma kawa z konopi siewnych? - Zadziała odwrotnie niż tradycyjna kawa z kofeiną. Ona zrelaksuje, ułatwia zasypianie. Świetna jest również kawa z orkiszu, która zawiera bardzo cenną substancję rodanit. Działa w naszym organizmie jak naturalny antybiotyk, jednak osoby uczulone na gluten muszą uważać. Moim faworytem jest kawa z mniszka lekarskiego, to silny antyoksydant i jest najprzyjemniejsza w smaku - przyznała Irmina Wałęga.

Kawy z warzyw

Baristka nie pozostawia złudzeń, że kawy z warzyw nie smakują tak samo jak tradycyjna kawa, ale można dodać takie przyprawy, które sprawią, że napar stanie się bardzo aromatyczny i przyjemny dla kubków smakowych. - Kawy te w połączeniu z kardamonem, cynamonem, imbirem tworzą bardzo ciekawe mieszanki. Będą też świetne na zimno, z ulubionym mlekiem czy syropem - zaproponowała Irmina Wałęga.

Jak parzyć warzywne kawy? - Tak jak klasyczną kawę, to jest bardzo proste. Wszystkie wyglądają jak kawy, mają postać ciemnobrązowego proszku, więc wystarczy zalać gorącą wodą i gotowe. Ale np. kawę konopną należy filtrować - podkreśliła ekspertka.

A co z kawą bezkofeinową? - Ma coraz większe grono zwolenników. Jest całkowicie wypłukana z kofeiny, ale nie ma zmienionego smaku - podsumowała baristka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości