Kawy z mniszka lekarskiego, topinamburu i konopi. To dobra alternatywa dla małej czarnej?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co pic zamiast kawy? Przegląd zdrowych zamienników
Co pic zamiast kawy? Przegląd zdrowych zamienników
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnego espresso czy aromatycznej latte z puszystą, mleczną pianką. Jednak są też i tacy, którzy kawy pić nie mogą lub chcą ograniczyć liczbę filiżanek. Jakie są jej zdrowe zamienniki?

Alternatywy kawy

Czym można zastąpić tradycyjną kawę? Na rynku jest bardzo dużo zamienników. Część z nich powstaje z warzyw i określa się je mianem "veggie coffee". Więcej na ten temat opowiedziała w Dzień Dobry TVN Irmina Wałęga, baristka.

- To kawy z warzyw, z ich korzeni, kłączy, czy ziaren, np. z ziaren orkiszu. Świetna jest kawa z kłączy topinamburu, która zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych, a także inulinę, ona obniża indeks glikemiczny, dlatego nawet osoby z cukrzycą mogą ją spokojnie spożywać. Wszystkie te kawy są pełne magnezu, potasu, sodu, cynku, więc są bardzo odżywcze - podkreśliła baristka.

Jakie właściwości ma kawa z konopi siewnych? - Zadziała odwrotnie niż tradycyjna kawa z kofeiną. Ona zrelaksuje, ułatwia zasypianie. Świetna jest również kawa z orkiszu, która zawiera bardzo cenną substancję rodanit. Działa w naszym organizmie jak naturalny antybiotyk, jednak osoby uczulone na gluten muszą uważać. Moim faworytem jest kawa z mniszka lekarskiego, to silny antyoksydant i jest najprzyjemniejsza w smaku - przyznała Irmina Wałęga.

Kawy z warzyw

Baristka nie pozostawia złudzeń, że kawy z warzyw nie smakują tak samo jak tradycyjna kawa, ale można dodać takie przyprawy, które sprawią, że napar stanie się bardzo aromatyczny i przyjemny dla kubków smakowych. - Kawy te w połączeniu z kardamonem, cynamonem, imbirem tworzą bardzo ciekawe mieszanki. Będą też świetne na zimno, z ulubionym mlekiem czy syropem - zaproponowała Irmina Wałęga.

Jak parzyć warzywne kawy? - Tak jak klasyczną kawę, to jest bardzo proste. Wszystkie wyglądają jak kawy, mają postać ciemnobrązowego proszku, więc wystarczy zalać gorącą wodą i gotowe. Ale np. kawę konopną należy filtrować - podkreśliła ekspertka.

A co z kawą bezkofeinową? - Ma coraz większe grono zwolenników. Jest całkowicie wypłukana z kofeiny, ale nie ma zmienionego smaku - podsumowała baristka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości