Kiedy świąteczny obiad dobiega końca, a stół ugina się jeszcze od pyszności, zawsze znajdzie się miejsce na coś słodkiego. Wielkanoc to idealna okazja, by rozpieścić bliskich wyjątkowymi deserami - lekkimi, kolorowymi i pełnymi wiosennej świeżości. W kuchni Dzień Dobry TVN szybkie desery zaprezentowała zwyciężczyni 7. edycji MasterChef Junior, Hela Kłobudzka.
Hela przyrządziła w naszej kuchni babeczki marchewkowe z kremem, zielono-różowe wiosenne ciasteczka, ciasteczka maślane z dżemem malinowym, chia pudding z kremem mango, a także tiramisu truskawkowe. Młodej kucharce towarzyszyła mama oraz starsza siostra. Przepisy na zaprezentowane przez nią desery znajdziesz poniżej.
Babeczki marchewkowe z kremem
Składniki:
- 4 średnie marchewki,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- 3 duże jajka lub 4 mniejsze,
- szklanka brązowego cukru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru wanilinowego.
Składniki na krem:
- 250 g serka Philadelphia lub mascarpone (małe opakowanie),
- 150 g masła (3/4 kostki),
- 150 g cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej.
Do dekoracji:
- truskawki,
- biała czekolada,
- barwnik.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra–dół). Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj trzepaczką olej, jajka, cukier, wanilię i startą marchewkę. W drugiej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Potem połącz suche składniki z mokrymi, mieszając łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotuj krem: zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj serek i wanilię, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe, ostudzone babeczki udekoruj kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.
Dekoracja: Rozpuść białą czekoladę i zabarw ją na pomarańczowo. Maczaj w niej truskawki i odłóż do lodówki, aż czekolada stwardnieje. Takimi gotowymi truskawkami (wyglądającymi jak marchewki) udekoruj babeczki.
Zielono-różowe wiosenne ciasteczka
Składniki na ciasto:
- 60 g cukru brązowego,
- 60 g cukru białego,
- 190 g mąki,
- jajko,
- 100 g masła,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 75 g masła,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 250 g serka Philadelphia lub innego serka śmietankowego,
- 1 do 4 łyżek cukru pudru (w zależności kto ile lubi),
- 2–3 łyżki kremu pistacjowego (można zmieniać proporcje w zależności jak bardzo się go lubi).
Przygotowanie:
Wymieszaj masło z cukrem, jajkiem i cynamonem. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z ciasta formuj kulki. Przed włożeniem do piekarnika obtaczaj je w cukrze z cynamonem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Krem: Ubij razem wszystkie składniki mikserem na wysokich obrotach. Dekorujemy przy użyciu rękawa cukierniczego.
Ciasteczka maślane z dżemem malinowym
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 90 g cukru pudru,
- żółtko, zimne,
- 190 g zimnego masła,
- dżem malinowy.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieć na jednolitą masę (masło pokrój uprzednio na małe kawałki). Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty foremką i układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą 3 blachy ciasteczek). Na każde ciasteczko nałóż dżem. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Chia pudding z kremem mango
Składniki:
- szklanka mleka,
- 4 płaskie łyżki nasion chia,
- serek mascarpone,
- banan,
- mango,
- mięta (do dekoracji).
Przygotowanie:
Zmiksuj mleko z bananem. Do miseczki lub pucharka wlej mleko bananowe i wymieszaj z nasionami chia. Odstaw do lodówki na godzinę. Wymieszaj serek mascarpone ze zmiksowanym mango. Udekoruj napęczniałą chię kremem przy użyciu rękawa cukierniczego, a na koniec udekoruj deser miętą.
Tiramisu truskawkowe
Składniki:
- 2 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 350 g serka mascarpone,
- 250 g podłużnych biszkoptów,
- herbata truskawkowa,
- mięta,
- świeże truskawki.
Przygotowanie:
Namocz biszkopty w schłodzonej herbacie wraz ze zblendowanymi truskawkami. Ubij żółtka z cukrem pudrem i dodaj mascarpone. Układaj warstwami: biszkopty, krem, pokrojone truskawki. Powtórz tę czynność dwa razy. Na wierzchu udekoruj świeżymi truskawkami i miętą.
Zobacz także:
- Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej
- Wielkanocne słodkości bez cukru, ale nie bez smaku. Wypróbujcie przepisy Bartka Boratyna
- Oryginalny świąteczny deser na bazie śmietany i mango. Jak go przygotować?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Hela Kłobudzka
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak