Na deserek zawsze znajdzie się miejsce. Skorzystaj z przepisów Heli Kłobudzkiej na szybkie, kolorowe słodkości

Na deserek zawsze znajdzie się miejsce. Skorzystaj z przepisów Heli Kłobudzkiej na szybkie, kolorowe słodkości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na deserek zawsze znajdzie się miejsce
Na deserek zawsze znajdzie się miejsce
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Kiedy świąteczny obiad dobiega końca, a stół ugina się jeszcze od pyszności, zawsze znajdzie się miejsce na coś słodkiego. Wielkanoc to idealna okazja, by rozpieścić bliskich wyjątkowymi deserami - lekkimi, kolorowymi i pełnymi wiosennej świeżości. W kuchni Dzień Dobry TVN szybkie desery zaprezentowała zwyciężczyni 7. edycji MasterChef Junior, Hela Kłobudzka.

Hela przyrządziła w naszej kuchni babeczki marchewkowe z kremem, zielono-różowe wiosenne ciasteczka, ciasteczka maślane z dżemem malinowym, chia pudding z kremem mango, a także tiramisu truskawkowe. Młodej kucharce towarzyszyła mama oraz starsza siostra. Przepisy na zaprezentowane przez nią desery znajdziesz poniżej.

Babeczki marchewkowe z kremem

Babeczki marchewkowe z kremem
Babeczki marchewkowe z kremem
Babeczki marchewkowe z kremem
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 4 średnie marchewki,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze,
  • szklanka brązowego cukru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru wanilinowego.

Składniki na krem:

  • 250 g serka Philadelphia lub mascarpone (małe opakowanie),
  • 150 g masła (3/4 kostki),
  • 150 g cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej.

Do dekoracji:

  • truskawki,
  • biała czekolada,
  • barwnik.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra–dół). Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj trzepaczką olej, jajka, cukier, wanilię i startą marchewkę. W drugiej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Potem połącz suche składniki z mokrymi, mieszając łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.

W międzyczasie przygotuj krem: zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj serek i wanilię, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe, ostudzone babeczki udekoruj kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.

Dekoracja: Rozpuść białą czekoladę i zabarw ją na pomarańczowo. Maczaj w niej truskawki i odłóż do lodówki, aż czekolada stwardnieje. Takimi gotowymi truskawkami (wyglądającymi jak marchewki) udekoruj babeczki.

Zielono-różowe wiosenne ciasteczka

Zielono-różowe wiosenne ciasteczka
Zielono-różowe wiosenne ciasteczka
Zielono-różowe wiosenne ciasteczka
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki na ciasto:

  • 60 g cukru brązowego,
  • 60 g cukru białego,
  • 190 g mąki,
  • jajko,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 75 g masła,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 250 g serka Philadelphia lub innego serka śmietankowego,
  • 1 do 4 łyżek cukru pudru (w zależności kto ile lubi),
  • 2–3 łyżki kremu pistacjowego (można zmieniać proporcje w zależności jak bardzo się go lubi).

Przygotowanie:

Wymieszaj masło z cukrem, jajkiem i cynamonem. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z ciasta formuj kulki. Przed włożeniem do piekarnika obtaczaj je w cukrze z cynamonem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Krem: Ubij razem wszystkie składniki mikserem na wysokich obrotach. Dekorujemy przy użyciu rękawa cukierniczego.

Ciasteczka maślane z dżemem malinowym

Ciasteczka maślane z dżemem malinowym
Ciasteczka maślane z dżemem malinowym
Ciasteczka maślane z dżemem malinowym
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 90 g cukru pudru,
  • żółtko, zimne,
  • 190 g zimnego masła,
  • dżem malinowy.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto kruche zagnieć na jednolitą masę (masło pokrój uprzednio na małe kawałki). Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty foremką i układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą 3 blachy ciasteczek). Na każde ciasteczko nałóż dżem. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Chia pudding z kremem mango

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 4 płaskie łyżki nasion chia,
  • serek mascarpone,
  • banan,
  • mango,
  • mięta (do dekoracji).

Przygotowanie:

Zmiksuj mleko z bananem. Do miseczki lub pucharka wlej mleko bananowe i wymieszaj z nasionami chia. Odstaw do lodówki na godzinę. Wymieszaj serek mascarpone ze zmiksowanym mango. Udekoruj napęczniałą chię kremem przy użyciu rękawa cukierniczego, a na koniec udekoruj deser miętą.

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe
Tiramisu truskawkowe
Tiramisu truskawkowe
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 30 g cukru pudru,
  • 350 g serka mascarpone,
  • 250 g podłużnych biszkoptów,
  • herbata truskawkowa,
  • mięta,
  • świeże truskawki.

Przygotowanie:

Namocz biszkopty w schłodzonej herbacie wraz ze zblendowanymi truskawkami. Ubij żółtka z cukrem pudrem i dodaj mascarpone. Układaj warstwami: biszkopty, krem, pokrojone truskawki. Powtórz tę czynność dwa razy. Na wierzchu udekoruj świeżymi truskawkami i miętą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości