Skontrolowano przysmak Polaków. Na jaw wyszły liczne nieprawidłowości

Skontrolowano jakość przetworów grzybowych. Na jaw wyszły liczne nieprawidłowości 
Skontrolowano jakość przetworów grzybowych. Na jaw wyszły liczne nieprawidłowości 
Źródło: GettyImages/GMVozd
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała przetwory grzybowe. Kontrola wykryła liczne nieprawidłowości m.in. w znakowaniu towarów. Co odkryto podczas badań laboratoryjnych?
Michał Konkel
Na grzyby nie tylko jesienią
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kontrola jakości przetworów

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła przetwory grzybowe, które cieszą się dużą popularnością wśród Polaków. Kontrolę przeprowadzono na skalę ogólnopolską. Weryfikowano jakość handlową przetworów na zgodność z przepisami czy deklaracjami.

Niestety, wyniki nie napawają optymizmem. - Produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance, [...] Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju. Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych) - czytamy w komunikacie IJHARS.

Wykryto nieprawidłowości

Kontrolę cech organoleptycznych przeprowadzono w 62 partiach towarów, z czego zakwestionowano 23. Nieprawidłowości cech fizykochemicznych wykazano w 55 partiach na 113.

- Badania wykazały m.in.: wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych, obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu - tłumaczy Inspekcja.

W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano. Jakie nieprawidłowości wykryto? Są to m.in.: brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów, brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza, sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości czy brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.

Jak kupować bezpiecznie?

Na co zwracać uwagę przy zakupie przetworów grzybowych? Jak tłumaczy Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, należy sprawdzić informację o procesach technologicznych na opakowaniu, a jeżeli grzyby sprzedawane są w zalewie (np. grzyby marynowane), wtedy producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania, czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu, czy do grzybów bez zalewy.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło: gov.pl

Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/GMVozd

podziel się:

Pozostałe wiadomości