Smardz jadalny - jak wygląda?
Smardz to bardzo charakterystyczny grzyb. Rośnie na wysokość około 15 centymetrów, ma białą i pustą w środku nóżkę. Wzrok przyciąga brązowo-beżowy kapelusz grzyba, stożkowaty, z wnętrzem przypominającym plaster miodu.
Sezon na smardze rozpoczyna się już w pod koniec marca, ale to właśnie w kwietniu i maju jest ich w lasach najwięcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby
Smardze - gdzie zbierać i na co uważać?
Smardze pomimo swojego charakterystycznego wyglądu mają w środowisku łudząco podobnego przeciwnika. Dlatego wybierając się na grzybobranie, należy bardzo dokładnie przyjrzeć się zbieranym leśnym rarytasom. Smardze łatwo bowiem pomylić z trującą piestrzenicą kasztanową.
Warto wiedzieć, że smardze są w Polsce pod częściową ochroną. Bezkarnie można je zbierać tylko na terenach ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni lub wybrać się dalej, do Słowacji lub Czech, gdzie grzyby te zbierać można bez przeszkód wszędzie.
Grzyb smardz – dobry na zdrowie
Smardze są bogatym źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Ich właściwości doceniane są przez zielarzy i producentów nalewek, którzy upatrują w nich źródła dobrego wzroku. Te grzyby w przeciwieństwie do wielu innych nie są ciężkostrawne. Poza tym są źródłem aminokwasów: tyrozyny, waliny, leucyny, fenyloalaniny, glutaminy, alaniny i wielu innych. Dzięki temu mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wspomagające pamięć. Doceniają je osoby, które walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
Smardze – przepisy
Delikatny korzenny smak smardzów czyni je produktem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Mogą posłużyć jako dodatek do omletów, jajecznicy i wytrawnych naleśników, ale też być podane jako główny bohater obiadu. Jak przyrządzić smardze? Na przykład w formie risotto lub z makaronem.
Risotto ze smardzem - przepis krok po kroku
(czas przygotowania: ok 45 min.)
Składniki:
- średnia cebula (posiekana w drobną kostkę),
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę),
- 2 łyżki masła,
- 400 g ryżu,
- 300 g smardzów (pokrojonych w cząstki),
- litr bulionu warzywnego,
- 600 ml białego wytrawnego wina,
- liście laurowy i ziele angielskie do smaku,
- gałązka tymianku,
- świeżo zmielony pieprz ziołowy,
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania: Na rozgrzane masło dodać cebulę i czosnek, po chwili wsypać ryż i podlać winem i bulionem (około pół litra). Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż trochę zmięknie. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać smardze, resztę bulionu i zioła. Ponownie przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż ryż ponownie wchłonie płyn. Mieszać co chwilę, aby ryż nie zbił się i nie przywarł. Na koniec danie obsypać startym parmezanem.
Makaron ze smardzem - przepis krok po kroku
(czas przygotowania około 20 min)
Składniki:
- 4 gniazda makaronu wstęgi,
- 300 g smardzów,
- świeży koperek,
- łyżka masła,
- sól
Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć grzyby, dodać makaron i łyżkę masła. Dobrze wymieszać, by składniki połączyły się ze sobą. Na koniec posypać koperkiem i posolić do smaku.
Kotlety z kaszy owsianej ze smardzami - przepis krok po kroku
(czas przygotowania - około godziny)
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy owsianej,
- 1 jajko,
- łyżka bułki tartej,
- łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- szczypta słodkiej papryki,
- olej,
- garść smardzów,
- śmietana,
- szklanka bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę połączyć z mąką, bułką tartą, jajkiem. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju – podobnie jak kotlety mielone. Smardze podsmażyć, podlać bulionem, dodać śmietanę i dusić około 15 minut na bardzo małym ogniu. Smażone kotlety podawać polane sosem grzybowym.
Omlet ze smardzami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- ¾ szklanki mleka,
- 1 cebula (pokrojona w pióra),
- 2 łyżki masła,
- pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół),
- sól, pieprz,
- garść smardzów (przekrojonych na pół),
- zioła: tymianek, rozmaryn (według uznania).
Sposób przygotowania: Jajka rozbić i dobrze wymieszać, następnie dodać mąkę, mleko, przyprawy i dobrze połączyć, by nie było grudek. Dodać cebulę, grzyby, pomidorki, wylać masę na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć po każdej stronie po 4 minuty. Omlet powinien mieć formę pizzy. Przed podaniem posypać ziołami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mushpasta - przepis na pastę z grzybów Jagny Niedzielskiej
- Smardz - jak przyrządzić ten wiosenny grzyb? Sprawdź nasze pomysły na obiad
- Barney - pies, który znajduje trufle. "Musi mieć dobry nos i chęć do pracy"
Autor: Patrycja Sibilska
Źródło zdjęcia głównego: gui00878/Getty Images