Gdzie szukać grzybów latem?
Przyrodnik Michał Konkel najlepiej czuje się w lesie. Ekspert w naszym reportażu zapewniał, iż choć mało kto o tym wie - grzyby rosną przez cały rok. W cieplejszych miesiącach możemy ich szukać na korzeniach, gałęziach i korze drzew.
- Gatunki, które dzisiaj będziemy obserwować, to pewnie będą w większości grzyby lecznicze, ale na pewno znajdziemy i takie, z których będzie można coś przygotować - tłumaczył grzyboznawca.
Jakie grzyby możemy zbierać latem?
Większość grzybów ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Przyrodnik, wędrując po lesie znalazł m.in. niszczycę, która zwykle pojawia się na martwych pniach. Nie należy ich jeść, natomiast można zrobić z nich zupę, która będzie miała niezwykłe zdrowotne właściwości.
- Musimy pamiętać, żeby tej zupy grzybowej nie odszumowywać. Jak pojawi taka pianka, to znaczy, że tam się te beta-glukany wydzielają. Beta-glukany bardzo często będą działały modulująco na nasz układ odpornościowy. Wzmacniająco, kiedy mamy za słaby ten układ, a jeżeli on jest za mocny, jeżeli za silnie działa, no to będą go trochę wyciszały - tłumaczył ekspert.
Innym rodzajem grzyba, który znalazł przyrodnik, był wrośniak, który działa antybakteryjnie i wspomaga leczenie onkologiczne. Jak zapewniał ekspert - wrośniak różnobarwny to jeden z najlepiej przebadanych grzybów na świecie i można go znaleźć w wilgotnych, drewnianych miejscach. Innym grzybem, którego można spotkać latem w lesie, jest uszak. Aby go spożyć, należy pamiętać o obróbce termicznej. - Znasz na pewno grzyba mun? To jego bardzo bliski kuzyn. Można powiedzieć, że to jest taki nasz grzyb mun. To, co w uszaku jest ciekawe, to jego właściwości między innymi powlekające - stwierdził Michał Konkel.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Grzybowa anomalia w polskich lasach. "Za 10-20 lat o tej porze będziemy mieć pełne koszyki"
- Smardze - już można zbierać te wiosenne grzyby. Kilogram kosztuje nawet 450 zł. Co z nich przyrządzić?
- Oto grzybowy "przebiśnieg" zwiastujący wiosnę. "Smakuje jak lekko zatęchła rzodkiewka"
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Anna Grzymkowska
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN