Oto grzybowy "przebiśnieg" zwiastujący wiosnę. "Smakuje jak lekko zatęchła rzodkiewka"

Grzyb czarka wyrastający z ziemi
Oto grzyb zwiastujący wiosnę. Grzybowego "przebiśniegu" można już spotkać w polskich lasach
Źródło: Biblioteka własna/Teofila Siewko
Kiedy zbliża się wiosna, w lasach, ogrodach i parkach można zobaczyć znaki świadczące o zmianie pory roku. Większość z nas kojarzy to z kwitnącymi krokusami czy przebiśniegami. Natomiast jedną z oznak jest też bardzo charakterystyczny grzyb o nieprawdopodobnym wyglądzie. Poznajcie czarkę. Co to za grzyb i jakie ma właściwości?

Nietypowy wiosenny grzyb o charakterystycznym karminowym kolorze

W lasach coraz częściej można spotkać grzyba, który jest zapowiedzią wiosny. Chociaż zobaczyć go można nawet w grudniu, to jednak chętniej owocuje bliżej lutego i marca.

- Czarka jest często uznawana za odpowiednik przebiśniegu - zapowiada rychłą wiosnę - podają Lasy Państwowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo.

Grzyby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Co w nim takiego niesamowitego? Zdecydowanie krwistoczerwony kolor. Na zdrowy rozum kolor ten powinien nas odstraszyć, krzyczeć: "Uwaga, ja truję". A tu kolejne zaskoczenie...

Czy czarka jest jadalna?

Otóż czarka jest... jadalna. Nie trzeba jej nawet specjalnie przyrządzać. Można ją nawet zjeść surowo, chociaż jej walory smakowe są nieco wątpliwe. Jak zaznaczają Lasy Państwowe, smakuje nieco zatęchłą rzodkiewką.

Zatem co można zrobić z czarką? Chociaż surowa nie jest najsmaczniejsza, to można ją przyrządzić tak, aby była pyszna. Dobrze jest ją sparzyć, a następnie można jeść nawet z samą solą. Gotowanie jej niestraszne - nie straci sprężystości ani koloru. Świetnie nadaje się do marynowania, a tak przygotowana idealnie pasuje do sałatek.

Czarka - co to za grzyb?

Czarka należy do grzybów z rodziny czarkowatych. Rośnie w zupełnie nieintuicyjnych porach dla większości grzybiarzy - bo od grudnia do maja. Można ją znaleźć na opadłych gałęziach drzew liściastych, często zagrzebanych w ziemi. Wyraźnie spod liści i na szarej ściółce odznaczają się ich krwistoczerwone owocniki.

Grzyb czarka
Grzyb czarka
Grzyb czarka
Źródło: Biblioteka własna/Teofila Siewko

Mają one kształt czarki, która od zewnętrznej strony jest beżowa lub bladoróżowa. Dawniej była objęta ochroną gatunkową, jednak dzisiaj dotyczy to jedynie czarki jurajskiej.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: bogdaniec.szczecin.lasy.gov.pl/twitter.com/LPanstwowe

Źródło zdjęcia głównego: Biblioteka własna/Teofila Siewko

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana