Różne oblicza huby
Huby to grzyby nadrzewne, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne.
- Huby można stosować profilaktycznie, jeżeli chcemy wzmocnić nasz organizm. Możemy wtedy je spożywać w postaci kawy lub herbaty. Jest to szczególnie popularne na Syberii - wyjaśniła Natalia Samarec w Dzień Dobry TVN.
Promotorka zdrowego stylu życia podkreśliła, że istnieje 300 rodzajów huby. - Są te jadalne i niejadalne. Z jednej strony mówi się, że nie ma huby trującej, jednak są doniesienia, że w pewnym czasie huba może wytwarzać związki, które niekorzystnie na nas wpływają - zaznaczyła.
Z największych prozdrowotnych właściwości słynie huba czarna. - Ona w Polsce jest pod częściową ochroną, żeby ją zerwać, trzeba dostać pozwolenie - przyznała specjalistka.
Huba - właściwości
Huby wpływają przede wszystkim na odporność. - Zawierają pełno składników, witamin i minerałów, które wspomagają układ immunologiczny - mówiła naturopatka.
Grzyb ten ma również pozytywny wpływ na pacjentów z chorobami nowotworowymi. - Huba wspomaga organizm przy stosowaniu leczenia. Może powodować także obumieranie komórek nowotworowych - skwitowała Natalia Samarec.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przechowywać suszone grzyby? Których nie suszyć? Wskazówki i sprawdzone sposoby
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty i marynowanie
- Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis Sebastiana Olmy
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News