Tosty z kaszą gryczaną
Składniki na tosty z kaszą gryczaną
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka pudru grzybowego
- 2 łyżki pysznego, wiejskiego twarogu mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeżo mielony pieprz
- garść natki pietruszki
Jak przyrządzić tosty z kaszą gryczaną:
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dorzucić gałązkę rozmarynu i sól. Kiedy rozmaryn zacznie się kokosić, ułożyć na nim kromki chleba i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe zdjąć z patelni na deskę do krojenia, a na patelnię dodać puder grzybowy i kaszę gryczaną.
Zesmażyć ją na chrupiąco razem z orzechami. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz i sos sojowy. Można jeszcze dodać trochę masła z kostki i poszatkowaną natkę pietruszki.
Na grzanki posmarować mielony twaróg, wyłożyć kaszę gryczaną i podać od razu. Można wykorzystać małe pieczarki albo wcale nie dawać grzybów, a zamiast nich dać ząbek czosnku i poszatkowaną dymkę podduszoną na niewielkiej ilości cydru.
Feta zapiekana z owocami i marynowanym pieprzem
Składniki na fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem
- 1 kostka twardej, prawdziwej fety
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy z czerwonym pieprzem
- 2 papryczki chilli (można jedną)
- garść umytych i pokrojonych owoców sezonowych (śliwka/malina/brzoskwinia/pomarańcza lub na przykład gruszka)
- łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
Jak przyrządzić fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem
Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować masło klarowane, dodać oliwę z czerwonym pieprzem i rozgnieciony delikatnie marynowany pieprz. Właściwie można go zostawić w całości, będzie ciekawą niespodzianką w tej nieoczywistej, słodko-słonej propozycji. Na środek wyłożyć fetę w całości, odsączoną z zalewy.
Owoce umyć, wyszypułkować i usunąć pestki w czereśniach, pokroić większe na połówki i ułożyć naokoło sera. Dodać ostrą papryczkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika lub na ogień.
Początkowo przykryć naczynie (można pokrywką albo innym naczyniem, którym można przykryć zawartość). W połowie pieczenia zdjąć „pokrywkę”, żeby nieco zredukować powstały pod wpływem temperatury sos.
Można serwować z kawałkiem bagietki.
Leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą
Składniki na leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1/2 fety twardej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 4 ziarna marynowanego, czerwonego pieprzu
- 3 gałązki lawendy lub syrop lawendowy
- garść utartej chałki
- łyżka lub dwie masła klarowanego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Jak przyrządzić leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą:
W misce rozgnieść ziemniaki tłuczkiem, dodać roztarty na desce pieprz marynowany, rozgnieciony ser feta, jajo, mąkę i sól. Wymieszać wieszać wszystko łyżką, formować dwiema łyżkami kluchy i wrzucić na gotującą się wodę.
Zrobić test pierwszego klucha, żeby sprawdzić, czy ciasto nie potrzebuje podkręcenia w smaku lub konsystencji. Doprawić ewentualnie i gotować już większą partię.
Podać z podsmażoną na maśle klarowanym tartą chałką z dodatkiem lawendy i cukru.
Herbata z koniczyny
Składniki na herbatę z koniczyny:
- garść świeżych kwiatów czerwonej koniczyny
- dwie szklanki wrzątku
- opcjonalnie :
- plaster pomarańczy lub cytryny
- gałązka tymianku cytrynowego
- dwa plastry imbiru
- syrop do smaku
Jak przyrządzić herbatę z koniczyny:
Kwiaty zebrać na łące lub kupić suszone w zielarni. Zaparzyć piękne główki z dodatkami lub same. Napar odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Zobacz także:
- Zaskocz domowników ramenem zamiast rosołu. Jest prostszy, niż się wydaje
- Kuchnia roślinna nie tylko dla wegan. Pyszne, zdrowe i proste przepisy
- Podgrzybki w roli głównej, czyli smaki jesieni na talerzu. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Maia Sobczak
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN