Przepisy kulinarne

Kuchnia pełna namiętności według przepisów Mai Sobczak

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Maia Sobczak
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVNMaia Sobczak

Proste dania też mogą być pełne zmysłów. Przekonuje o tym Maia Sobczak, blogerka i autorka książek kulinarnych. W naszej kuchni przygotowuje tosty z kaszą gryczaną, fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem, leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą oraz herbatę z koniczyny. Poznaj jej niezwykłe przepisy.

Tosty z kaszą gryczaną

Składniki na tosty z kaszą gryczaną

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka pudru grzybowego
  • 2 łyżki pysznego, wiejskiego twarogu mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony pieprz
  • garść natki pietruszki

Jak przyrządzić tosty z kaszą gryczaną:

Na patelni rozgrzać masło klarowane, dorzucić gałązkę rozmarynu i sól. Kiedy rozmaryn zacznie się kokosić, ułożyć na nim kromki chleba i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe zdjąć z patelni na deskę do krojenia, a na patelnię dodać puder grzybowy i kaszę gryczaną.

Zesmażyć ją na chrupiąco razem z orzechami. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz i sos sojowy. Można jeszcze dodać trochę masła z kostki i poszatkowaną natkę pietruszki.

Na grzanki posmarować mielony twaróg, wyłożyć kaszę gryczaną i podać od razu. Można wykorzystać małe pieczarki albo wcale nie dawać grzybów, a zamiast nich dać ząbek czosnku i poszatkowaną dymkę podduszoną na niewielkiej ilości cydru.

Feta zapiekana z owocami i marynowanym pieprzem

Składniki na fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem

  • 1 kostka twardej, prawdziwej fety
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy z czerwonym pieprzem
  • 2 papryczki chilli (można jedną)
  • garść umytych i pokrojonych owoców sezonowych (śliwka/malina/brzoskwinia/pomarańcza lub na przykład gruszka) 
  • łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu

Jak przyrządzić fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem

Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować masło klarowane, dodać oliwę z czerwonym pieprzem i rozgnieciony delikatnie marynowany pieprz. Właściwie można go zostawić w całości, będzie ciekawą niespodzianką w tej nieoczywistej, słodko-słonej propozycji. Na środek wyłożyć fetę w całości, odsączoną z zalewy.

Owoce umyć, wyszypułkować i usunąć pestki w czereśniach, pokroić większe na połówki i ułożyć naokoło sera. Dodać ostrą papryczkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika lub na ogień.

Początkowo przykryć naczynie (można pokrywką albo innym naczyniem, którym można przykryć zawartość). W połowie pieczenia zdjąć „pokrywkę”, żeby nieco zredukować powstały pod wpływem temperatury sos.

Można serwować z kawałkiem bagietki.

Leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą

Składniki na leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  •  1/2 fety twardej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 4 ziarna marynowanego, czerwonego pieprzu
  • 3 gałązki lawendy lub syrop lawendowy
  • garść utartej chałki
  • łyżka lub dwie masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Jak przyrządzić leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą:

W misce rozgnieść ziemniaki tłuczkiem, dodać roztarty na desce pieprz marynowany, rozgnieciony ser feta, jajo, mąkę i sól. Wymieszać wieszać wszystko łyżką, formować dwiema łyżkami kluchy i wrzucić na gotującą się wodę.

Zrobić test pierwszego klucha, żeby sprawdzić, czy ciasto nie potrzebuje podkręcenia w smaku lub konsystencji. Doprawić ewentualnie i gotować już większą partię.

Podać z podsmażoną na maśle klarowanym tartą chałką z dodatkiem lawendy i cukru.

Herbata z koniczyny

Składniki na herbatę z koniczyny:

  • garść świeżych kwiatów czerwonej koniczyny
  • dwie szklanki wrzątku
  • opcjonalnie :
  • plaster pomarańczy lub cytryny
  • gałązka tymianku cytrynowego
  • dwa plastry imbiru
  • syrop do smaku

Jak przyrządzić herbatę z koniczyny:

Kwiaty zebrać na łące lub kupić suszone w zielarni. Zaparzyć piękne główki z dodatkami lub same. Napar odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Maia Sobczak

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości