Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Bursztyn zapiekany w cukinii na sałatce z pomidorów i groszku cukrowego z sosem buraczanym
Składniki:
Ser bursztyn
Pomidory ( bez skóry )
Groszek cukrowy
Oliwa
Plaster cukinii
Burak
Musztarda
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Z sera wycinamy okrąg i zawijamy we wcześniej zgrillowany plaster cukinii. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, groszek cukrowy parzymy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie, następnie kroimy w paski. Łączymy pomidory z groszkiem dodając oliwę, sól, pieprz. Buraka pieczemy w foli aluminiowej intensyfikując w ten sposób jego smak. Wyciskamy z niego sok dodając oliwę, sok z cytryny, musztardę,sól, pieprz. Sos miksujemy do gładkiej konsystencji. Ser wkładamy na 5 min do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
Na talerz układamy sałatkę z pomidora, następnie na górę kładziemy ser i całość dekorujemy sosem buraczanym.
Złote smarowidełko
Składniki:
Szklanka startego Bursztyna
2 ugotowane na twardo żółtka 2 łyżki masła
łyżka keczupu
duże jabłko
sól
pieprz,
cukier do smaku
Przygotowanie:
Utrzeć masło z przetartymi przez siteczko żółtkami, dodać keczup, starty ementaler i wymieszać wszystkie składniki. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej jarzynowej tarce, dodać do pasty i jeszcze raz wszystko wymieszać. Doskonale smakuje z razowym chlebem, grzankami z bułki lub szwedzkim chlebkiem.
Zapiekanka z cykorii
Składniki:
5 „pękatych” kolb cykorii
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek masła, łyżeczka mąki
pół szklanki śmietany 18-proc.entowej
półtorej szklanki startego sera Bursztyn
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Cykorie umyć, usunąć uszkodzone liście, po wycięciu gorzkiego głąba podzielić na listki, pokroić je w szeroki makaron, skropić sokiem cytrynowym. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, udusić na nim cykorię. Kiedy zmięknie oprószyć warzywo mąką, wymieszać ze śmietaną oraz połową startego sera, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Przełożyć cykorię do posmarowanego łyżką masła naczynia żaroodpornego,, posypać pozostałym serem Bursztyn, na wierzchu poukładać pokrojone na kawałki 2 łyżki masła. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i zapiekać potrawę 20 minut.
Sałatka z dressingiem z sera bursztyn
Składniki:
Sałata loro Rosso
Sałata loro bianco
Sałata rzymska
Ser bursztyn
Majonez
Musztarda
Oliwa
Ocet winny biały
Marchew
Trzy rodzaje sałaty rwiemy na kawałki, marchewkę tniemy na diamenty. Ser ścieramy następnie miksujemy z majonezem i musztardą , dodajemy oliwę, ocet sól i pieprz.
Układamy sałatę na talerzu, polewamy dużą ilością sosu serowego, dekorujemy marchewka i kawałkami sera.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN