Każdy z naszych przepisów na zupę z soczewicy to szybki sposób na pożywne danie. Przetestuj je i zobacz, jak zupa błyskawicznie zniknie ze stołu!
- Zupa z soczewicy czerwonej - przepis
- Zupa z soczewicy zielonej - przepis
- Zupa krem z soczewicy czerwonej - przepis
- Zupa krem z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy czerwonej - przepis
To najpopularniejsza odmiana tej rośliny. Jest idealnym wyborem dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w niej także dużo witamin z grupy B oraz minerałów, np. żelazo, magnez, potas i cynk.
Jak przygotować pożywną zupę z czerwonej soczewicy ? Przepis jest niezwykle prosty! Przygotuj:
· ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
· trzy marchewki,
· puszkę pomidorów,
· trzy łodygi selera,
· dwie szklanki wody,
· 2 łyżeczki oleju bądź mleczka kokosowego,
· łyżkę oliwy z oliwek,
· pół cebuli,
· ząbek czosnku,
· pół łyżeczki papryczki chilli,
· odrobinę świeżej kolendry do udekorowania,
· sól do smaku.
Posiekaj marchewkę i cebulę w drobną kostkę, a seler pokrój w plasterki. Wrzuć je do garnka, a następnie z solą i oliwą podsmażaj przez kilka minut. Dodaj soczewicę. Potem dolej wodę i dodaj pomidory oraz przyprawy, poza kolendrą. Na koniec dodaj olej lub mleczko kokosowe. Zupę podawaj udekorowaną świeżą kolendrą.
Taka zupa z soczewicy z pomidorami jest odpowiednia dla wegan. Zapewnia też organizmowi wiele składników odżywczych, a podniebieniu prawdziwą przyjemność!
Zobacz też:
Zupa z soczewicy zielonej - przepis
Zielona soczewica jest produktem niskokalorycznym o wysokiej zawartości witamin z grupy B. Obniża ciśnienie, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu dobrze sprawdzi się jako podstawa potraw dla diabetyków.
Jak zrobić zupę z soczewicą zieloną ? Możesz np. przygotować:
· szklankę soczewicy,
· po pół zielonej i czerwonej papryki,
· puszkę pomidorów,
· dwa ząbki czosnku,
· całą cebulę,
· litr wody,
· pół łyżeczki słodkiej papryki,
· trzy łyżki oliwy z oliwek,
· łyżeczkę mielonego kuminu,
· trzy liście laurowe,
· ⅓ łyżeczki papryczki chilli,
· kilka ziarenek ziela angielskiego,
· sól i pieprz do smaku.
Soczewicę opłucz, a następnie namaczaj przez 30 minut. Potem odlej wodę. Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmaż w garnku na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu dodaj je do zblendowanych pomidorów. Duś przez kilka minut, a następnie dodaj wodę, soczewicę i przyprawy. Gotuj aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka, a więc ok. 30-40 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu wrzuć do garnka posiekaną drobno paprykę.
Ta zupa z zielonej soczewicy również nada się na posiłek dla wegan. Jest też lekka, nie przeszkodzi więc w diecie osobom marzącym o smukłej sylwetce.
Zobacz też: Tofu z makaronem
Zupa krem z soczewicy czerwonej - przepis
W przypadku tej zupy z soczewicy krem to nalepsze określenie. Jej delikatna konsystencja zadowoli niejednego smakosza! Aby przygotować zupę krem z czerwonej soczewicy, potrzebujemy:
· pół szklanki soczewicy,
· puszki pomidorów,
· dwóch marchewek,
· trzech ziemniaków,
· cebuli,
· ząbka czosnku,
· kawałka selera,
· litra bulionu warzywnego,
· dwóch łyżek koncentratu pomidorowego,
· łyżki masła,
· pietruszki,
· liścia laurowego,
· kilku ziarenek ziela angielskiego,
· łyżeczki papryczki chilli,
· soli i pieprzu.
Dokładnie opłucz i odcedź soczewicę. Warzywa - ziemniaki, pietruszkę, marchewki i seler - obierz i pokrój w kostkę. Obierz też cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj, po czym podsmaż je na maśle w garnku aż do zeszklenia. Potem dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Dodaj soczewicę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Po 15 minutach gotowania dodaj pomidory. Po 3 minutach zdejmij garnek z palnika i wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy. Dokładnie zblenduj zupę i dopraw solą i pieprzem.
Przy takiej zupie z soczewicy czerwonej przepis jest niezwykle prosty, a samo danie pyszne i wyjątkowo pożywne.
Zupa krem z soczewicy zielonej
Zupę z soczewicy możesz również wzbogacać innymi smakami. Dlatego proponujemy Ci przepis na zupę z soczewicy z dodatkiem szpinaku . Do jej przygotowania potrzebujesz:
· dwóch szklanek soczewicy,
· 800 ml bulionu warzywnego (lub, jeśli wolisz, mięsno-warzywnego),
· 300 gramów szpinaku (świeżego bądź mrożonego),
· dwóch ząbków czosnku,
· dużego ziemniaka,
· do dwóch łyżeczek przyprawy curry,
· łyżeczki gałki muszkatołowej,
· natki pietruszki do udekorowania,
· oliwy z oliwek,
· łyżeczki papryczki chilli,
· soli i pieprzu,
· śmietany.
Rozmroź szpinak, a jeśli jest świeży, zblanszuj do gorącą wodą. Soczewicę opłucz, namocz i ugotuj na półtwardo. Następnie podgrzej wywar na średnim ogniu i wrzuć do niego soczewicę, aby ugotować ją na miękko. Rozgrzej patelnię i na oliwie z oliwek podsmaż pokrojonego w plasterki ziemniaka, a po jego zarumienieniu dodaj czosnek. Na koniec dodaj szpinak. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a potem dodaj do garnka z soczewicą. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie, zdejmij zupę z ognia i zblenduj. Na koniec dodaj odrobinę curry. Podawaj z pietruszką i łyżeczką śmietany.
Wiesz już, który przepis na zupę z soczewicy czerwonej lub zielonej będzie dla Ciebie najlepszy? W takim razie do dzieła i smacznego!
Zobacz też: Makaron wegetariański
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Enrique Díaz/Getty Images