20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Maię Sobczak, która zaprezentowała swoje wyjątkowe wiosenne przepisy na dania wege. Dzięki nim ten dzień będzie pełen smaku i kolorów. Wypróbuj je i zachwyć rodzinę oraz przyjaciół.
Autorka książek kulinarnych i blogerka przyrządziła w naszej kuchni sałatkę z pomarańczy z fenkułem, burratę na zimno z ożywczym sosem pomarańczowym i kwiatami nasturcji, bulion cytrynowy z lanymi kluchami z parmezanem, proste kluchy z pieprzem marynowanym, skórką cytrynową i płatkami Pecorino Romano, a także grillowaną sałatę rzymską. Przepisy poniżej.
Sałatka z pomarańczy z fenkułem
Składniki:
- większy fenkuł,
- 2 małe cebulki dymki lub jedna mała czerwona,
- 2 soczyste pomarańcze,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo mielony pieprz,
- sól (wędzona),
- garść podprażonych pistacji,
- cytryna,
- łyżeczka miodu,
- 2 słodkie sucharki lub wysuszona chałka do otarcia.
Przygotowanie:
Koper myjemy i kroimy na cienkie plastry. Potem moczymy go przez chwilę w misce z wodą z lodem oraz cząstką cytryny. Pomarańcze obieramy ze skórki, odkrawając ją razem z albedo (biała część skórki)i filetujemy cząstki. Sok z deski do krojenia zlewamy do miseczki, a potem dodajemy do niego miód, oliwę, pierz i sól. Mieszamy porządnie do połączenia składników. Cebulkę siekamy na pióra. Na talerz wykładamy osuszone kawałki fenkuła i pióra cebuli, a potem układamy fileciki z pomarańczy, pistacje, połamane sucharki i polewamy całość sosem. Jeśli mamy zeschniętą chałkę, ucieramy ją na tarce. Ten chrupiący element wzbogaci niesamowicie całość.
Burrata na zimno z ożywczym sosem pomarańczowym i kwiatami nasturcji
Składniki:
- świeża burrata,
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli,
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy,
- 1/2 łyżki cukru,
- świeżo mielony pieprz,
- sól,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- liście i kwiaty nasturcji,
- łyżka masła klarowanego,
- kromka chleba na zakwasie,
- gałązka rozmarynu.
Przygotowanie:
Pomarańcze myjemy w skórkach, a potem ocieramy szczyptę cieniutkiej skórki (bez białej części), a z pozostałej ilości wyciskamy sok. Potem przecedzamy go z ewentualnych grubszych części i redukujemy na rozgrzanej patelni z dodatkiem cukru. Do gęstego już syropu pomarańczowego dodajemy utartą skórkę oraz chilli i zestawiamy z ognia. Burratę wykładamy na środek talerza, polewamy ją syropem, oliwą i doprawiamy pieprzem z odrobiną soli. Podajemy z grzanką lub najlepiej na podsmażonej grzance. Oczywiście można pokusić się o rukolę czy mix świeżych sałat. Pysznie smakuje z liśćmi i kwiatami nasturcji.
Bulion cytrynowy z lanymi kluchami z parmezanem
Składniki:
- litr prostego bulionu warzywnego z imbirem,
- cytryna,
- świeżo mielony pieprz,
- sól,
- garść tartego parmezanu,
- 2 jajka,
- 6-7 łyżek mąki orkiszowej typu 550,
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Cytrynę myjemy, z jednej strony delikatnie ocieramy skórkę - potrzebujemy tylko szczyptę. Cienkim nożem odkrajamy też z niej 3 plasterki. Bulion podgrzewamy w rondlu, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie kilka plasterków imbiru, jeśli pod ręką mamy "czysty". Następnie dodajemy szczyptę skórki z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Potem w rondlu nastawiamy osolony wrzątek do zagotowania kluchów. Oczywiście kluchy można swobodnie ugotować bezpośrednio w bulionie, straci on jedynie nieco na klarowności.
W dużym kubku mieszamy jajka z mąką, parmezanem i pieprzem. Konsystencja powinna być nieco lejąca, ale na tyle gęsta, żeby nie spływać nachalnie z łyżki. Kluchy wylewamy powoli na wrzątek i gotujemy je przez kilka chwil. Następnie je odławiamy, wykładamy na talerz i zalewamy przecedzonym bulionem. Dodajemy świeże plasterki cytryny i podajemy.
Proste kluchy z pieprzem marynowanym, skórką cytrynową i płatkami Pecorino Romano
Składniki:
- 500 g makaronu paccheri rurki,
- cytryna,
- łyżka marynowanego, zielonego pieprzu,
- pieprz świeżo mielony, czerwony,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- Pecorino Romano w całości (do pokrojenia) lub płatki,
- koper włoski (natka),
- sól wędzona,
- garść migdałów (do podprażenia na maśle klarowanym).
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marynowany pieprz odcedzamy z zalewy i szatkujemy go na desce do krojenia. Następnie cytrynę myjemy i ocieramy szczyptę skórki. Oliwę mieszamy ze świeżo mielonym, czerwonym pieprzem, skórką cytryny i solą. Potem na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i podprażamy poszatkowane nożem migdały, opruszając wędzoną solą.
Ser kroimy na cieniutkie płatki, według uznania ilościowo, zazwyczaj na porcję potrzebna jest porządna garść. Następnie koper włoski szatkujemy delikatnie. Makaron odlewamy, odrobinę wody zostawiamy do sosu. W garnku mieszamy składniki razem z makaronem, dodajemy oliwę, połowę przygotowanego sera i wykładamy na talerz. Dekorujemy danie pozostałym serem.
Side dish: grillowana sałata rzymska
Składniki:
- rzymska sałata,
- małosolny ogórek lub świeży,
- 2-3 rzodkiewki,
- łyżka soku z cytryny,
- czubata łyżeczka miodu,
- garść liści mięty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- masło klarowane do posmarowania patelni lub grilla,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sałatę przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki, a ogórka kroimy w kostkę. Potem listki mięty szatkujemy, a sok z cytryny mieszamy z miodem, oliwą i poszatkowaną miętą. Sałatę podsmażamy wewnętrzną częścią̨ na maśle klarowanym. Potem wykładamy na talerz, dodajemy rzodkiewkę, ogórka, a następnie doprawiamy i polewamy sosem z miętą.
Zobacz także:
- Kuchnia pełna namiętności według przepisów Mai Sobczak
- Rozgrzewające dania wegetariańskie. Kulinarne inspiracje Karoliny i Macieja Szaciłłów z okazji Światowego Dnia Wegetarian
- Pyszne i proste dania wegetariańskie, które można przygotować w food procesorze. Przepisy Mariety Mareckiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Maia Sobczak
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News