Detoksowa i odchudzająca zupa z pora - zdrowy i pyszny poświąteczny obiad

Zupa krem z pora, zupa porowa
Zupa krem z pora, zupa porowa
Źródło: iStockphoto/MARIA_KOVALEVSKAYA/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował dania, które idealnie sprawdzą się po świętach. Czujesz się ociężała i przejedzona? Sprawdź detoksową i odchudzającą zupę z pora z przepisu naszego kucharza.

Detoksowa i odchudzająca zupa z pora - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 porów,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 4 cebule,
  • łodyga selera naciowego,
  • 1/4 selera,
  • 30 g parmezanu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, tymianek.
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Umyj pory. 
  2. Trik jak łatwo pokroić i umyć pora: pokroić pierwsze zielone liście, często mało świeże. Nacinać por wzdłuż, ale nie do końca, by połówki zostały "przyczepione" do stopy. W ten sposób można łatwo umyć wszystkie warstwy.
  3. Następnie obierz ziemniaki i marchewkę. Pory, selera i 1 cebulę pokrój w plasterki.
  4. Zagotuj 2 litry wody a następnie dodaj warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut, w połowie pod przykryciem.
  5. Po 45 minutach gotowania, przed dodaniem 3 ostatnich cebul, odcedź zupę przez drobne sitko i wlej z powrotem do garnka sam wywar (bulion), zagotuj z resztą cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek przez 5 minut. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości