Dania za mniej niż 10 zł za talerzyk. Sprawdź przepisy inflacyjne z naszej kuchni

Dania za mniej niż 10 zł za talerzyk. Sprawdź przepisy inflacyjne z naszej kuchni
Dania za mniej niż 10 zł za talerzyk. Sprawdź przepisy inflacyjne z naszej kuchni
Źródło: gettyimages/ ArtMarie

Charles Daigneault postanowił wyjść naprzeciw potrzebom smakoszy w dobie wysokiej inflacji. Jego dania są nie tylko dziecinnie proste w przygotowaniu, ale i kosztują mniej niż 10 zł za talerzyk. Sprawdź, jak przyrządzić placki ziemniaczane z kaszanką, wątróbkę drobiową ze śliwkami, sałatkę z cykorią, stek z selera i makaron cytrynowy z ratatouille.

Placki ziemniaczane z kaszanką

WODZ5220_Easy-Resize
WODZ5220_Easy-Resize

Składniki (i ceny):

  • 2 ziemniaki – 0,50 zł
  • 200 g kaszanki – 3,00 zł
  • 1 jabłko - 0,45 zł
  • Łyżeczka śmietany – 0,50 zł
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej – 0,10 zł
  • 2 łyżki oleju do smażenia – 0,80 zł
  • SUMA = 5,35 zł

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku, dodać łyżkę kwaśnej śmietany i pół łyżki mąki ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki w misce. Smażyć na średnim ogniu i odrobinie oleju, formując masę ziemniaczaną na placuszki.

Kaszankę wyjąć z jelita, doprawić pieprzem i smażyć na patelni.

Serwować placki, na górze kaszanka i pokrojone w kosteczkę jabłka.

Wątróbka drobiowa ze śliwkami

WODZ5310_Easy-Resize
WODZ5310_Easy-Resize

Składniki (i ceny):

  • 200 g wątróbki drobiowej – 2,60
  • Różyczka kalafiora – 0,80
  • 2 świeże śliwki – 2,0 zł
  • 2 łyżki masła – 1,50 zł
  • Zalewa do śliwki (2 łyżki cukru, cynamon i goździki) – 2,50 zł
  • SUMA – 9,40 zł

Sposób przygotowania:

Zalewa do śliwek: ugotować szklankę wody z dwoma łyżkami cukru, dodać 3 goździki i laskę cynamonu. Wywarem zalać śliwki przekrojone na pół bez pestek. Włożyć do lodówki.

Wątróbkę smażymy na łyżce masła, doprawić pieprzem. Wątróbkę solimy tuż przed podaniem.

Różyczki kalafiora pokroić na cienkie plastry, doprawić solą i odrobiną oliwy z oliwek.

Wątróbkę serwujemy ze śliwkami i plastrami kalafiora, dopiero teraz solimy wątróbkę.

Sałatka z cykorią

WODZ5217_Easy-Resize
WODZ5217_Easy-Resize

Składniki (i ceny):

  • 1 cykoria – 3,50 zł
  • 60 g sera pleśniowego niebieskiego – 2,0 zł
  • 1 pomarańcza – 1,0 zł
  • 20 g orzechów włoskich – 1,35 zł
  • Łyżeczka musztardy Dijon – 0,30 zł
  • Łyżeczka miodu – 0,20 zł
  • 2 łyżki oleju – 0,30 zł
  • SUMA = 8,65 zł

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy łyżeczkę musztardy Dijon, łyżeczkę miodu i dwie łyżki oleju. Dodajemy liście cykorii i delikatnie mieszamy. Kruszymy kawałki sera pleśniowego, filetowaną pomarańczę, orzechy włoskie, pokrojony szczypiorek i sałatka gotowa.

Makaron cytrynowy z ratatouille

WODZ5215_Easy-Resize
WODZ5215_Easy-Resize

Składniki (i ceny):

  • 80 g makaronu spaghetti – 1,0 zł
  • 2 łyżki masła – 1, 50 zł
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  • warzywa (1 marchewka, ćwiartka selera, pół cebuli) – 3,50 zł
  • 100 ml passaty – 2,25 zł
  • SUMA = 9,05 zł

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy skórkę i sok z 1 cytryny oraz dużą szczyptę pieprzu.

Ratatouille: na dużej patelni smażymy ok. 5 minut na oleju marchewkę, ćwiartkę selera, korzeń pietruszki, cebulę, pokrojone wszystko w kosteczkę, cały czas mieszając. Zalewamy warzywa 100 ml. passatą pomidorową.

Masło cytrynowe wlewamy na ugotowany makaron, dodajemy ratatouille i gotowe.

Stek z selera

WODZ5269_Easy-Resize
WODZ5269_Easy-Resize

Składniki (i ceny):

  • 150 g selera – 1,0 zł
  • 2 pietruszki korzenie – 2,0 zł
  • 3 cebulki szalotki – 2,50 zł
  • 2 łyżki masła – 1,50 zł
  • Glazura:
  • 2 łyżki sosu sojowego – 1,50 zł
  • 2 łyżki soku pomarańczowego – 0,60 zł
  • 2 łyżeczki miodu – 0,40 zł
  • SUMA = 9,50 zł

Sposób przygotowania:

Obrany seler pieczemy w piekarniku na 170 st. C. półtorej godziny. Po wystygnięciu obieramy selera i kroimy na grube plastry. Korzeń pietruszki i 1 szalotkę kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut.

Glazura: na małej patelni gotujemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku pomarańczowego, łyżkę miodu i pokrojony ząbek czosnku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Plaster selera smażymy na patelni na oleju, serwujemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami i polewamy glazurą.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości