Co jeść na wiosnę, żeby było zdrowo i kolorowo? Oto propozycje Piotra Kucharskiego

Pieczony rabarbar i truskawki ze śmietaną
Wiosenna kuchnia Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosną mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw, z których aż żal nie skorzystać. Co można z nich przygotować, żeby było zdrowo i kolorowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z wykorzystaniem świeżych i sezonowych produktów.

Wiosenna pasta jajeczna z piklowanymi szparagami

Wiosenna pasta jajeczna z piklowanymi szparagami
Wiosenna pasta jajeczna z piklowanymi szparagami
Wiosenna pasta jajeczna z piklowanymi szparagami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na piklowane szparagi:

  • pęczki zielonych szparagów,
  • pęczek białych,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • dolna część łodyg z pęczka koperku,
  • 2 łyżki soli.

Składniki na pastę jajeczną:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka majonezu,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Składniki na zalewę do szparagów wymieszać w rondelku i podgrzać.

Szparagi delikatnie obsmażyć na patelni, aby się skarmelizowały i pokroić na 2-3 cm kawałki. Szparagi zalać płynem z rondelka i odstawić na minimum 2-3 godziny, żeby się zapiklowały. Można przełożyć do słoika i zostawić w lodówce na dłużej.

Jajka pokroić i wymieszać z jogurtem, musztardą i majonezem. Dodać posiekany szczypiorek i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Pastę podawać na kromkach chleba, na górę układać słodko-kwaśne szparagi.

Szczawiowa ze szczawiowym pesto

Szczawiowa ze szczawiowym pesto
Szczawiowa ze szczawiowym pesto
Szczawiowa ze szczawiowym pesto
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na szczawiowe pesto:

  • garść orzechów nerkowca,
  • ząbek czosnku,
  • 30-40 g parmezanu,
  • garść szczawiu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Składniki na zupę:

  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1,5 litra wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki,
  • 2 pęczki listków szczawiu,
  • sól i pieprz,
  • 200 ml maślanki.

Dodatki:

  • 1 kg małych ziemniaków do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Upiecz, aż będą miękkie. Jajka ugotuj na miękko.

Pesto: podpraż orzechy nerkowca, a następnie zmiksować je razem z czosnkiem i parmezanem. Dodaj szczaw i dużo oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa: cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Zalej wywarem i gotuj. Dodaj posiekane liście szczawiu, pietruszkę i maślankę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę, aby szczaw nie stracił koloru. Na talerzach ułóż jajko, pieczone ziemniaki. Zalej zupą i po wierzch polej szczawiowym pesto.

Zapiekanka z kapusty z klopsikami

Zapiekanka z kapusty z klopsikami
Zapiekanka z kapusty z klopsikami
Zapiekanka z kapusty z klopsikami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka płatków chili,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • główka młodej kapusty,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz,
  • ocet i cukier do smaku.

Składniki na klopsiki:

  • 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sezamu,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku do zapiekania rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Gdy się zeszkli, podsmażyć przez kilka sekund obie papryki. Dodać posiekaną kapustę i dusić całość przez kilka minut. Pod koniec dodać posiekany koper i wymieszać.

Pulpety: mięso wymieszać z resztą składników na pulpeciki i przez chwilę wyrobić. Mokrymi rękami formować pulpeciki i ułożyć je na podduszonej kapuście.

Cały garnek wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aby całość się zapiekła.

Pieczony rabarbar i truskawki ze śmietaną

Pieczony rabarbar i truskawki ze śmietaną
Pieczony rabarbar i truskawki ze śmietaną
Pieczony rabarbar i truskawki ze śmietaną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • 500 g truskawek,
  • skórka i sok z pomarańczy,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 2 łyżki cukru brązowego.

Dodatki:

  • 500 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 250 g mascarpone,
  • kilka gałązek mięty,
  • 2 croissanty.

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce do zapiekania. Truskawki, jeśli są duże, przekroić na połówki i ułożyć razem z rabarbarem. Skropić sokiem z pomarańczy i posypać skórką. Dodać cukier i kardamon. Wymieszać delikatnie i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika do 180°C.

W tym czasie ubić kwaśną śmietanę z mascarpone.

Pokroić croissanty na plasterki u ułożyć na drugiej blaszce i wstawić do piekarnika po owocach i piec, aż zrobią się chrupiące.

Upieczone owoce przełożyć do miseczki, sos z blaszki zlać do rondelka i zredukować do konsystencji syropu.

Śmietanę rozłożyć na półmisku na niej ułożyć owoce, polać syropem, a dookoła ułożyć plasterki chrupiących croissantów.

Całość posypać posiekaną miętą.

Orzeźwiająca woda rabarbarowo-bzowa

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru,
  • baldach kwiatów bzu,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do dzbanka, dodać kwiaty i zalać wodą. Wstawić do lodówki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości