Wiosenna pasta jajeczna z piklowanymi szparagami
Składniki na piklowane szparagi:
- pęczki zielonych szparagów,
- pęczek białych,
- 100 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- 3-4 ząbki czosnku,
- dolna część łodyg z pęczka koperku,
- 2 łyżki soli.
Składniki na pastę jajeczną:
- 6 ugotowanych na twardo jajek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka majonezu,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Składniki na zalewę do szparagów wymieszać w rondelku i podgrzać.
Szparagi delikatnie obsmażyć na patelni, aby się skarmelizowały i pokroić na 2-3 cm kawałki. Szparagi zalać płynem z rondelka i odstawić na minimum 2-3 godziny, żeby się zapiklowały. Można przełożyć do słoika i zostawić w lodówce na dłużej.
Jajka pokroić i wymieszać z jogurtem, musztardą i majonezem. Dodać posiekany szczypiorek i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Pastę podawać na kromkach chleba, na górę układać słodko-kwaśne szparagi.
Szczawiowa ze szczawiowym pesto
Składniki na szczawiowe pesto:
- garść orzechów nerkowca,
- ząbek czosnku,
- 30-40 g parmezanu,
- garść szczawiu,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Składniki na zupę:
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 1,5 litra wywaru warzywnego,
- 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki,
- 2 pęczki listków szczawiu,
- sól i pieprz,
- 200 ml maślanki.
Dodatki:
- 1 kg małych ziemniaków do pieczenia
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Upiecz, aż będą miękkie. Jajka ugotuj na miękko.
Pesto: podpraż orzechy nerkowca, a następnie zmiksować je razem z czosnkiem i parmezanem. Dodaj szczaw i dużo oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.
Zupa: cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Zalej wywarem i gotuj. Dodaj posiekane liście szczawiu, pietruszkę i maślankę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę, aby szczaw nie stracił koloru. Na talerzach ułóż jajko, pieczone ziemniaki. Zalej zupą i po wierzch polej szczawiowym pesto.
Zapiekanka z kapusty z klopsikami
Składniki:
- cebula,
- olej do smażenia,
- łyżeczka płatków chili,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- główka młodej kapusty,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz,
- ocet i cukier do smaku.
Składniki na klopsiki:
- 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka sezamu,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku do zapiekania rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Gdy się zeszkli, podsmażyć przez kilka sekund obie papryki. Dodać posiekaną kapustę i dusić całość przez kilka minut. Pod koniec dodać posiekany koper i wymieszać.
Pulpety: mięso wymieszać z resztą składników na pulpeciki i przez chwilę wyrobić. Mokrymi rękami formować pulpeciki i ułożyć je na podduszonej kapuście.
Cały garnek wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aby całość się zapiekła.
Pieczony rabarbar i truskawki ze śmietaną
Składniki:
- 800 g rabarbaru,
- 500 g truskawek,
- skórka i sok z pomarańczy,
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 2 łyżki cukru brązowego.
Dodatki:
- 500 g kwaśnej śmietany 18%,
- 250 g mascarpone,
- kilka gałązek mięty,
- 2 croissanty.
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce do zapiekania. Truskawki, jeśli są duże, przekroić na połówki i ułożyć razem z rabarbarem. Skropić sokiem z pomarańczy i posypać skórką. Dodać cukier i kardamon. Wymieszać delikatnie i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika do 180°C.
W tym czasie ubić kwaśną śmietanę z mascarpone.
Pokroić croissanty na plasterki u ułożyć na drugiej blaszce i wstawić do piekarnika po owocach i piec, aż zrobią się chrupiące.
Upieczone owoce przełożyć do miseczki, sos z blaszki zlać do rondelka i zredukować do konsystencji syropu.
Śmietanę rozłożyć na półmisku na niej ułożyć owoce, polać syropem, a dookoła ułożyć plasterki chrupiących croissantów.
Całość posypać posiekaną miętą.
Orzeźwiająca woda rabarbarowo-bzowa
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru,
- baldach kwiatów bzu,
- 1 litr wody.
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do dzbanka, dodać kwiaty i zalać wodą. Wstawić do lodówki.
Zobacz także:
- Ten kolor jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Wypróbuj zielone dania według przepisów Piotra Kucharskiego
- Przepisy na lekkie i tanie wiosenne dania. Propozycje Darii Ładochy
- Wiosenne tarta, sałatka i naleśniki - przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News