Naleśniki keto
Składniki:
- 400 g pomarańczowej soczewicy,
- cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g szpinaku,
- 2 łyżeczki mielonego kminu,
- łyżeczka mielonego chili,
- łyżeczka kurkumy,
- masło klarowane do smażenia,
- sałata lodowa do podania.
Składniki do zapiekania:
- 2 filety drobiowe,
- szpinak,
- 2 opakowania Sera Sierpc Keto.
Sposób przygotowania:
Soczewice namoczyć na noc. Po tym czasie odsączyć ją i zmiksować na gładką pastę z odrobiną wody. Dodać posiekany szczypiorek, szpinak, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i usmażyć na patelni cienkie naleśniki.
W tym czasie poddusić przyprawione filety drobiowe. Następnie poszarpać na kawałki. Mięsem i szpinakiem nadziewać naleśniki. Do środka nałożyć sera i złożyć w kopertę. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Na wierzch nałożyć kolejną porcję sera i zapiec w piekarniku przez 10-12 minut, aby ser się roztopił.
Podawać z sałatą.
Filet drobiowy zapieczony z truskawkami i serem
Składniki:
- 4 filety drobiowe,
- sól i pieprz,
- 5-6 sztuk truskawek,
- opakowanie sera Sierpc Protein.
Składniki na sałatkę:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- pęczek rzodkiewki,
- sałata rzymska,
- awokado,
- 5-6 truskawek.
Składniki na sos:
- 2 sztuki szparagów,
- 5 truskawek,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- żółtko,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek, naciąć przez środek robiąc kieszonkę. Do środka nałożyć pokrojone w plasterki truskawki i plastry sera. Wstawić do piekarnika i zapiec najlepiej na trybie air fry, żeby z zewnątrz były ładnie dopieczone, a środek został soczysty.
Obok filetów rozłożyć szparagi i rzodkiewki, żeby się też podpiekły. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę podzielić na mniejsze liście, awokado i truskawki pokroić na plasterki. Całość ułożyć na półmisku.
Składniki na sos zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Filety podawać z sałatką oraz sosem.
Ciepła sałatka keto burger
Składniki:
- brokuł,
- pęczek białych szparagów,
- mały słoiczek piklowanych papryczek jalapeno,
- duży pomidor malinowy,
- 600 g mielonej wołowiny na burgery,
- sól i pieprz,
- 2 czerwone cebule,
- opakowanie sera Sierpc Keto,
- zielony ogórek.
Sposób przygotowania:
Brokuł i szparagi podgotować, aby były jeszcze lekko twarde. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Na górę dać plasterki papryczek oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
Na dużej patelni podsmażyć wołowinę i cebulę pokrojoną w piórka równocześnie. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia można ułożyć an mięsie plasterki sera i zostawić aż lekko się rozpuszczą i nakładać porcje na sałatkę. Można też ułożyć mięso z cebulą na warzywach, nałożyć plasterki sera i przypalić palnikiem cukierniczym.
Zobacz także:
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale
- Świętuj z nami Dzień Miłośników Sera. Co można wyczarować z różnych jego rodzajów?
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News