Nowe smaki w diecie malucha - kiedy i jakie? "Lęk u rodziców jest całkowicie naturalny"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nowe smaki w diecie malucha – kiedy i jakie?
Nowe smaki w diecie malucha – kiedy i jakie?
Jedzenie i brudzenie
Jedzenie i brudzenie
Rozszerzanie diety u maluszka może budzić wiele obaw u rodziców, jednak warto pamiętać, że jest bardzo istotne dla jego rozwoju. Kiedy należy wprowadzać nowe smaki? Które produkty powinno się podać dziecku jako pierwsze? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała lekarz pediatra Ilona Derkowska.

Rozszerzanie diety u dziecka

Rozszerzenie diety niemowlaka rodzi wiele wątpliwości u młodych rodziców. Ewelina Pilszczek podczas warsztatów odpowiada na wszystkie żywieniowe pytania opiekunów, a dzieci mogą w tym czasie dotykać, wąchać, smakować i brudzić się do woli.

- Wszystkie produkty, które tutaj mamy, są bezpieczne dla maluchów od 6. miesiąca życia. Mamy makaron, kaszę, owoce, warzywa czy nawet sensoryczny, jadalny piasek. Bogactwo aromatów i smaków - powiedziała dietetyczka i terapeutka jedzenia.

- Przy żywieniu dzieci i rozszerzaniu diety emocje odgrywają kluczową rolę. Lęk przed zadławieniem się występuje u rodziców bardzo często i jest to całkowicie naturalne. To też jest zadanie rozszerzania diety, czyli przesunięcie odruchu wymiotnego, który na początku jest bardzo blisko, do tyłu - dodała ekspertka.

Jak przygotować dziecko do zmian?

W studiu Dzień Dobry TVN lekarz pediatra Ilona Derkowska ze Szpitala Dziecięcego Polanki w Gdańsku opowiedziała widzom o zaletach metody BLW. - To nie tylko rozszerzanie diety dziecka, ale także wpływanie na jego rozwój. Dziecko sięgając ręką po jedzenie ćwiczy motorykę, rozwija koordynację wzrokowo-ruchową, dzięki której będzie w przyszłości pisać, a biorąc je do ręki pobudza receptory dotykowe na ręce, czego nie doświadczy, gdy będzie karmione łyżeczką - powiedziała.

- Jednak nie jestem zwolennikiem rozszerzania diety tylko w ten sposób. Są dzieci, które w momencie rozszerzania tej diety, w wieku pół roku, potrzebują więcej niż jedynie poznawanie smaków - zaznaczyła pediatra.

Jak rozpocząć przygodę z metodą BLW? Jako pierwsze wprowadzamy smaki wytrawne. - Zaczynamy od warzyw przez pierwsze dwa tygodnie, brokuł, cukinia czy ziemniaczek. Najlepiej wprowadzać nowy produkt co dwa, trzy dni, żeby zobaczyć reakcję na nowe pożywienia, ale można być elastycznym - tłumaczyła Ilona Derkowska, pediatra ze Szpitala Dziecięcego Polanki w Gdańsku.

- To, co uda nam się wprowadzić do diety w pierwszych dwóch latach, to jest nasz sukces, bo w wieku przedszkolnym dzieci nie są tak chętne do nowości - dodała nasza gościni.

Zobacz całą rozmowę w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Agnieszka Reczek-Bogacka

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana