Składniki:
- 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
- masło
- opakowanie sera fellada
- 100 g kwaśnej śmietany
- 50 ml oliwy z oliwek
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek szczypiorku
- 4 jajka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
Tosty z ubitą felladą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba posmaruj masłem i obsmaż przez chwilę na patelni na zloty kolor.
- Na tej samej patelni podsmaż szparaga na odrobinie oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Ser pokrusz do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Przy pomocy rózgi ubijaj, aby nadać kremowej konsystencji, w trakcie dolewaj oliwę z oliwek. Pod koniec dopraw tylko pieprzem.
- W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i 2 łyżkami octu.
- Gdy się zagotuje zrób wir w środku, jajko wybij do miseczki i wlej w wir.
- Pozwól żeby się ścięło i gotuj przez około 3-4 minuty.
- Chrupiące tosty posmaruj kremowym serem, nałóż szparagi, a na górę jajko.
- Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka z pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- opakowanie sera fellada
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g zielonych dużych oliwek
- słoik suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego oregano
- pieprz
- płatki chilli
- (do podania) bagietka i sałaty
Zapiekanka z pomidorami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Sposób przygotowania:
- Na środku naczynia do zapiekania ułóż ser.
- Dookoła ułóż przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i oliwki.
- Czosnek i oregano posiekaj i wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, pieprzem i płatkami chilli. Polej tym po całości.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Piecz około 20 minut.
- Podawaj z sałatką oraz bagietką.
Szczawiowa z marynowanym jajkiem i serem
Składniki na zupę:
- mała cebula
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
- 2 pęczki listków szczawiu
- sól i pieprz
- 200 ml maślanki
Dodatki:
- 1 kg małych ziemniaków do pieczenia
- 4 jajka
- 100 ml sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie sera fellada
Zupa szczawiowa
Źródło: Zapiekanka z pomidorami
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Upiecz aż będą miękkie.
- Jajka ugotuj na miękko, następnie bardzo szybko schłodź aby ich nie przygotować.
- Następnie obierz i zalej sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, octem i miodem.
- Cebulę, por i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
- Zalej wywarem i gotuj. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do zupy.
- Gotuj, aż będą miękkie.
- Dodaj posiekane liście szczawiu, pietruszkę i maślankę.
- Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę aby szczaw nie stracił koloru.
- Zmiksuj na gładką zupę.
- Na talerzach ułóż marynowane jajko, pieczone ziemniaki. Zalej zupą i po wierzchu posyp serem.
Zobacz także:
- Wiosna na talerzu - pyszne przepisy
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
Materiał promocyjny
podziel się: