Materiał promocyjny

Wiosenne pyszności: tosty ze szparagami, zapiekany ser z pomidorami i szczawiowa z marynowanym jajkiem

Grill & chill
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe emocje nas nie opuszczają! Sezon wiosenno-letni to idealna okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie pysznych dań i kulinarnych eksperymentów. Jak zrobić grillowane tosty z serem i szparagami, zapiekankę z pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz szczawiową z marynowanym jajkiem i serem? Sprawdź pyszne przepisy Piotra Kucharskiego. Tosty z ubitą felladą i duszonymi szparagami

Składniki:

  • 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
    • masło
      • opakowanie sera fellada
        • 100 g kwaśnej śmietany
          • 50 ml oliwy z oliwek
            • pęczek zielonych szparagów
              • pęczek szczypiorku
                • 4 jajka
                  • 2 łyżki octu jabłkowego
                    • sól i pieprz
                      Przepis Piotra Kucharskiego na tosty.
                      Tosty z ubitą felladą
                      Przepis Piotra Kucharskiego na tosty.
                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                      Sposób przygotowania:

                      1. Kromki chleba posmaruj masłem i obsmaż przez chwilę na patelni na zloty kolor.
                        1. Na tej samej patelni podsmaż szparaga na odrobinie oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
                          1. Ser pokrusz do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Przy pomocy rózgi ubijaj, aby nadać kremowej konsystencji, w trakcie dolewaj oliwę z oliwek. Pod koniec dopraw tylko pieprzem.
                            1. W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i 2 łyżkami octu.
                              1. Gdy się zagotuje zrób wir w środku, jajko wybij do miseczki i wlej w wir.
                                1. Pozwól żeby się ścięło i gotuj przez około 3-4 minuty.
                                  1. Chrupiące tosty posmaruj kremowym serem, nałóż szparagi, a na górę jajko.
                                    1. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

                                      Zapiekanka z pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami 

                                      Składniki:

                                      • opakowanie sera fellada
                                        • 200 g pomidorków koktajlowych
                                          • 100 g zielonych dużych oliwek
                                            • słoik suszonych pomidorów
                                              • 4 ząbki czosnku
                                                • oliwa z oliwek
                                                  • kilka gałązek świeżego oregano
                                                    • pieprz
                                                      • płatki chilli
                                                        • (do podania) bagietka i sałaty
                                                          Zapiekanka z pomidorami według przepisu Piotra Kucharskiego.
                                                          Zapiekanka z pomidorami
                                                          Zapiekanka z pomidorami według przepisu Piotra Kucharskiego.
                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          1. Na środku naczynia do zapiekania ułóż ser.
                                                            1. Dookoła ułóż przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i oliwki.
                                                              1. Czosnek i oregano posiekaj i wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, pieprzem i płatkami chilli. Polej tym po całości.
                                                                1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Piecz około 20 minut.
                                                                  1. Podawaj z sałatką oraz bagietką.

                                                                    Szczawiowa z marynowanym jajkiem i serem

                                                                    Składniki na zupę:

                                                                    • mała cebula
                                                                      • kawałek pora
                                                                        • ząbek czosnku
                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                            • 1,5 l wywaru warzywnego
                                                                              • 3 ziemniaki
                                                                                • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
                                                                                  • 2 pęczki listków szczawiu
                                                                                    • sól i pieprz
                                                                                      • 200 ml maślanki

                                                                                        Dodatki:

                                                                                        • 1 kg małych ziemniaków do pieczenia
                                                                                          • 4 jajka
                                                                                            • 100 ml sosu sojowego
                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                • 2 łyżki octu jabłkowego
                                                                                                  • 1 łyżka miodu
                                                                                                    • 1 opakowanie sera fellada
                                                                                                      Zupa szczawiowa według przepisu Piotra Kucharskiego.
                                                                                                      Zupa szczawiowa
                                                                                                      Zupa szczawiowa według przepisu Piotra Kucharskiego.
                                                                                                      Źródło: Zapiekanka z pomidorami

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      • Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
                                                                                                        • Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Upiecz aż będą miękkie.
                                                                                                          • Jajka ugotuj na miękko, następnie bardzo szybko schłodź aby ich nie przygotować.
                                                                                                            • Następnie obierz i zalej sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, octem i miodem.
                                                                                                              • Cebulę, por i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
                                                                                                                • Zalej wywarem i gotuj. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do zupy.
                                                                                                                  • Gotuj, aż będą miękkie.
                                                                                                                    • Dodaj posiekane liście szczawiu, pietruszkę i maślankę.
                                                                                                                      • Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę aby szczaw nie stracił koloru.
                                                                                                                        • Zmiksuj na gładką zupę.
                                                                                                                          • Na talerzach ułóż marynowane jajko, pieczone ziemniaki. Zalej zupą i po wierzchu posyp serem.

                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana