Przepisy kulinarne

Tarta z pieczarkami – pomysł na niecodzienny obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
MelindaChan/Getty ImagesTarta z pieczarkami

Każdy, kto choć raz próbował kuchni francuskiej, docenia bogactwo składników i kruchość ciasta, z którego robi się wypieki. Jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw jest tarta. Można serwować ją na wiele sposobów: z pieczarkami i porem, boczkiem, szynką, serem, brokułami lub na słodko: z rabarbarem lub sezonowymi owocami. Tartę wykonuje się z gotowego ciasta francuskiego lub samodzielnie przygotowanego spodu.

Potrawa może stanowić alternatywę dla klasycznej pizzy. Jej sporą zaletą jest szybkość wykonania i mnogość składników, które możemy wykorzystać w przepisie. W zależności od naszych ulubionych dodatków, serwowana będzie tarta z pieczarkami i papryką, serem feta, cukinią lub szpinakiem. Wykonanie ciasta zawsze wygląda tak samo, zmienia się jedynie proces przygotowywania farszu, który dopasowujemy do wybranych składników.

Tarta z pieczarkami i kurczakiem – wypiekany spód czy z ciasta francuskiego?

Cechą charakterystyczną dobrze przygotowanej tarty jest kruchość ciasta. Wynika ona z odpowiedniego przygotowania składników i wcześniejszego dwukrotnego schłodzenia powstałej masy. Zacznijmy jednak od początku. Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie kruchego spodu, gotowa tarta z pieczarkami na cieście francuskim może być równie smakowitą alternatywą. Gotowe ciasto kupimy w większości marketów. Przymierzając się jednak do własnoręcznego wypieczenia spodu, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • mąkę pszenną;
  • żółtka;
  • masło z wysoką zawartością tłuszczu;
  • sól.

Pomimo tego, że przepisy w kilku aspektach różnią się od siebie, każda tarta, niezależnie od tego, czy jest z pieczarkami i porem, cebulą, szynką czy serem powinna mieć w swoim składzie bardzo mocno schłodzone masło. To właśnie ono w dużej mierze wpływa na kruchość ciasta.

Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy 30 dag mąki, 15 dag masła i 2 żółtka. Jeśli zamierzamy upiec tartaletki z pieczarkami, odpowiednio zwiększamy lub zmniejszamy proporcje, w zależności od tego jaką liczbą foremek dysponujemy. Do przesianej przez sitko mąki dorzucamy masło, które siekamy w kostkę za pomocą szerokiego noża. Przydatna będzie także stolnica. Kolejnym etapem jest dodanie żółtek oraz soli. Przepis zawiera żółtka, gdyż mają one spory wpływ na kruchość ciasta. Dzięki nim nasza tarta z pieczarkami będzie jeszcze bardziej apetyczna. Gotowe potrawy na cieście francuskim , z pieczarkami i porem lub szynką są równie smaczne, ale z pewnością nie będą mieć tak kruchego spodu, jak ten wykonany własnoręcznie. Ciasto energicznie ugniatamy, starając się zrobić to jak najszybciej, aby nie zdążyło zbytnio się nagrzać. Otrzymaną kulkę owijamy folią i na godzinę chowamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy całość, nie zdejmując folii. Następnie ciasto należy ułożyć na formie. Przygotowując tartaletki z pieczarkami i serem , najlepiej będzie nam stopniowo odrywać kawałki ciasta i umieszczać je na foremkach. Najpierw wyklejamy spód, a potem boki, zachowując grubość około 5 mm. Jeśli jednak chcemy, aby powstała większa tarta, na przykład na ostro z pieczarkami i mozarellą lub suszonymi pomidorami, wystarczy rozwałkować ciasto, nałożyć na blachę i dopasować boki. Formę po raz kolejny wkładamy do lodówki, tym razem na kilkanaście minut.

Zobacz wideo: Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidoramiPrzepis na pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis na tartę z pieczarkami – robimy farsz

Podstawowym elementem naszego farszu będą pieczarki, więc to nimi należy zająć się w pierwszej kolejności. Jeśli chcemy wzbogacić danie cebulą, zaczynamy od jej skrojenia na piórka i zeszklenia na patelni. W tym momencie możemy także dorzucić pora i boczek, w zależności od tego z czym jeszcze będzie nasza tarta z pieczarkami. Aromatycznego smaku nada także czosnek. Jeśli chodzi o grzyby, najlepiej sprawdzą się młode, białe pieczarki - nie puszczają tyle wody i zachowują jędrność. Smażymy grzyby na osobnej patelni.

Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami i szynką wymaga dodania ostatniego składnika, w momencie gdy woda już całkowicie odparuje z grzybów. Warto wzbogacić naszą masę pietruszką, nada ona potrawie bardziej wyrazistego smaku. Po podsmażeniu wszystkich elementów, łączymy je ze sobą, wlewamy śmietanę 18% i doprawiamy do smaku. Otrzymany farsz należy pozostawić do przestygnięcia.

Tarta z pieczarkami i serem powinna zostać wzbogacona ostatnim składnikiem jeszcze przed włożeniem jej do piekarnika. Wystarczy zetrzeć ser i wymieszać ze śmietaną, którą dodajemy na końcu do farszu.

Wracamy do ciasta. Po upływie zalecanego czasu, wyciągamy formę z lodówki i wkładamy do piekarnika, nastawionego na 200 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez 15 minut do momentu zarumienienia się. Następnie zostawiamy je do przestygnięcia. Wreszcie nasza tarta z pieczarkami i porem, szynką lub boczkiem może po raz ostatni powędrować do piekarnika. Farsz nakładamy na ciasto i pieczemy przez około 35 minut. Warto regularnie kontrolować stopień podpiekania się potrawy. Gotowe danie serwujemy na ciepło lub na zimno.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images

Pozostałe wiadomości