Rozgrzewające jabłko
Składniki na rozgrzewające jabłko:
- 1 litr (lub więcej) Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
- pomarańcza
- jabłko ze skórką - pokrojone w cienkie plasterki
- 3-4 laski cynamonu (najlepiej jak najcieńsze)
- laska wanilii
- 1-2 gwiazdki anyżu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 5-6 goździków
Jak przygotować rozgrzewające jabłko:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zostawić na ok. 15-30 minut, a następnie delikatnie podgrzać do pożądanej temperatury.
Tartiflette z jabłkami
Składniki na tartiflette z jabłkami:
- 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki
- 2-3 jabłka Gala od Braci Sadowników
- łyżeczka soku z cytryny
- 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego
- 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 350 g sera typu Camembert
- 600 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
- 100 ml białego wina
- 100 ml Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
- łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
- pikle, kiełbaski - do podania
Jak przygotować tartiflette z jabłkami:
Śmietankę mieszamy z winem i Grzanym Jabłkiem, dodajemy pieprz. Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.
Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz. Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej boczek.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami. Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd. Zalewamy wszystko śmietanką z winem. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami i dobrej jakości wędlinami i serami.
Grube naleśniki z jabłkami i solonym karmelem
Składniki na grube naleśniki z jabłkami:
Ciasto:
- 2 jajka
- 150 g maślanki
- około 1/2 szklanki Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
- 100 g mąki pszennej
- płaska łyżka cukru pudru
Karmel:
- 4 łyżki białego cukru
- 2 łyżki śmietany 36 proc.
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżki masła
- świeży rozmaryn do dekoracji
Jak przygotować grube naleśniki z jabłkami:
Naleśniki: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy. Żółtka łączymy z maślanką i Grzanym Jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.
Karmel: na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.
Zobacz także:
- Przepis na kruche ciasto ze śliwkami – jak zrobić, aby było smaczne?
- Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
- Tort rafaello z mascarpone – tak smakuje niebo
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Eliza Mórawska-Kmita
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN