Przepisy kulinarne

Tartiflette i naleśniki - pyszne dania z sokiem jabłkowym

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Eliza Mórawska-Kmita
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Dzień Dobry TVNSok jabłkowy, nie tylko do picia

Naturalna kwaskowość soku jabłkowego podkręca smak wielu dań. Doskonale sprawdza się w przypadku tartiflette i naleśników. Takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Eliza Mórawska-Kmita.

Rozgrzewające jabłko

Składniki na rozgrzewające jabłko:

  • 1 litr (lub więcej) Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
  • pomarańcza
  • jabłko ze skórką - pokrojone w cienkie plasterki
  • 3-4 laski cynamonu (najlepiej jak najcieńsze)
  • laska wanilii
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 5-6 goździków

Jak przygotować rozgrzewające jabłko:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zostawić na ok. 15-30 minut, a następnie delikatnie podgrzać do pożądanej temperatury.

Rozgrzewające jabłkoRozgrzewające jabłko
Mateusz Grochocki/East News

Tartiflette z jabłkami

Składniki na tartiflette z jabłkami:

  • 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki
  • 2-3 jabłka Gala od Braci Sadowników
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego
  • 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 350 g sera typu Camembert
  • 600 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
  • łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
  • pikle, kiełbaski - do podania

Jak przygotować tartiflette z jabłkami:

Śmietankę mieszamy z winem i Grzanym Jabłkiem, dodajemy pieprz. Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.

Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz. Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej boczek.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami. Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd. Zalewamy wszystko śmietanką z winem. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami i dobrej jakości wędlinami i serami.

Tartiflette z jabłkamiTartiflette z jabłkami
Mateusz Grochocki/East News

Grube naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

Składniki na grube naleśniki z jabłkami:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 150 g maślanki
  • około 1/2 szklanki Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
  • 100 g mąki pszennej
  • płaska łyżka cukru pudru

Karmel:

  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki śmietany 36 proc.
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżki masła
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Jak przygotować grube naleśniki z jabłkami:

Naleśniki: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy. Żółtka łączymy z maślanką i Grzanym Jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.

Karmel: na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.

Naleśniki z jabłkamiNaleśniki z jabłkami
Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Eliza Mórawska-Kmita

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości