Materiał promocyjny

Wielka akcja sprzątania terenów zielonych. "Pracownicy restauracji bardzo regularnie dbają o swoją okolicę"

Wiosenne porządki na Dzień Ziemi
Wiosenne porządki na Dzień Ziemi
Źródło: Dzień Dobry TVN

22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi. To święto skłania nas do tego, by zwrócić szczególną uwagę na otaczającą nas przyrodę i zadbać o środowisko. A wszystko po to, żeby dać przyszłym pokoleniom choć minimum szansy na życie na czystej planecie. W tę ideę świetnie wpisuje się akcja wiosennego sprzątania i zbierania odpadów.

Akcja sprzątania okolicy restauracji McDonald's

Reporter Dzień Dobry TVN Tomasz Zubilewicz wybrał się wraz z kamerami do warszawskiego Wawra, nad największą w Polsce rzekę - Wisłę - by spotkać się tam m.in. z Katarzyną Kucisz-Rosłoń, osobą zarządzającą projektem EcoHeroes w McDonald's. Jedną z odnóg tego projektu jest organizowana cyklicznie akcja sprzątania terenów zielonych, którą pomaga zorganizować partner strategiczny - organizacja pozarządowa Planet Heroes, której twórcą jest Przemysław Pyziel.

- Udało nam się zbudować wspaniałą współpracę. Przeprowadziliśmy prawie dwa tysiące akcji sprzątania. Pracownicy McDonald's bardzo regularnie razem ze swoimi społecznościami dbają o swoją okolicę. My pomagamy im w tym, zachęcamy mieszkańców i gości restauracji, żeby brali w tym udział - oznajmił ekspert.

Przemysław Pyziel przy okazji ocenił, jaki jest poziom świadomości ekologicznej Polaków. - Jest coraz lepiej, ale kilka razy w roku mamy takie szczególne dni jak ten, który będziemy mieli jutro, czyli Dzień Ziemi, kiedy wszyscy razem możemy zrobić coś fajnego, dołożyć swoją cegiełkę i sprawić, żeby nam wszystkim żyło się lepiej i w czystszym otoczeniu - zaznaczył twórca Planet Heroes.

W dniach 22-28 kwietnia McDonald’s Polska z okazji Dnia Ziemi organizuje Tydzień Ziemi, zachęcając pracowników do organizacji zbiórek. Podczas najbliższego tygodnia 554 pracowników z 128 restauracji w całej Polsce weźmie udział w aż 106 akcjach sprzątania okolicznych terenów.

Ekologia w restauracjach McDonald's

Katarzyna Kucisz-Rosłoń w rozmowie z Tomaszem Zubilewiczem zwróciła uwagę na systemy i rozwiązania ekologiczne, które są stosowane w sieci restauracji McDonald's. Dbałość o kwestie środowiskowe jest dla McDonald’s bardzo ważna, a zespoły EcoHeroes od ponad 3 lat są wspierane przez miasta, gminy i przede wszystkim przez lokalne społeczności.

- Każde, nawet najmniejsze działanie ma znaczenie. Najważniejsze jest to, żeby być świadomym pod kątem ekologicznym, podejmując takie działania jak chociażby właściwa segregacja odpadów. I nie bez powodu trzymam ten kubeczek. (...) Dla McDonald's to jest cenny surowiec, ponieważ dzięki współpracy z naszym recyklerem jesteśmy w stanie odzyskać włókna papierowe z takich kubeczków i później stworzyć nowe produkty, które wracają do restauracji jako papier toaletowy i ręczniki papierowe, z których korzystają nasi goście - wyjaśniła ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: