Materiał promocyjny

Wielka akcja sprzątania terenów zielonych. "Pracownicy restauracji bardzo regularnie dbają o swoją okolicę"

Wiosenne porządki na Dzień Ziemi
Wiosenne porządki na Dzień Ziemi
Źródło: Dzień Dobry TVN
22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi. To święto skłania nas do tego, by zwrócić szczególną uwagę na otaczającą nas przyrodę i zadbać o środowisko. A wszystko po to, żeby dać przyszłym pokoleniom choć minimum szansy na życie na czystej planecie. W tę ideę świetnie wpisuje się akcja wiosennego sprzątania i zbierania odpadów.

Akcja sprzątania okolicy restauracji McDonald's

Reporter Dzień Dobry TVN Tomasz Zubilewicz wybrał się wraz z kamerami do warszawskiego Wawra, nad największą w Polsce rzekę - Wisłę - by spotkać się tam m.in. z Katarzyną Kucisz-Rosłoń, osobą zarządzającą projektem EcoHeroes w McDonald's. Jedną z odnóg tego projektu jest organizowana cyklicznie akcja sprzątania terenów zielonych, którą pomaga zorganizować partner strategiczny - organizacja pozarządowa Planet Heroes, której twórcą jest Przemysław Pyziel.

- Udało nam się zbudować wspaniałą współpracę. Przeprowadziliśmy prawie dwa tysiące akcji sprzątania. Pracownicy McDonald's bardzo regularnie razem ze swoimi społecznościami dbają o swoją okolicę. My pomagamy im w tym, zachęcamy mieszkańców i gości restauracji, żeby brali w tym udział - oznajmił ekspert.

Przemysław Pyziel przy okazji ocenił, jaki jest poziom świadomości ekologicznej Polaków. - Jest coraz lepiej, ale kilka razy w roku mamy takie szczególne dni jak ten, który będziemy mieli jutro, czyli Dzień Ziemi, kiedy wszyscy razem możemy zrobić coś fajnego, dołożyć swoją cegiełkę i sprawić, żeby nam wszystkim żyło się lepiej i w czystszym otoczeniu - zaznaczył twórca Planet Heroes.

W dniach 22-28 kwietnia McDonald’s Polska z okazji Dnia Ziemi organizuje Tydzień Ziemi, zachęcając pracowników do organizacji zbiórek. Podczas najbliższego tygodnia 554 pracowników z 128 restauracji w całej Polsce weźmie udział w aż 106 akcjach sprzątania okolicznych terenów.

Ekologia w restauracjach McDonald's

Katarzyna Kucisz-Rosłoń w rozmowie z Tomaszem Zubilewiczem zwróciła uwagę na systemy i rozwiązania ekologiczne, które są stosowane w sieci restauracji McDonald's. Dbałość o kwestie środowiskowe jest dla McDonald’s bardzo ważna, a zespoły EcoHeroes od ponad 3 lat są wspierane przez miasta, gminy i przede wszystkim przez lokalne społeczności.

- Każde, nawet najmniejsze działanie ma znaczenie. Najważniejsze jest to, żeby być świadomym pod kątem ekologicznym, podejmując takie działania jak chociażby właściwa segregacja odpadów. I nie bez powodu trzymam ten kubeczek. (...) Dla McDonald's to jest cenny surowiec, ponieważ dzięki współpracy z naszym recyklerem jesteśmy w stanie odzyskać włókna papierowe z takich kubeczków i później stworzyć nowe produkty, które wracają do restauracji jako papier toaletowy i ręczniki papierowe, z których korzystają nasi goście - wyjaśniła ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości