Materiał promocyjny

Śledzie w trzech różnych odsłonach według przepisów Michela Morana

Śledzie w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śledzie to jedne z najzdrowszy ryb. W kuchni Dzień Dobry TVN najlepszymi, pysznymi przepisami z ich użyciem podzielił się Michel Moran. Sprawdź trzy różne przepisy na śledzie: z francuską piperade, z kremem koperkowym lub marynowane escabeche.

Śledzie to nie tylko smak, ale również naturalny superfood. Zawarta w nim witamina D3 wspomaga odporność, a kwasy Omega-3 wspierają pracę serca. Poniżej 3 pyszne przepisy na śledzie prosto od kulinarnego mistrza Michela Morana.

Śledzie z francuską piperade - przepis

Składniki:

  • śledzie Lisner

    Piperade:

    • papryka
      • czosnek
        • cebula
          • pomidory koktajlowe
            • bazylia
              • kapary

                Sposób przygotowania:

                1. Paprykę pieczemy i obieramy ze skóry. Smażymy czosnek, cebulę i pomidory, dodajemy kapary i słodką paprykę, doprawiamy i czekamy, aż ostygnie.
                  1. Marynujemy w tym śledzie około pół godziny i wykładamy.
                    Śledzie
                    Śledzie - przepisy Michela Morana
                    Śledzie
                    Źródło: Jerzy Dudek/East News

                    Śledzie z kremem z koperkiem - przepis

                    Składniki:

                    • śledzie Lisner
                      • 2 x koper włoski
                        • 100 ml białego wina
                          • śmietana 30 proc.
                            • jabłko
                              • cebula
                                • szczypiorek
                                  • oliwa z oliwek
                                    • sól, pieprz

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy drobno krojony koper.
                                        1. Dodajemy białe wino i śmietanę i gotujemy.
                                          1. Krótko blendujemy na gładki sos.
                                            1. Do letniego sosu dodajemy resztę składników, doprawiamy i serwujemy z zimnym śledziem.

                                              Śledzie marynowane escabeche - przepis

                                              Składniki:

                                              • śledzie Lisner
                                                • 2 marchewki
                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                    • cebula
                                                      • szczypiorek
                                                        • ocet sherry 20ml
                                                          • oliwa z oliwek 50 ml
                                                            • tymianek
                                                              • liść laurowe
                                                                • pieprz ziarnisty czarne
                                                                  • natka pietruszki

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    • Na oliwie smażymy powoli warzywa i zioła. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy ocet sherry.
                                                                      • Doprawiamy i mieszamy, dodajemy resztę oliwy. Polewamy nasze śledzie, kiedy marynata będzie już schłodzona i wkładamy do lodówki na 30 min., serwujemy zimne.
                                                                        Śledzie marynowane escabeche
                                                                        Śledzie marynowane escabeche
                                                                        Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana