Gruszki pod zabajone
Składniki na gruszki pod zabajone
- 5 gruszek,
- 100 ml miodu,
- 1 cytryna,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- 100 gr cukru brązowego,
- 6 jajek,
- 150 gr cukru pudru.
Przepis na gruszki pod zabajone
Gruszki obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, na patelni obsmażyć je na maśle, doprawić przyprawami korzennymi, dodać cukier, miód cytrynę.Trzymać krótko, żeby gruszki się nie rozpadły. Ubić 3 całe jajka i 3 żółtka, dodać cukier puder, gotowym zabajone polać gruszki.
Jesienne tartaletki warzywne
Składniki na jesienne tartaletki warzywne
- 0,5 kg ciasta kruchego słonego,
- mała dynia,
- por,
- seler naciowy,
- cebula,
- tymianek,
- gałka muszkatołowa,
- 0,5 l mleka,
- 0,5 l śmietany 36%,
- natka pietruszki.
Jak przygotować jesienne tartaletki warzywne?
Przygotować ciasto kruche, warzywa obrać i pokroić w kostkę, dodać tymianek i przyprawy, uformować tartaletki, w misce połączyć mleko, śmietanę i jajka, dodać warzywa i napełnić tartaletki, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Filet z sandacza z musem z kalafiora
Składniki na filet z sandacza z musem z kalafiora
- 250 gr filetu z sandacza,
- pasternak,
- kalafior,
- oliwa z oliwek,
- 2 marchewki,
- pomarańcza,
- 50 gr masła,
- 50 gr cukru,
- papryka wędzona.
Jak przygotować filet z sandacza z musem z kalafiora?
Przygotować mus z kalafiora, w niewielkiej ilości wody ugotować marchewki z pomarańczą, a następnie przetrzeć przez sito, żeby powstał sos. Pasternak pokroić na małe plasterki, skarmelizować na patelni, doprawić pieprzem i wędzoną papryką. Sandacza smażymy tylko po stronie skóry żeby był chrupiący.
Zobacz także:
- Dyniowe curry - prosty przepis na ciepły obiad na jesień
- Smaczne i proste obiady dla maturzystów według zwyciężczyni "MasterChef Junior"
- Domowe kopytka dyniowe z masłem rozmarynowym
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Michel Moran
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN