Michel Moran z obiadem na sobotę. Filet z sandacza, tartaletki i gruszki pod zabajone

Michel Moran
Michel Moran
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Nie macie pomysłu na sobotni obiad? Z pomocą przychodzi Michel Moran, którego pyszne i nieskomplikowane przepisy odmienią waszą weekendową kuchnię. Kucharz proponuje nam sięgnięcie po sezonowe owoce i warzywa.

Gruszki pod zabajone

Składniki na gruszki pod zabajone

  • 5 gruszek,
    • 100 ml miodu,
      • 1 cytryna,
        • cynamon,
          •  gałka muszkatołowa,
            • goździki,
              • 100 gr cukru brązowego,
                • 6 jajek,
                  • 150 gr cukru pudru.

                    Przepis na gruszki pod zabajone

                    Gruszki obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, na patelni obsmażyć je na maśle, doprawić przyprawami korzennymi, dodać cukier, miód cytrynę.Trzymać krótko, żeby gruszki się nie rozpadły. Ubić 3 całe jajka i 3 żółtka, dodać cukier puder, gotowym zabajone polać gruszki.

                    Jesienne tartaletki warzywne

                    Składniki na jesienne tartaletki warzywne

                    • 0,5 kg ciasta kruchego słonego,
                      • mała dynia,
                        • por,
                          • seler naciowy,
                            • cebula,
                              • tymianek,
                                • gałka muszkatołowa,
                                  • 0,5 l mleka,
                                    • 0,5 l śmietany 36%,
                                      • natka pietruszki.

                                        Jak przygotować jesienne tartaletki warzywne?

                                        Przygotować ciasto kruche, warzywa obrać i pokroić w kostkę, dodać tymianek i przyprawy, uformować tartaletki, w misce połączyć mleko, śmietanę i jajka, dodać warzywa i napełnić tartaletki, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

                                        Filet z sandacza z musem z kalafiora

                                        Składniki na filet z sandacza z musem z kalafiora

                                        • 250 gr filetu z sandacza,
                                          • pasternak,
                                            • kalafior,
                                              • oliwa z oliwek,
                                                • 2 marchewki,
                                                  • pomarańcza,
                                                    • 50 gr masła,
                                                      • 50 gr cukru,
                                                        • papryka wędzona.

                                                          Jak przygotować filet z sandacza z musem z kalafiora?

                                                          Przygotować mus z kalafiora, w niewielkiej ilości wody ugotować marchewki z pomarańczą, a następnie przetrzeć przez sito, żeby powstał sos. Pasternak pokroić na małe plasterki, skarmelizować na patelni, doprawić pieprzem i wędzoną papryką. Sandacza smażymy tylko po stronie skóry żeby był chrupiący.

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Michalina Kobla

                                                          Źródło: Michel Moran

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości