Przepisy kulinarne

Michel Moran z obiadem na sobotę. Filet z sandacza, tartaletki i gruszki pod zabajone

Przepisy kulinarne

Autor:
Michalina
Kobla
Źródło:
Michel Moran
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVNMichel Moran

Nie macie pomysłu na sobotni obiad? Z pomocą przychodzi Michel Moran, którego pyszne i nieskomplikowane przepisy odmienią waszą weekendową kuchnię. Kucharz proponuje nam sięgnięcie po sezonowe owoce i warzywa.

Gruszki pod zabajone

Składniki na gruszki pod zabajone

  • 5 gruszek,
  • 100 ml miodu,
  • 1 cytryna,
  • cynamon,
  •  gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • 100 gr cukru brązowego,
  • 6 jajek,
  • 150 gr cukru pudru.

Przepis na gruszki pod zabajone

Gruszki obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, na patelni obsmażyć je na maśle, doprawić przyprawami korzennymi, dodać cukier, miód cytrynę.Trzymać krótko, żeby gruszki się nie rozpadły. Ubić 3 całe jajka i 3 żółtka, dodać cukier puder, gotowym zabajone polać gruszki.

Jesienne tartaletki warzywne

Składniki na jesienne tartaletki warzywne

  • 0,5 kg ciasta kruchego słonego,
  • mała dynia,
  • por,
  • seler naciowy,
  • cebula,
  • tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l śmietany 36%,
  • natka pietruszki.

Jak przygotować jesienne tartaletki warzywne?

Przygotować ciasto kruche, warzywa obrać i pokroić w kostkę, dodać tymianek i przyprawy, uformować tartaletki, w misce połączyć mleko, śmietanę i jajka, dodać warzywa i napełnić tartaletki, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Filet z sandacza z musem z kalafiora

Składniki na filet z sandacza z musem z kalafiora

  • 250 gr filetu z sandacza,
  • pasternak,
  • kalafior,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 marchewki,
  • pomarańcza,
  • 50 gr masła,
  • 50 gr cukru,
  • papryka wędzona.

Jak przygotować filet z sandacza z musem z kalafiora?

Przygotować mus z kalafiora, w niewielkiej ilości wody ugotować marchewki z pomarańczą, a następnie przetrzeć przez sito, żeby powstał sos. Pasternak pokroić na małe plasterki, skarmelizować na patelni, doprawić pieprzem i wędzoną papryką. Sandacza smażymy tylko po stronie skóry żeby był chrupiący.

Zobacz także:

Autor:Michalina Kobla

Źródło: Michel Moran

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości