Buła i lazurowa spóła - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g migdałów paski
- 3 żółtka
- 60 g masła
- około 200 ml mleka
- sól i cukier po 1 łyżeczce
- 30 g drożdży
- 2 szt. filetu z kurczaka
- 100 g sera lazur
- sól, czarny pieprz, słodka papryka, kolendra suszona
- 2-3 łyżki majoneza
- szczypiorek
- 2 szt. dojrzałe avocado
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z małej ilości mąki, tak około 3 łyżek, podgrzanego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn podrośnie, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
- Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach dzielimy na równe porcje, formując okrągłe bułki, które układamy na blaszce i pozostawiamy na kolejne 10-15 minut.
- Po tym czasie bułki smarujemy jajkiem , posypujemy migdałami i wypiekamy w temp. 200 stopni.
- Filety kurczaka dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu, papryce oraz kolendrze. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
- Majonez łączymy ze szczypiorkiem. Ser lazur rozdrabniamy.
- Bułki upieczone przekrawamy na pół, obsmażamy na maśle, smarujemy majonezem, układamy porcje mięsa, posypujemy serem i składamy.
Warzywa i grzanki z kremem z sera lazur - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g sera lazur
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 sztuki pomidorów polskich
- szczypiorek
- jabłko
- sól, pieprz czarny do smaku
- łyżka miodu
- bagietka
- ogórki gruntowe
- rzodkiewki
- sałata mini rzymska
- morele świeże
- bazylia
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ser miksujemy ze śmietanką, dodajemy przyprawy, miód. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, szczypiorek.
- Na maśle przesmażamy kromki bagietki tak aby stały się chrupiące i złote w kolorze.
- Warzywa kroimy na wygodne kawałki do jedzenia. Wszystko serwujemy na jednym talerzu.
Zapiekanka z sera lazur z karczochami i szpinakiem i kurkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 150 ml oleju
- 200 ml wody
- 30 g soli
- 100 g drożdży
- 2 łyżki masła klarowanego
- 150 g kurek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki majonezu
- 100 ml śmietany 18%
- 300 g sera lazur
- 1 op. szpinakubaby
- 3-4 karczochy z puszki
- 2 szt. karczochów świeżych
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki, oregano świeże, szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Z kilku łyżek mąki, drożdży, cukru i podgrzanego delikatnie mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn łączymy z wodą, olejem i pozostałą mąką. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kulki i układamy pierścień w okrągłej blaszce.
- Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, papryką i siemieniem.
- Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy pieczarki. Karczochy kroimy drobno, dodajemy do grzybów na patelni, następnie dodajemy szpinak.
- Ser lazur miksujemy z majonezem, śmietaną i łączymy z warzywami.
- Wylewamy do środka naszej blaszki i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 15 minut.
Frittata z serem lazur i kalafiorem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne
- kalafior
- 150 g sera lazur
- 150 g boczku wędzonego w kostce
- szczypiorek, natka pietruszki
- 5 szt jajek
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Kalafior dzielimy na małe różyczki, pozostałą część wrzucamy do wody i gotujemy kilka minut.
- Po ugotowaniu miksujemy z jajkami i połową sera lazur.
- Boczek przesmażamy na patelni, dodajemy różyczki kalafiora i smażymy kilka minut.
- Do miski wrzucamy makaron, kalafior z boczkiem, zmiksowane jajka z serem i pozostałym kalafiorem. Wszystko dokładnie mieszamy, dosypujemy szczypiorek i natkę pietruszki.
- Masę przekładamy do tortownicy i wypiekamy w piekarniku około 20 minut.
Zupa z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 sztuki kalarepki z liśćmi
- włoszczyzna młoda
- 10 sztuk ziemniaka młodego, małego
- 150 g sera lazur
- 4 sztuki małych jabłek
- 150 ml soku jabłkowego
- 100 ml Śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- lubczyk świeży, koperek
Sposób przygotowania:
- Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar. Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, liście młode pozostawiamy krojąc je w paski.
Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy kalarepkę, ziemniaki i smażymy chwilę.
- Podlewamy wywarem i gotujemy do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.
- Do zakwaszenia dodajemy sok jabłkowy.
- Jabłka pieczemy w piekarniku.
- Do talerza wlewamy porcję zupy, na środek wkładamy pieczone jabłko i wszystko posypujemy serem lazur.
Zobacz także:
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Wariacje z serem pleśniowym. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Sałatka z serem pleśniowym – przepisy w wersji na słodko i na słono
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: