Materiał promocyjny

Lazurowa kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na dania z serem pleśniowym

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować swoje pyszne dania z wykorzystaniem sera lazur. Sprawdź jego przepisy na bułą i lazurową spółę, warzywa i grzanki z kremem z sera lazur, zapiekankę z serem lazur z karczochami, szpinakiem i kurkami, frittatę z serem lazur i kalafiorem, a także zupę z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami. 

Buła i lazurowa spóła - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki
    • 100 g migdałów mielonych
      • 100 g migdałów paski
        • 3 żółtka
          • 60 g masła
            • około 200 ml mleka
              • sól i cukier po 1 łyżeczce
                • 30 g drożdży
                  • 2 szt. filetu z kurczaka
                    • 100 g sera lazur
                      • sól, czarny pieprz, słodka papryka, kolendra suszona
                        • 2-3 łyżki majoneza
                          • szczypiorek
                            • 2 szt. dojrzałe avocado
                              • masło klarowane do smażenia

                                Sposób przygotowania:

                                1. Z małej ilości mąki, tak około 3 łyżek, podgrzanego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn podrośnie, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
                                  1. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach dzielimy na równe porcje, formując okrągłe bułki, które układamy na blaszce i pozostawiamy na kolejne 10-15 minut.
                                    1. Po tym czasie bułki smarujemy jajkiem , posypujemy migdałami i wypiekamy w temp. 200 stopni.
                                      1. Filety kurczaka dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu, papryce oraz kolendrze. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
                                        1. Majonez łączymy ze szczypiorkiem. Ser lazur rozdrabniamy.
                                          1. Bułki upieczone przekrawamy na pół, obsmażamy na maśle, smarujemy majonezem, układamy porcje mięsa, posypujemy serem i składamy. 
                                            Lazurowa buła Andrzeja Polana
                                            Buła i lazurowa spóła
                                            Lazurowa buła Andrzeja Polana
                                            Źródło: Jerzy Dudek
                                            Indyk i kurczak według przepisów Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Indyk i kurczak według przepisów Andrzeja Polana

                                            Warzywa i grzanki z kremem z sera lazur - przepis krok po kroku

                                            Składniki:

                                            • 200 g sera lazur
                                              • 200 ml śmietanki 30%
                                                • 2 sztuki pomidorów polskich
                                                  • szczypiorek
                                                    • jabłko
                                                      • sól, pieprz czarny do smaku
                                                        • łyżka miodu
                                                          • bagietka
                                                            • ogórki gruntowe
                                                              • rzodkiewki
                                                                • sałata mini rzymska
                                                                  • morele świeże
                                                                    • bazylia
                                                                      • masło klarowane do smażenia

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Ser miksujemy ze śmietanką, dodajemy przyprawy, miód. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, szczypiorek.
                                                                          1. Na maśle przesmażamy kromki bagietki tak aby stały się chrupiące i złote w kolorze.
                                                                            1. Warzywa kroimy na wygodne kawałki do jedzenia. Wszystko serwujemy na jednym talerzu.
                                                                              Grzanki z serem lazur
                                                                              Warzywa i grzanki z kremem z sera lazur - przepis krok po kroku
                                                                              Grzanki z serem lazur
                                                                              Źródło: Jerzy Dudek

                                                                              Zapiekanka z sera lazur z karczochami i szpinakiem i kurkami - przepis krok po kroku

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 kg mąki pszennej
                                                                                • 300 ml mleka
                                                                                  • 150 ml oleju
                                                                                    • 200 ml wody
                                                                                      • 30 g soli
                                                                                        • 100 g drożdży
                                                                                          • 2 łyżki masła klarowanego
                                                                                            • 150 g kurek (mogą być mrożone)
                                                                                              • 2 łyżki majonezu
                                                                                                • 100 ml śmietany 18%
                                                                                                  • 300 g sera lazur
                                                                                                    • 1 op. szpinakubaby
                                                                                                      • 3-4 karczochy z puszki
                                                                                                        • 2 szt. karczochów świeżych
                                                                                                          • sól, pieprz do smaku
                                                                                                            • natka pietruszki, oregano świeże, szczypiorek

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              1. Z kilku łyżek mąki, drożdży, cukru i podgrzanego delikatnie mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                                                1. Wyrośnięty rozczyn łączymy z wodą, olejem i pozostałą mąką. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                                                  1. Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kulki i układamy pierścień w okrągłej blaszce.
                                                                                                                    1. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, papryką i siemieniem. 
                                                                                                                      1. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy pieczarki. Karczochy kroimy drobno, dodajemy do grzybów na patelni, następnie dodajemy szpinak.
                                                                                                                        1. Ser lazur miksujemy z majonezem, śmietaną i łączymy z warzywami.
                                                                                                                          1. Wylewamy do środka naszej blaszki i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 15 minut. 

                                                                                                                            Frittata z serem lazur i kalafiorem - przepis krok po kroku

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • 1 opakowanie makaronu penne
                                                                                                                              • kalafior
                                                                                                                                • 150 g sera lazur
                                                                                                                                  • 150 g boczku wędzonego w kostce
                                                                                                                                    • szczypiorek, natka pietruszki
                                                                                                                                      • 5 szt jajek
                                                                                                                                        • masło klarowane do smażenia

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          1. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
                                                                                                                                            1. Kalafior dzielimy na małe różyczki, pozostałą część wrzucamy do wody i gotujemy kilka minut.
                                                                                                                                              1. Po ugotowaniu miksujemy z jajkami i połową sera lazur.
                                                                                                                                                1. Boczek przesmażamy na patelni, dodajemy różyczki kalafiora i smażymy kilka minut.
                                                                                                                                                  1. Do miski wrzucamy makaron, kalafior z boczkiem, zmiksowane jajka z serem i pozostałym kalafiorem. Wszystko dokładnie mieszamy, dosypujemy szczypiorek i natkę pietruszki.
                                                                                                                                                    1. Masę przekładamy do tortownicy i wypiekamy w piekarniku około 20 minut. 
                                                                                                                                                      Frittata Andrzeja Polana
                                                                                                                                                      Frittata z serem lazur i kalafiorem
                                                                                                                                                      Frittata Andrzeja Polana
                                                                                                                                                      Źródło: Jerzy Dudek

                                                                                                                                                      Zupa z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                      • 4 sztuki kalarepki z liśćmi
                                                                                                                                                        • włoszczyzna młoda
                                                                                                                                                          • 10 sztuk ziemniaka młodego, małego
                                                                                                                                                            • 150 g sera lazur
                                                                                                                                                              • 4 sztuki małych jabłek
                                                                                                                                                                • 150 ml soku jabłkowego
                                                                                                                                                                  • 100 ml Śmietanki 30%
                                                                                                                                                                    • sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                      • lubczyk świeży, koperek

                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                        1. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar. Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, liście młode pozostawiamy krojąc je w paski. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy kalarepkę, ziemniaki i smażymy chwilę.
                                                                                                                                                                          1. Podlewamy wywarem i gotujemy do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.
                                                                                                                                                                            1. Do zakwaszenia dodajemy sok jabłkowy.
                                                                                                                                                                              1. Jabłka pieczemy w piekarniku.
                                                                                                                                                                                1. Do talerza wlewamy porcję zupy, na środek wkładamy pieczone jabłko i wszystko posypujemy serem lazur.

                                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości