Przepisy kulinarne

Lazurowa kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na dania z serem pleśniowym

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem Dzień Dobry TVN
wideo 2/6

W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować swoje pyszne dania z wykorzystaniem sera lazur. Sprawdź jego przepisy na bułą i lazurową spółę, warzywa i grzanki z kremem z sera lazur, zapiekankę z serem lazur z karczochami, szpinakiem i kurkami, frittatę z serem lazur i kalafiorem, a także zupę z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami. 

Buła i lazurowa spóła - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g migdałów mielonych
  • 100 g migdałów paski
  • 3 żółtka
  • 60 g masła
  • około 200 ml mleka
  • sól i cukier po 1 łyżeczce
  • 30 g drożdży
  • 2 szt. filetu z kurczaka
  • 100 g sera lazur
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, kolendra suszona
  • 2-3 łyżki majoneza
  • szczypiorek
  • 2 szt. dojrzałe avocado
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. 1Z małej ilości mąki, tak około 3 łyżek, podgrzanego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn podrośnie, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  2. 2Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach dzielimy na równe porcje, formując okrągłe bułki, które układamy na blaszce i pozostawiamy na kolejne 10-15 minut.
  3. 3Po tym czasie bułki smarujemy jajkiem , posypujemy migdałami i wypiekamy w temp. 200 stopni.
  4. 4Filety kurczaka dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu, papryce oraz kolendrze. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
  5. 5Majonez łączymy ze szczypiorkiem. Ser lazur rozdrabniamy.
  6. 6Bułki upieczone przekrawamy na pół, obsmażamy na maśle, smarujemy majonezem, układamy porcje mięsa, posypujemy serem i składamy. 
Lazurowa buła Andrzeja Polana
Buła i lazurowa spółaŹródło: Jerzy Dudek
Lazurowa buła Andrzeja Polana

Warzywa i grzanki z kremem z sera lazur - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g sera lazur
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 sztuki pomidorów polskich
  • szczypiorek
  • jabłko
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • łyżka miodu
  • bagietka
  • ogórki gruntowe
  • rzodkiewki
  • sałata mini rzymska
  • morele świeże
  • bazylia
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. 1Ser miksujemy ze śmietanką, dodajemy przyprawy, miód. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, szczypiorek.
  2. 2Na maśle przesmażamy kromki bagietki tak aby stały się chrupiące i złote w kolorze.
  3. 3Warzywa kroimy na wygodne kawałki do jedzenia. Wszystko serwujemy na jednym talerzu.
Grzanki z serem lazur
Warzywa i grzanki z kremem z sera lazur - przepis krok po krokuŹródło: Jerzy Dudek
Grzanki z serem lazur

Zapiekanka z sera lazur z karczochami i szpinakiem i kurkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 200 ml wody
  • 30 g soli
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 g kurek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 300 g sera lazur
  • 1 op. szpinakubaby
  • 3-4 karczochy z puszki
  • 2 szt. karczochów świeżych
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki, oregano świeże, szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. 1Z kilku łyżek mąki, drożdży, cukru i podgrzanego delikatnie mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2Wyrośnięty rozczyn łączymy z wodą, olejem i pozostałą mąką. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kulki i układamy pierścień w okrągłej blaszce.
  4. 4Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, papryką i siemieniem. 
  5. 5Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy pieczarki. Karczochy kroimy drobno, dodajemy do grzybów na patelni, następnie dodajemy szpinak.
  6. 6Ser lazur miksujemy z majonezem, śmietaną i łączymy z warzywami.
  7. 7Wylewamy do środka naszej blaszki i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 15 minut. 

Frittata z serem lazur i kalafiorem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • kalafior
  • 150 g sera lazur
  • 150 g boczku wędzonego w kostce
  • szczypiorek, natka pietruszki
  • 5 szt jajek
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. 1Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. 2Kalafior dzielimy na małe różyczki, pozostałą część wrzucamy do wody i gotujemy kilka minut.
  3. 3Po ugotowaniu miksujemy z jajkami i połową sera lazur.
  4. 4Boczek przesmażamy na patelni, dodajemy różyczki kalafiora i smażymy kilka minut.
  5. 5Do miski wrzucamy makaron, kalafior z boczkiem, zmiksowane jajka z serem i pozostałym kalafiorem. Wszystko dokładnie mieszamy, dosypujemy szczypiorek i natkę pietruszki.
  6. 6Masę przekładamy do tortownicy i wypiekamy w piekarniku około 20 minut. 
Frittata Andrzeja Polana
Frittata z serem lazur i kalafioremŹródło: Jerzy Dudek
Frittata Andrzeja Polana

Zupa z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 sztuki kalarepki z liśćmi
  • włoszczyzna młoda
  • 10 sztuk ziemniaka młodego, małego
  • 150 g sera lazur
  • 4 sztuki małych jabłek
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 100 ml Śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • lubczyk świeży, koperek

Sposób przygotowania:

  1. 1Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar. Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, liście młode pozostawiamy krojąc je w paski. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy kalarepkę, ziemniaki i smażymy chwilę.
  2. 2Podlewamy wywarem i gotujemy do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.
  3. 3Do zakwaszenia dodajemy sok jabłkowy.
  4. 4Jabłka pieczemy w piekarniku.
  5. 5Do talerza wlewamy porcję zupy, na środek wkładamy pieczone jabłko i wszystko posypujemy serem lazur.

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości