Przepisy kulinarne

Wariacje z serem pleśniowym. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Ser, więcej sera, jeszcze więcej sera
Dzień Dobry TVNSer, więcej sera, jeszcze więcej sera

W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Andrzej Polan przygotował niezwykłe wariacje na temat sera pleśniowego. Sprawdź nietuzinkowe i pyszne sposoby na jego użycie. W przepisach smażone szparagi, kruche ciasto, pieczone jabłka na wytrawnie, grzanki i nadziewany bakłażan, a to wszystko w towarzystwie sera lazur.

Smażone szparagi z ziarnami słonecznika, orzechami, serem lazur i salsą z pomidorów - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów zielonych,
  • 1 łyżka słonecznika
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g ser lazur,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 czerwona cebula,
  • ocet jabłkowy do smaku,
  • sól, pieprz czarny,
  • 3-4 dojrzałe pomidory polskie,
  • kilka truskawek,
  • szczypiorek,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. 1Na patelni na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy szparagi, smażymy na złoty kolor, kiedy tylko tak się stanie dodajemy miód, ziarna słonecznika, orzechy.
  2. 2Doprawiamy delikatnie czarnym pieprzem.
  3. 3Wszystko posypujemy lazurem i podajemy, ale jeszcze salsa.
  4. 4Wystarczy pokroić pomidory, truskawki, dodać troszkę octu jabłkowego i taką wytrawną salsą skropić nasze danie.

Ciasto kruche, młoda kapusta, ser lazur i trochę sosu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 40 0g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • 1 główka kapusty młodej tzw. Sopel,
  • 1 cebula,
  • 250 g jogurtu gęstego,
  • pęczek koperku
  • 2 szt. jabłka,
  • 250 g sera lazur.

Sposób przygotowania:

  1. 1Z mąki, masła żółtek, szczypiorku i soli przygotowujemy ciasto, którym wykładamy blaszkę do pieczenia, ciasto zapiekamy około 20 minut, temperatura 180 stopni.
  2. 2Kapustę szatkujemy grubiej, cebulę kroimy w kostkę.
  3. 3Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy kapsutę. Smażymy razem, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone jabłko, jogurt wymieszany z serem lazur.
  4. 4Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.
  5. 5Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do zapieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut. 

Pieczone jabłka z serem lazur na wytrawnie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 szt. jabłek średniej wielkości,
  • 300 g sera lazur,
  • 1 op. młodego szpinaku,
  • 1 laska rabarbaru,
  • 1 pumpernikiel,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jabłka wydrążamy środki kroimy w kostkę drobną.
  2. 2Przesmażamy na maśle krótko, dodajemy rabarbar i miód do smaku.
  3. 3Następnie dodajemy szpinak. Wszystko mieszamy wraz z serem lazur i takim oto farszem wypełniamy wydrążone jabłka.
  4. 4Wierzch każdego posypujemy kruszonym pumperniklem i wstawiamy do pieczenia, pieczemy w temp. 160 stopni do momentu aż jabłka staną się miękkie.
  5. 5Podajemy polane raz jeszcze miodem.

Grzanki z żytniego pieczywa z serem lazur i smażonymi truskawkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa żytniego,
  • 150 g sera lazur,
  • 400 g truskawek,
  • 1 cytryna,
  • 1 mięta.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kromki pieczywa przesmażamy na chrupiąco na maśle klarowanym lub zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
  2. 2Na podpieczone kromki wykładamy ser lazur i ponownie zapiekamy.
  3. 3Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy skórkę z cytryny i miętę.
  4. 4Po zapieczeniu kromek polewamy je soczystymi truskawkami.  

Bakłażan nadziewany serem lazur - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 szt. bakłażana,
  • olej do smażenia,
  • 200 g sera lazur,
  • mąka do oprószenia bakłażana,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • Kilka orzechów laskowych zmielonych,
  • 2-3 pomidory dojrzałe,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. 1Bakłażana kroimy w plastry, zasalamy i delikatnie oprószamy mąką.
  2. 2Smażymy na złoty kolor i osuszamy na ręczniku papierowym, pozbawiając go ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
  3. 3Tak przygotowane bakłażany łączymy po 2, pomiędzy kładziemy porcję sera lazur.
  4. 4Niby kanapkę obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z orzechami i smażymy jak kotlety na patelni z każdej strony.
  5. 5Podajemy z pomidorami, bazylią. 

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe wiadomości