Smażone szparagi z ziarnami słonecznika, orzechami, serem lazur i salsą z pomidorów - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 pęczki szparagów zielonych,
- 1 łyżka słonecznika
- 100 g orzechów włoskich,
- 200 g ser lazur,
- 1 łyżka miodu,
- 1 czerwona cebula,
- ocet jabłkowy do smaku,
- sól, pieprz czarny,
- 3-4 dojrzałe pomidory polskie,
- kilka truskawek,
- szczypiorek,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na patelni na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy szparagi, smażymy na złoty kolor, kiedy tylko tak się stanie dodajemy miód, ziarna słonecznika, orzechy.
- Doprawiamy delikatnie czarnym pieprzem.
- Wszystko posypujemy lazurem i podajemy, ale jeszcze salsa.
- Wystarczy pokroić pomidory, truskawki, dodać troszkę octu jabłkowego i taką wytrawną salsą skropić nasze danie.
Ciasto kruche, młoda kapusta, ser lazur i trochę sosu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 40 0g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypiorek,
- sól,
- 1 główka kapusty młodej tzw. Sopel,
- 1 cebula,
- 250 g jogurtu gęstego,
- pęczek koperku
- 2 szt. jabłka,
- 250 g sera lazur.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła żółtek, szczypiorku i soli przygotowujemy ciasto, którym wykładamy blaszkę do pieczenia, ciasto zapiekamy około 20 minut, temperatura 180 stopni.
- Kapustę szatkujemy grubiej, cebulę kroimy w kostkę.
- Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy kapsutę. Smażymy razem, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone jabłko, jogurt wymieszany z serem lazur.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.
- Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do zapieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut.
Pieczone jabłka z serem lazur na wytrawnie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 szt. jabłek średniej wielkości,
- 300 g sera lazur,
- 1 op. młodego szpinaku,
- 1 laska rabarbaru,
- 1 pumpernikiel,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Jabłka wydrążamy środki kroimy w kostkę drobną.
- Przesmażamy na maśle krótko, dodajemy rabarbar i miód do smaku.
- Następnie dodajemy szpinak. Wszystko mieszamy wraz z serem lazur i takim oto farszem wypełniamy wydrążone jabłka.
- Wierzch każdego posypujemy kruszonym pumperniklem i wstawiamy do pieczenia, pieczemy w temp. 160 stopni do momentu aż jabłka staną się miękkie.
- Podajemy polane raz jeszcze miodem.
Grzanki z żytniego pieczywa z serem lazur i smażonymi truskawkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kromki pieczywa żytniego,
- 150 g sera lazur,
- 400 g truskawek,
- 1 cytryna,
- 1 mięta.
Sposób przygotowania:
- Kromki pieczywa przesmażamy na chrupiąco na maśle klarowanym lub zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
- Na podpieczone kromki wykładamy ser lazur i ponownie zapiekamy.
- Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy skórkę z cytryny i miętę.
- Po zapieczeniu kromek polewamy je soczystymi truskawkami.
Bakłażan nadziewany serem lazur - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szt. bakłażana,
- olej do smażenia,
- 200 g sera lazur,
- mąka do oprószenia bakłażana,
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- Kilka orzechów laskowych zmielonych,
- 2-3 pomidory dojrzałe,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana kroimy w plastry, zasalamy i delikatnie oprószamy mąką.
- Smażymy na złoty kolor i osuszamy na ręczniku papierowym, pozbawiając go ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane bakłażany łączymy po 2, pomiędzy kładziemy porcję sera lazur.
- Niby kanapkę obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z orzechami i smażymy jak kotlety na patelni z każdej strony.
- Podajemy z pomidorami, bazylią.
Zobacz także:
- Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis Andrzeja Polana
- Camembert w karmelu z przepisu Andrzeja Polana
- Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis Andrzeja Polana
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
Materiał promocyjny
podziel się: