Przepisy kulinarne

Sałatka z pieczoną marchwią z przepisu Mariety Mareckiej

Przepisy kulinarne

Źródło:
Marieta Marecka
Pieczone marchewki w półmisku

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała swoje dania w oczekiwaniu na nowalijki. To potrawy pełne smaku i witamin. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z pieczoną marchwią według przepisu kucharki.

Sałatka z pieczoną marchwią - przepis krok po kroku

Składniki na sałatkę z pieczoną marchwią:

  • 6 sporych marchewek,
  • 4 plastry świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • ½ pęczka naci pietruszki,
  • ½ szklanki obranych pistacji,
  • 100 g sera feta,
  • ½ szklanki czarnych oliwek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Jak przyrządzić sałatkę z pieczoną marchwią

  1. 1Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na pół, następnie w długie, ukośne półplasterki o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je do miski, dodajemy plastry imbiru, płatki chili, syrop klonowy, sos sojowy, sól, pieprz i całość polewamy 4-5 łyżkami oliwy.
  2. 2Dokładanie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni na ok. 20 minut. Co jakiś czas możemy całość przemieszać.
  3. 3Pistacje szatkujemy drobniej, podobnie nać pietruszki, oliwki zostawiamy w całości. Upieczone marchewki posypujemy oliwkami, pokruszonym serem feta, pistacjami i natka pietruszki – serwujemy od razu!

Zobacz także:

Źródło: Marieta Marecka

Źródło zdjęcia głównego: Stanislav Sablin/Getty Images

Pozostałe wiadomości